Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.12.2013.
14:04
Ž. Marković - Vesti A

Čuvari kulturnog blaga Srbije

Profesor Mile Paunović i njegova supruga Vionera iz Negotina koji su učestvovali u velikom TV serijalu "Šljivik", koji je promovisao i uzdizao kulturu svih naroda i narodnosti koji žive na teritoriji Srbije decenijama čuvaju korene vlaške muzike. Oni svima pokazuju i dokazuju da je autoktona vlaška muzika još živa i još će dugo živeti.

Vionera i Mile Paunović
 

 Kruna njihovog zajedničkog samopregornog rada, došla je do izražaja u TV serijalu "Šljivik" a vlaška narodna muzika dobila svog najvećeg predstavnika Vioneru Paunović, koja je osvojila kulturni i muzički trofej - čuvarka kulturne baštine Republike Srbije.


- Istorijat vlaške muzike datira još iz srednjeg veka, a najverovatnije i ranije, no najsigurnije o ovoj muzici može da se priča iz perioda kada je na teritoriji današnje Rumunije, istočne Srbije i zapadne Bugarske postojala država koja se zvala Valahija. Raspadom ove srednjovekovne države imamo muziku srpskih, bugarskih i rumunskih Vlaha kojoj se menja naziv u rumunska narodnu muzika - kažu Paunovići i dodaju:

Etno muzička grupa Balkanski istočnici
 


- Imamo mnogo zajedničke muzike u ove tri sadašnje države jer su joj koreni zajednički. No najviše stručnog, materijalnog i duhovnog potencijala u vlaškoj muzici je uloženo u Rumuniji koja ovu muziku preimenuje u rumunsku narodnu muziku i postaje dominantna veličina u odnosu na ostale dve države. S obzirom na to da smo koliko toliko razjasnili u najkraćim crtama istorijat vlaške muzike, možemo reći da autoktona vlaška nacionalna muzika opstaje među autoktonim vlaškim življem na teritoriji istočne Srbije.


- Stvaranjem mogućnosti šezdesetih godina prošlog veka da naši radnici idu u zemlje tadašnje zapadne Evrope na privremenom radu, dolazi do neviđenog materijalnog finansijskog i duhovnog uspona među vlaškim življem, tako da se muzika izuzetno kotirala, cenila i novčano plaćala. Malo je bilo stručnih lica iz muzičke branše koji bi mogli ovaj muzički stampedo da kanališu, usmere i održe autoktonu etičku čistotu muzičke branše - kažu Paunovići.
 

Promocija CD-a na koncertu

U Negotinu u velikoj sali doma kulture 27. decembra u 19.00 časova održaće se novogodišnji koncert etno muzičke grupe Balkanski istočnici pod rukovodstvom profesora Mileta Paunovića. Ovim povodom će biti i promocija prvog muzickog CD-a i DVD-a Vionere Paunović pobednice drugog TV serijala "Šljivik " dobitnice prestižne nagrade čuvarka kulturne baštine Republike Srbije u kategoriji solo pesme.
Na pomenutom etno koncertu pored Vionere Paunović nastupiće kao gosti: Boris Stanojević - vokal, Nataša Nikolić - vokal, Lora Nikolova iz Bugarske - vokal, Božidar Simeonov iz Bugarske - gajdaš, Vitomir Stanojević - frula, Kud "Stevan Mokranjac" iz Mokranja, Duvački orkestar BARKA iz Knjaževca, dobitnik titule najbolji orkestar na festivalu GUČA 2013. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online