Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.01.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Neću se kandidovati za predsednika

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 14. do 19. januara u Drvengradu na Mokroj Gori. Manifestaciju će otvoriti reditelj Lav Dijaz, prošlogodišnji pobednik Venecijanskog festivala sa ostvarenjem "Žena koja je otišla".

N. Đurović
Izoštren politički sluh. Emir Kusturica

Na jubilarnom, desetom Kustendorfu, između ostalih biće prikazan i najnoviji film reditelja i osnivača Emira Kusturice "Na Mliječnom putu".

- Kustendorf je uvek težio da nadraste društvo spektakla i zabave, da nadjača snagom individualnog kvaliteta. Na ovom festivalu se potencira ono što je izgubljeno u svetu svetskog filma, a to je individualna hrabrost. Na Mokru Goru dovodimo studente iz celog sveta koji imaju priliku da razgovaraju sa onima koji ih inspirišu. Ove godine se prijavilo 500 filmova, a u trci za nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, naći će se 22 ostvarenja - rekao je Emir Kusturica.

Proslavljeni reditelj istakao je da je na Mećavniku uvek lepo, bez obzira na to kakvo je vreme.

- Mećavnik je brdo na 700 metara nadmorske visine i tamo je sve od drveta, miriše eterična smola. To je utopija pretvorena u realnost. Kad bi svet bio organizovan kao Mećavnik, bio upućen na zdravu hranu, organske filmove, bio bi mnogo bolji - dodao je čuveni reditelj. Na pitanje novinara za čim žali u prethodnih devet godina kada je festival u pitanju, Kusta je spremno odgovorio.

- Bilo mi je žao što nismo doveli Roberta de Nira. Ali, moram da priznam, pošto sam ja čovek vrlo izoštrenog političkog sluha, posle njegovog nastupa u kojem je novog američkog predsednika nazvao svinjom, tikvanom i tupanom, a potom rekao da mu treba dati šansu, i nije mi bilo toliko žao.

Iako se često bavi političkim pitanjima, Kusturica ističe da sebe nikako ne vidi u politici.

- Mislim da je bavljenje politikom na Balkanu kao kada biste stali na odron i znali sigurno da će da vas odnese. Oni koji pomisle da bih ja to mogao ne shvataju do koje je mere to komplikovano, do koje mere ne podrazumeva znanje, temperament i do koje mere je to u savremenim uslovima uglavljeno u kapital - rekao je Kusturica odgovarajući na pitanja novinara povodom spekulacija da bi mogao da se kandiduje za predsednika Srbije.

Retrospektiva u čast Mihića

Kustendorf organizuje produkcijska kuća Rasta internešenel i pod pokroviteljstvom srpskog Ministarstva kulture i Mećavnik grada. Kao i prethodnih godina, festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima svetskog autorskog filma.

U okviru takmičarskog dela programa biće prikazani filmovi mladih režisera iz Bugarske, Danske, Izraela, Irana, Libana, Mađarske, Moldavije, Nepala, Portugala, Rusije, Singapura... Predsednica žirija je Glin Jan, književnica i scenaristkinja.

Na programu su savremene tendencije, novi autori, kao i retrospektiva velikana, koja će ove godine biti posvećena Gordanu Mihiću, scenaristi čiji je opus obeležio domaću kinematografiju. U okviru ove celine biće prikazani filmovi Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo" i "Buđenje pacova", "Vrane", koje su režirali Gordan Mihić i Ljubiša Kozomara, "Mehanizam" Đorđa Milosavljevića i "Crna mačka, beli mačor". U muzičkom delu programa koncerte će imati Emir Kusturica i No smoking orkestra uz Adama Stinga, Big Bend orkestar, Anu Popović, Van Gog i argentinsko-kolumbijski pank sastav Če Sudaka.

Sve najgore o meni

Kusturica je juče govorio na svečanosti povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci i kako je rekao očekuje negativne reakcije zbog toga.
- Biće sto posto sve najgore o meni. Ja sam toliko navikao na to, da kada ne bi izgovorili taj jedan paket besmislica i gluposti, bio bih vrlo zbunjen. Tako da očekujem sve najgore. Ali kad čuju govor, biće oduševljeni - rekao je Kusturica pred odlazak u Banjaluku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online