Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.08.2015.
04:14
Z. Marjanović - Vesti A

Truba draža od Azurne obale

Saborskom himnom "Sa Ovčara i Kablara" u izvođenju trubačkog orkestra Marka Trnavca, podizanjem saborske zastave i obraćanjem Rasima Ljajića, ministra turizma i trgovine, kao i ispaljivanjem prangija na okolnim brdima u Guči je počeo 55. Sabor trubača.

Z. Marjanović
A sad trubači: Orkestar Marka Trnavca

Prema rečima Slobodana Jolovića, domaćina Sabora, očekuje se poseta preko pola miliona posetilaca među kojima će biti i veliki broj stranaca željnih pravog zvuka trube, zabave i zadovoljstva koje će u Guči trajati sedam dana. Među gostima će biti mnogo naših ljudi koji žive u inostranstvu i u Srbiju dolaze samo za ovu priliku.

Provera policije

Najvredniji gosti prvog saborskog dana u Guči bili su brojni novinari i policajci koji su uz pomoć specijalno obučenih pasa tragača obišli svaki kutak Guče kako bi se izbegla mogućnost bilo kakvog incidenta, jer će u Guči narednih dana biti ogromna koncentracija posetilaca iz celog sveta.

- Siguran sam da niko neće zažaliti što je došao u Guču u kojoj je, prema statistici do sada boravilo oko 17 miliona ljudi, što dovoljno govori o kvalitetu manifestacije i Gučanima kao domaćinima. Sabor trubača nije obična manifestacija, već pravo svetsko kulturno čudo što je i razlog više da se država ozbiljnije uključi u organizaciju ove manifestacije koja proslavlja Srbiju širom sveta, a i donosi materijalnu dobit. Država je već izdvojila 163.000 evra za izgradnju Doma trubača, ali će morati više da radi na turističkoj promociji Guče u svetu - istakao je ministar Rasim Ljajić kome je pripala čast da podigne zastavu Sabora trubača.

Početak Sabora, po pravilu, protiče mirno, bez mnogo gostiju i u nekom tihom iščekivanju narednih saborskih dana koji će, prema programu manifestacije biti pakleni i za učesnike i za posetioce.

Pravu saborsku atmosferu očekuju Valerija Vivon i Lieng Gnuksen iz francuskog grada Nica na Azurnoj obali, koje su u Guču doputovale kako bi uz trube proslavili Valerijin 48. rođendan. Njihov domaćin u Guči je, sasvim slučajno, Čačanka Danica Ilić.

- Valeriju i Leing sam upoznala u autobusu na putu od Beograda do Čačka. Usput su mi ispričale o tome da pevaju u operi i da im je životni san bio da dođu na Sabor trubača u Guči o čemu su mnogo čule i čitale. Na kraju, kako ne verujem u slučajnosti, a nije slučajnost ni to što u Guči imam kuću u kojoj niko ne živi, odlučila sam da im budem domaćin što su one sa zaprepašćenjem prihvatile - objašnjava Danica kako se upoznala sa novim prijateljicama iz Francuske.

Valerija i Lieng ne kriju da su oduševljene gostoprimstvom Srba.

Z. Marjanović
Podigao zastavu: Ministar Rasim Ljajić

- Prosto je neverovatno da postoji narod kao što su Srbi koji i nepoznate ljude prihvata kao drage goste. O Srbiji smo mnogo čitale i mislile smo da dosta znamo, ali su naša očekivanja prevaziđena u svakom pogledu - naglašavaju Francuskinje.

Odlukom organizatora Sabora od ove godine u Guči će se čuti samo truba, jer je i pod šatrama i u zvaničnom programu zabranjen nastup pevača novokomponovane muzike, a Dragačevci su pozdravili ovakvu odluku

Od Brege do Balkanike

Sabor trubača u Guči traje do nedelje do kada će posetioci uživati u nastupima trubačkih orkestara tri Dejana - Lazarevića, Petrovića i Jevđića, u koncertu majstora trube Elvisa Ajdinovića, koncertu Gorana Bregovića i Sanje Ilić i Balkanike. Ali, na najuzbudljivije biće u subotu kada će se 16 seniorskih trubačkih orkestara koji su se plasirali za nastup u Guči boriti za najbolji trubački orkestar i najboljeg trubača u Guči.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online