Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.09.2010.
09:43

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Ras je izvor srpske duhovnosti

U prisustvu velikog broja vernika iz Raške oblasti, sa severnog Kosmeta, iz Crne Gore i drugih delova Srbije, u porti Petrove crkve kod Novog Pazara, najstarije hrišćanske bogomolje na Balkanu, održan je Nemanjin-svetopetrovsko deževski sabor kome su, osim velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve, prisustvovali i predstavnici države, vojske, policije i lokalne samouprave.

Sabor kod Petrove crkve

Sabor je počeo Svetom arhijerejskom liturgijom koju je, sa vladikama Teodosijem, Joanikijem, Grigorijem i Davidom, služio administrator Raško-prizrenske eparhije mitropolit Amfilohije, sa sveštenstvom i monaštvom Srpske pravoslavne crkve i Eparhije raško - prizrenske.

Pomirenje


Sabor su prvi put zajednički organizovali Eparhija raško-prizrenska i Udruženje "Ras". Ranije je sličan skup, zbog nesporazuma s vladikom Artemijem, organizovalo samo udruženje "Ras".


- Srećan sam što se i crkva, na najvišem nivou, uključila u organizaciju ove manifestacije. Sada ćemo, nadam se, lakše naterati i državu da više pažnje posveti ovom kraju - ističe dr Dobrosav Nikodinović, predsednik "Rasa".

Obraćajući se prisutnom narodu, mitropolit Afilohije, između ostalog, rekao da je u Starom Rasu sve počelo i da je na ovim prostorima Stefan Nemanja formirao prvu srpsku državu.

Mitropolit Amfilohije sa gostima

- Odavde teče izvor vode žive kojom se napajamo, ovde je naša kolevka i ovde je naše ognjište. Sve što imamo i što znamo o sebi ovde je rođeno, kod ove crkve Petra i Pavla.

Povelja Dobrici Eriću

Sva naša duhovnost, naša državotvornost, naša kultura, sva naša pesma i sva naša tkanja vekovna od Simenona Mirotočivog i Svetoga Save ovde su začeta - istakao je mitropoliti Amfilohije naglasivši da će Nemanjin - svetopetrovsko deževski sabor i ubuduće biti mesto okupljanja i sabiranja naroda ovog kraja.


Na saboru su govorili i akademik Veselin Đuretić, publicista Ljiljana Bulatović, pesnik Dobrica Erić i Jovica Vlahović.

Posebno priznanje sabora Povelja "Stefan Nemanja" uručena je pesnku Dobrici Eriću koji je, kako stoji u obrazloženju, dao veliki doprinos srpskoj književnosti, kulturi i promociji srpstva po svetu.


Sabor je nastavljen kultrno-umetničkim programom koji su pripremila kulturno-umetnička društva i glumci iz ovog kraja i s Kosova i Metohije, a potom su gosti obišli selo Deževa, gde je Stefan Nemanja začeo svoju državu i gde još stoje ostaci njegove Saborne crkve.
 

Naučni skup


U Domu kulture u Novom Pazaru održan je i naučni skup posvećen Stefanu Nemanji na kome su govorili mitropolit Anfilohije, akademik Veselim Đuretić, dr Dobrosav Nikodinović, Ljiljana Bulatović i drugi. Učesnici su ukazali na neopravdano zapostavljenu državotvornu ulogu Stefana Nemanje, kao i Petrove crkve, najstarije hrišćanske bogomolje na Balkanu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online