Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 12.09.2014.
03:33
Beta A

Opet blista kraljev hram

Freske, među kojima su umetnički izuzetne "Sretenje Gospodnje" i "Angeo velikog sovjeta", u priprati manastira Uspenje Presvete Bogorodice u Gračanici na Kosovu i Metohiji koji je na listi Uneska, ponovo svetle punim sjajem oslobođene naslaga čađi, kamenca, vlage i drugog vremenskog taloga.

Na listi uneska: Freska "Angeo velikog sovjeta"
 


Profesor Miroslav Stanojlović, slikar-konzervator, kazao je da su radovi osmočlanog tima na zaštiti celokupnog živopisa na 120 kvadrata u priprati u završnoj fazi. Stanojlović je kao posebno važne izdvojio freske "Sretenje Gospodnje" i "Angeo velikog sovjeta".


- Po mom sudu freska "Sretenje Gospodnje" je najstarije slikarstvo, starije od ostalog kasnije izobraženog u priprati ovog hrama. Ta freska je najbliža onom starijem živopisu u unutrašnjem delu hrama Uspenja Presvete Bogorodice - pojasnio je Stanojlović.

Freska svetli punim sjajem

Prema njegovim rečima, "Angeo velikog sovjeta" predstavlja redak slikani prikaz Gospoda Isusa Hrista oslikanog kao anđela sa krilima.


Hrist-Angeo, kako je dodao, drži svitak s porukama i blagosilja svakog koji ulazi u pripratu. Prema njegovim rečima, to je simbol mudrosti utkane u dobrotu u dobru želju, dobro htenje, dobru nameru.


-A to opet implicira one univerzalne karakteristike po kojima je imanastir Gračanica svrstan na listu Uneskove kulturne baštine značajne za celokupan ljudski rod, a ne samo za srpski narod-ocenio je Stanojlović.


Stanojlović je ukazao i na ikonografski sadržaj mitropolita Dionisija, odnosno na izuzetnu fresku koja prikazuje njegovu sahranu.


Stanojlović je kazao da su stručnjaci na freskama zatekli i potom otklanjali sve strukturne slabosti koje može da ima fresko slikarstvo.


- Nataloženi slojevi na freskama otapani su u 30 epizoda jer su bili okamenjena struktura - rekao je on i dodao da su problem za konzervatore predstavljali i grafiti po živopisu, urezivani pre pola veka.

Slikar konzervator: Miroslav Stanojlović
 


Profesor je pomenuo i osveženi natpis u priprati koji je, kako je rekao, praktikovan u fresko slikarstvu kao "okamenjeno svedočanstvo" pisanog sadržaja koje govori o tome kada je priprata hrama izgrađena, kao i to da su i sve druge relevantne činjenice u tom natpisu iznesene.


Crkvu posvećenu Uspenju Presvete Bogorodice u manastiru Gračanica na Kosovu i Metohiji podigao je 1321. godine srpski kralj Milutin, a priprata ovog hrama, prema istorijskim podacima, restaurisana i oslikana je 1570. godine u vreme patrijarha Makarija Sokolovića. 

Paljenje sveća izvan crkve

Izmeštanjem mesta za paljenje sveća izvan hrama sprečeno je da čađ, vlaga i drugi talozi dalje uništavaju freske, rekao je on i dodao da je živopis sada konzerviran da može da traje još mnogo godina.
Stanojlović je ukazao i na štetnost magistralnog puta koji ide uz sam manastir jer gasovi iz vozila i vibracije koje prave kamioni loše utiču na živopis.

POVEZANE VESTI

Petak 12.09.2014. 05:40
Христос посреди нас! Христос је у вама, драга браћо и сестре који чувате и бринете о нашим светињама! Бог вам био у помоћи у сваком вашем кораку очувања нашег блага, наше снаге, извора с којег се душе наше напајају широм света! Бог вас све благословио
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online