Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.10.2015.
22:52
A. Vučićević - Vesti A

Izložba o bosanskom geniju

Sa prikazivanjem čuvene turske serije "Sulejman Veličanstveni" u Srbiju, mnogi ljudi su upoznali brojne likove, a većina njih nisu izmišljeni televizijski junaci, već i stvarne istorijske ličnosti. Među njima je i Matrakči Nasuh, koji je poznat kao bosforski Leonardo da Vinči, koji je potekao iz Bosne.

Matrakčijev prikaz Beograda

U Etnografskom muzeju u Beogradu 15. septembra ove godine otvorena je velika međunarodna izložba, pod nazivom "Matrakči Nasuh, genije 16. veka", na kojoj je predstavljena 41 reprodukcija njegovih radova, koje je u keramici izradilo 12 žena umetnika. Ova izložba je prava ekskluziva i poslastica za Beograđane.

Izložba je najpre posetila Sarajevo, kao glavni grad zemlje iz koje je Matrakči potekao, a zatim Beograd. U planu je da reprodukcije obiđu ukupno 10 gradova, devet država i tri kontinenta.
Unesko je ovog velikog umetnika uvrstio u listu Proslava godišnjica 2014-2015 povodom 450. godišnjice njegove smrti, čime je Matrakči priznat širom sveta.

Matrakči Nasuh je čovek koji je rođen u Bosni, u mestu Visoko, odakle je otišao na školovanje u Osmansko carstvo, za vreme Bajazita Drugog, a vrhunac karijere je doživeo u vreme Sulejamana Veličanstvenog. Bio je čovek širokog obrazovanja. Bavio se kartografijom, kaligrafijom, geografijom, matematikom, istorijom, bio je inženjer, pesnik, sportista, slikar.

Kustos Aleksandra Levnaić

- On je bio pravi renesansni čovek, širokog obrazovanja. Sa Sulejmanom Veličanstvenim je išao u osvajanja, a zahvaljujući svom radoznalom duhu i obrazovanju, imao je visok položaj, koji danas možemo porediti sa ministarskim. On je bio zadužen za oblast ratnih tehnika - objasnila je Aleksandra Levnaić, kustos Etnografskog muzeja.

On je putujući sa Sulejmanom, izrađivao posebne karte mesta kroz koja su prolazili, a koje posetioci muzeja mogu da vide. Svako osvajanje pratila je i knjiga stihova. Na izložbi se može videti i prikaz Beograda, koji predstavlja krajnju tačku osvajanja na zapadu. Interesantno je da je Matrakči prepoznao posebnost srpske prestonice, pa su motivi i stil izrade tog prikaza drugačiji od ostalih četrdeset.

Nadimak Matrakči je dobio zahvaljujući matrak igri, koju je lično izmislio. To je bila vojna veština borbe, koja se igrala štapovima od šimšira, i postala je izuzetno popularna.
Pored mapa, u Etnografskom muzeju mogu se videti i kaligrafski natpisi, koji su nastali specijalnim tipom slova pod nazivom divani, koje je osmislio upravo Matrakči Nasuh.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online