Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.04.2014.
21:31
Srna A

Filmadžije traže budžet za filmove o Kosovu

Grupa filmskih radnika, među kojima su Emir Kusturica i Dragan Bjelogrlić, zatražili su od Ministarstva kulture i informisanja Srbije da osnuje fond za sufinansiranje filmova o Kosovu i Metohiji.

Zalaže se za borbu za Kosovo putem kulture: Emir Kusturica


- Kako je u pogledu zastupanja interesa Srbije u procesima u vezi sa Kosovom i Metohijom sila opravdano sklonjena u drugi plan, smatramo da kultura može preuzeti inicijativu - naveli su filmski radnici u pismu ministru kulture Ivanu Tasovcu, polazeći od njegove izjave "da su kultura i sila dva osnovna jezika kojima jedna država komunicira unutar sebe i prema spolja".

Filmski radnici su od Ministarstva kulture zatražili da u predstojećem periodu oformi tela koja će se baviti sufinansiranjem dela koja će afirmisati status Kosova i Metohije u srpskom državnom sastavu, u skladu s Ustavom Srbije, prenose mediji.

Filmadžije smatraju da je putem sedme umetnosti potrebno ukazivati na teškoće nealbanskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica, podržavati kulturu pomirenja koja će za rezultat imati novi model zajedničkog života multietničke zajednice u srpskoj pokrajini.

- U tom cilju smatramo da je prvi korak osnivanje konkursa koji bi na bijenalnom principu birao po jedan dugometražni film i sufinansirao ga. Samom Ministarstvu kulture i medija prepuštamo osmišljavanje modusa u kome bi se ovaj konkurs održavao, te da li bi bio ostvaren u okviru samog Ministarstva ili Filmskog centra Srbije kao krovne institucije za naš film", navodi se u tekstu ove inicijative.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.04.2014. 23:47
Ovoj dzukeli svasta pada napamet.Sada mu treba novac iz drzavne kase da se on kulturom bori za KiM.Smesnije nemoze biti.Neznam samo ko je financirao njegove filmove kada se sa Romima i Srbima sprdao i bas radi toga nagrade dobivao.Nije mu palo napamet evo vec vise od 20-god. da napravi film o stradanju Srba u HR i BiH,a ovih dana mnogo ga inspirisao neki skoro preminuo neki juzno-americki predsednik,a ni reci o Srbskim zarobljenicima u Hagu.A gde sada idu prihodi iz kustendorfa,Andric i Drvengrada,to niko nepita?E pa ako je i od tebe,previse je.Pokri se ju-nostalgicaru,pokri se mokrom ponjavom a pokri i tvoju kulturu.
Ponedeljak 28.04.2014. 23:49
Ovaj smrdkjivko se malo uplasio da ce mu se ovih zadnjih dvadesetak godina dvestostruko obiti o glavu Vuna kico. Imas pravo da se plasis gospodina Kusturice. On je za tebe pojam pojmova. A takvih gromada ima medju nama dosta. Verovatno da nazires kraj tvog (siptarkog) postojanja. Poceo je pocetak vaseg kraja. Nestace te sa ovih prostora koa sto su nestale kuga i lepra.
Utorak 29.04.2014. 02:14
ЖИВО СРПСКИ ХЕРОЈ ЕМИР КУСТУРИЦА!!! АЛИ зашто је ЕМИР снимо само филмови де су СРБИ били ЦИГАНИ??? ЗАШТО емир није снимнуо филм де су ЦИГАНИ АМЕРИКАНЦИ, НЕМЦИ и АЛБАНЦИ???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online