Subota 20. 4. 2019.
Washington
120
 • Chicago
  70
 • New York
  210
 • Belmont
  190
 • Atlanta
  170
 • Boston
  160
 • Firt
  210
 • Denver
  230
 • Detroit
  50
 • Dover
  220
 • Hartford
  190
 • Orlean
  140
 • Helena
  110
 • Ren
  170
 • Honolulu
  220
 • Las Vegas
  210
 • Portland
  220
 • Salem
  70
 • Santa Fe
  110
 • Tampa
  260
 • Topeka
  120
0
Sreda 09.01.2019.
13:21
Rts, Branislav Jarić A

Na današnji dan rođen je Stevan Mokranjac

Stevan Stojanović Mokranjac, koji se uz Josifa Marinkovića danas smatra najistaknutijom ličnošću srpske muzike s kraja 19. i početka 20. veka, rodio se 9. januara 1856. u Negotinu.

youtube.com/Serbian Composers
Stevan Stojanović Mokranjac

U rodnom gradu je završio osnovnu školu. U sviranju violine je bio samouk. Gimnazijsko školovanje započeto u Zaječaru, Mokranjac je nastavio u Beogradu. U srpskoj prestonici, u koju je došao 1870. godine, već su postojali uslovi za bavljenje muzikom, premda veoma skromni. Gotovo dve decenije postojalo je Beogradsko pevačko društvo, muzika je bila obuhvaćena repertoarom Narodnog pozorišta, a bilo je učitelja muzike koji su mladom Mokranjcu mogli da pruže izvesna muzička znanja.

Ponesen idejama Svetozara Markovića, u čijem je okrilju istican značaj prirodnih nauka, Mokranjac je, nakon završene gimnazije u Beogradu, jedno vreme studirao Prirodno-matematički odsek Velike škole. Preovladala je, međutim, sklonost ka muzici. Državna stipendija i materijalna pomoć Beogradskog pevačkog društva ‒ čiji je član bio još kao gimnazijalac i koje je u njemu videlo naslednika Kornelija Stankovića ‒ omogućili su mu da ode na muzičke studije u inostranstvo ‒ prvo u Minhen, a potom u Rim i Lajpcig.

Po završetku školovanja 1887. godine, započela je Mokranjčeva dugogodišnja i mnogostrana delatnost u Beogradu. Već ranije afirmisan kao horovođa Pevačkog društva Kornelije, Mokranjac dolazi u Beogradsko pevačko društvo i gotovo do kraja života ostaje vezan za ovaj hor, koji se pod njegovim vođstvom uzdigao na visok umetnički nivo.

Sa Beogradskim pevačkim društvom, za koje je komponovao najveći broj svojih horskih dela, Mokranjac je ostvario značajne koncertne nastupe, ne samo u svim većim mestima Srbije već i van tadašnjih državnih granica. Dubrovnik, Cetinje, Solun, Budimpešta, Carigrad, Sofija, Sankt Peterburg, Moskva, Berlin, Lajpcig ‒ samo su neki od gradova u kojima je Beogradsko pevačko društvo pod Mokranjčevim umetničkim vođstvom požnjelo veliki uspeh.

U okviru svoje višestrane aktivnosti Mokranjac je između 1887. i 1900. godine delovao kao nastavnik pevanja u Prvoj beogradskoj gimnaziji, a od 1901. kao nastavnik crkvenog pojanja u Bogosloviji. U saradnji sa Ferdinandom Melherom, Stevanom Šramom i Josifom Svobodom, osnovao je 1889. godine prvi gudački kvartet u Srbiji i tako postavio temelje domaćem kamernom muziciranju. Bio je inicijator i pokretač Saveza pevačkih društava, kao i učesnik u stvaranju Udruženja srpskih muzičara. I najzad, zajedno pijanistom Cvetkom Manojlovićem i kompozitorom Stanislavom Biničkim, a pod okriljem Beogradskog pevačkog društva, Mokranjac je osnovao Srpsku muzičku školu u Beogradu, prvu ustanovu ove vrste kod nas, u kojoj je vršio dužnosti direktora i nastavnika teoretskih predmeta. Danas je to Muzička škola Mokranjac.

Godine 1906. Mokranjac je izabran za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije, a pet godina kasnije i za dopisnog člana Francuske akademije. Time mu je odano zvanično priznanje za mnogostruki umetnički rad. Počev od 1912. godine Mokranjac je zbog bolesti postepeno napuštao dužnost horovođe Beogradskog pevačkog društva. Smrt ga je zatekla u Skoplju, gde se sklonio s porodicom početkom Prvog svetskog rata.

Centralno mesto u Mokranjčevom opusu zauzimaju horske kompozicije bez instrumentalne pratnje, zasnovane na narodnom melosu. Kao vrstan poznavalac srpskog muzičkog folklora još od mladosti, a uz to i čvrsto uveren u ispravnost mišljenja Kornelija Stankovića da srpska umetnička muzika treba da počiva na temeljima narodne, Mokranjac je u svojih 15 Rukoveti, stvorio klasične obrasce umetničke stilizacije muzičkog folklora i time definitivno učvrstio nacionalni smer u srpskoj muzici.

TRENUTNO NAJČITANIJE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Dragan Đilas (52)
GUBITNIK
Vojislav Šešelj (64)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Nema razloga da donosite važne odluke u afektu ili na osnovu prvog utiska. Neko od saradnika pažljivo analizira vaše ponašanje i donosi ocenu o vašim postupcima ili rezultatima. Prihvatite dvosmerni saradnički odnos, ali ne po svaku cenu. Potrudite se da ulepšate nečije raspoloženje ili da ga iznenadite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Opterećeni ste različitim obavezama, ali okolina očekuje da resšavate pitanja od zajedničkog interesa i da delujete dovoljno efikasno. Potrebno je da podvučete jasnu crtu, jer nemate dovoljno energije da se angažujete na paralelnim stranama. Imate utisak da voljena osoba ne razume vaše namere. Nervozni ste.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Vaši saradnici imaju dobru poslovnu strategiju, stoga prihvatite nove ideje ili savremenija rešenja koja vode ka boljim praktičnim rezultatima. Potrebno je da osetite sigurnost, pre nego što prihvatite nečiju ponudu. Zanemarili ste nečija osećanja, glas savesti vas podseća na izvinjenje. Uključite maštu što više.
 • 2019 © - vesti online