Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.05.2019.
10:15
G. Gligorević - Vesti A

Poljak sa dušom Srbina

Slikar, pisac i izdavač Vilijam Vilek Markijevič (William Wilek Markiewicz) bio je dobro poznat u slikarskim krugovima u Torontu, pa tako i među srpskim likovnim i vizuelnim umetnicima. Sa srpskom zajednicom bio je povezan na više načina, a najvažniji je bio da je supruga Nikolet, rođena u Sent Luisu u SAD, srpskog porekla.

G. Gligorević - Vesti
Izložba slika Vileka Markijeviča u Torontu

U Torontu je pet godina posle njegove smrti održana retrospektivna izložba ovog umetnika pod nazivom "Prateći svetlo" i promocija istoimene knjige o njegovoj umetnosti i stvaranju. Događaj je izazvao veliku pažnju.

Mnogi iz srpske zajednice, ne samo u najvećem kanadskom gradu, sećanja na ovog svestranog umetnika, slikara, pisca, posmatrača sveta i života oko sebe (bio je i kolumnista kanadskih novina "The Toronto Sun", te izdavač poljskih novina u Kanadi), podelili su sa njegovom suprugom Nikolet Jakovac, koja je i organizovala izložbu i pripremila knjigu za štampanje uz pomoć prijatelja.

Pored umetničke i povezanosti preko supruge, Srbi su ga posebno cenili i poštovali zbog njegove hrabrosti i poštenja koje je ispoljio za vreme ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Kao čovek otvorenog srca i britke pameti, shvatio je da se samo Srbi okrivljuju za sva zla koja su se dešavala, bez mere, istinskog razloga i pravog razumevanja stvari.

U opštoj tadašnjoj medijskoj hajci protiv Srba, Vilek i njegova supruga Nikolet na samom početku su bili potpali pod uticaj medija koji su u Kanadi i Americi uveliko objavljivali napise i naslove o užasnim srpskim zločinima. Ipak, nije im dugo trebalo da shvate da sa takvim izveštavanjem i prikazivanjem situacije nešto nije bilo u redu.
- Nikakav uticaj ja, kao Srpkinja, druga generacija rođena u Americi, nisam imala na Vileka da formira svoje mišljenje i stav, nezavisno od horskog ponavljanja i ubeđivanja u srpsku krivicu. Jednostavno, desilo se jedan dan da je on, čitajući tekstove o ratu, samo rekao: "Ovde nešto nije u redu" - objasnila je Nikolet.

Od tada se Vilek Markijevič aktivirao i svojim pisanjem i delovanjem borio protiv laži o Srbima. Njegova želja da pokaže da još ima ljudi koji razumeju pravo stanje stvari i koji osećaju ljudski poriv da se istina iskaže po bilo koju cenu, vodila ga je da piše i javno objavljuje svoje stavove o Srbima i situaciji u bivšoj Jugoslaviji. O Srbima , u ratovima devedesetih je pisao:

"Nisam pristrasan kad su Srbi u pitanju, ali sam protiv kompletno glupe i nepravedne invazije male i ni po čemu značajne Srbije od strane Amerike i njenih vazala. Srbija uz Grčku u Drugom svetskom ratu na tom području bila jedina aktivna protiv nacista. Sada su se uloge promenile. Neprijatelji iz prošlosti sada su saveznici, a Srbija je isključena i nazvana zlom... Srbi su sada u goroj situaciji nego, na primer Jevreji, Romi, crnci. Sa Srbima, možda po prvi put u modernoj istoriji, čitav svet ima dozvolu i ohrabrenje da mrzi i da zanosno prigrabi priliku za to. Sada svako može da mrzi i da za to bude pohvaljen. Istina je da izvori srpskog jada i bede ne leže samo u đavolskoj pameti Ruder&Finn-a i lošoj proceni jevrejskog establišmenta. Iz istorijskih razloga Srbi nemaju tradiciju razvijanja odnosa s javnošću", pisao je svojevremeno Vilek Markijevič.

Rođen u Krakovu

Markijevič je rođen u poljskom Karakovu, a diplomirao je biološke nauke u Ženevi. Ranoa je počeo da piše, a da slika od kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina prošlog veka. O životu je razmišljao kao o trci između ruke koja diže čašu sa šampanjcem do usana, i okeanske struje koja diže talase da te progutaju.

Erudita i uzor

Inženjer Mirjana Popović, koja živi u Kaliforniji, s velikim poštovanjem se seća Vileka Markijeviča.

- Mislim da je bila 1995. kada je "Njujork tajms" organizovao forum o Bosni i Hercegovini na svom sajtu. Forum je bio organizovan u nekoliko tema i za svaku temu je moderator bio neko od poznatih Srbomrzaca, pored ostalih i Madlen Olbrajt i Kristijana Amanpur. U diskusiju su mogli da se uključe svi koji su želeli. Mi, Srbi, dosta smo neorganizovani, ali smo se bili žestoko uključili u diskusije. Brzo sam primetila da se Vilek Markijevič žestoko bori za istinu i pravdu. Po imenu mi je bilo jasno da je Poljak, ali me je čudilo koliko mnogo zna o srpskoj istoriji i kulturi. Ne samo što je često i svim srcem diskutovao, nego je njegov stil odavao vrlo elokvetnog eruditu. Svi smo mu bili neizmerno zahvalni za njegovo pisanje, pa smo to prenosili i ostalim Srbima. U situaciji kad su se zapadni glavni mediji i političari utrkivali ko će nas više ocrniti, časno, pošteno i znalačko pisanje čoveka koji nije Srbin nam je bila velika radost i podrška. Posle sam, tragajući na internetu, našla i njegov blog gde je on dosta pisao o Poljskoj, stanju kulture i duha u Evropi i Kanadi, a i o nesrećnom ratu na Balkanu. I u tim prilozima o ratu se trudio da širi istinu i istakne pristrasnost zapadnih medija i politike. Uspostavila sam kontakt i sa njegovom suprugom čija mi je porodična priča bila velika inspiracija i dala mi je nadu da ćemo se mi Srbi, održati kao etnička grupa na ovom kontinentu kroz još mnogo generacija - napisala nam je Mirjana Petrović u mejlu iz Kalifornije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online