Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2015.
22:15
Tanjug A

Sajam u znaku Branka Ćopića: Veliki pisac, humorista i šeret

Jubilarni, 60. Sajam knjiga u Beogradu danas (26. oktobar) je bio u znaku 100. godišnjice rođenja dečjeg pisca, humoriste, satiričara i pesnika Branka Ćopića (1915-1984) i tom prilikom održane su tribine o njegovom pisanju, literaturi, humoru i satiri.

Tanjug
Tekst potpisa

U Sali "Branko Ćopić" prvo je održana tribina "U Brankovoj kućici" na kojoj su se Ćopića prisetili dečji pesnici Raša Popov, Slobodan Stanišić i Ljubivoje Ršumović, a potom tribina "Brankova potkovica", na kojoj su o Ćopićevom humoru govorili pisci i humoristi Vladimir Andrić, Branko Stevanović, Pop Dušan Đurđev i Tode Nikoletić.

Popov, Stanišić i Ršumović prisetili su se kako su, radeći u Radio Beogradu, imali intervjue sa Ćopićem i sva trojica su se složili da je bio jedan od omiljenih pesnika i književnika, veliki humorista, šeret i da je hteo da izađe u susret mladima.

- Bio je napopularniji pisac u tadašnjoj Jugoslaviji - naglasio je Popov osvrnuvši se na neka od njegovih dela kao što su romani "Prolom" i "Gluvi barut", i komad "Odumiranje Međeda".

Ršumović je naglasio da je Ćopić bio "pesnik i književnik koga su svi voleli, čitali i ugledali se na njega".

- Ćopić je "kriv" što sam postao pesnik, a ne kardiolog - rekao je Ršumović okupljenim osnovnica iz više beogradskih osnovnih škola.

wikipedia.org/Stevan Kragujević
Branko Ćopić

- Bio je šeret, vedar, spreman da pomogne mladima, imao je široko srce za šalu i za radost, a takvi nesebični ljudi ponekad tragično završe - zaključio je Ršumović.

Brankova potkovica

Na tribini "Brankova potkovica" govorilo se o Ćopićevom humoru u književnosti za decu.

Pisac, scenarista i autor mnogih emisija za decu, kao što su "Laku noć deco", "Pustolov" Vladimir Andrić istakao je da je Mačak Toša njegov omiljeni junak u proteklih 60 godina, prisetivši se da je njegov prvi susret sa Ćopićem bio u Domu kulture u Obrenovcu, kada je ovaj pisac razgovarao sa decom i u jednom momentu iz usmenog prešao u čitanje, a da to niko nije primetio.

- Njegova književnost kao da je usmena i samo zabeležena - rekao je Andrić, naglasivši da je Ćopić imao "savršen stil koji u sebi ima unutrašnju snagu".

- Obeležavanje ovog jubileja je jako značajno i treba da budemo srećni što smo imali takvog pisca svetskog ranga - rekao je on, dodajući da je njegov humor bio izuzetan, poseban i da pored smeha sadrži i emocije, osećanja.

- Ima i sete kod njega u pisanju, jer uvek može da se oseti ta neka prolaznost - istakao je Andrić.

Jeretik golubijeg srca

Na tribini "Jeretik golubijeg srca" u sali "Ivo Andrić" profesor Svetozar Koljević, novinar Miloš Jevtić, profesor dr Jovan Delić i profesor Jovan Ljuštanović govorili su o humoru i lirskom kompleksu Ćopićevih dela.

Koljević je rekao da je on bio jedan od omiljenih dečijih pisaca, naglasivši da je Ćopićeva vera da ipak humorom mogu da se leče "svoje i tuđe rane" obeležila njegovo stvaralaštvo.

Jeftić se složio da je Ćopić bio omiljen kod dece jer kada je primljen u Srpsku akademiju nauka i umetnosti ispričao je da su mu akademici rekli da ga nisu oni izabrali za člana SANU već njihovi unuci.

Delić je rekao da se njegove knjige međusobno dopunjuju i da među njima postoji unutrašnja veza.

"Nema velike razlike između Ćopićeve literature za decu i odrasle", primetio je Delić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online