Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 17.01.2013.
18:33 >> 22:34h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Proslava Milanskog edikta

Svečanost povodom proslave 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, zakonskog akta kojim je rimski car Konstantin dozvolio slobodno ispovedanje hrišćanske vere, počela je večeras u Narodnom pozorištu u Nišu obraćanjem ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina.

Vladika niški Jovan, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić i dirigent hora Sretenjskog manastira Nikon Zila

Nakon Čepurina skupu su se obratili i predstavnici verskih zajednica, a očekuje se i početak koncerta duhovne muzike hora moskovskog Sretenjskog manastira.

Nikolić: Milanski edikt dokument civilizacijske važnosti

 

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da za Srbiju godina jubileja 17 vekova Milanskog edikta nije samo demonstracija kulture sećanja već istinska slava jednog od najznačajnijih civilizacijskih dokumenata.

 

"Za Srbiju su poruke cara Konstantina aktuelne i svevremene. Promovišemo ih kao istinske vrednosti, čija principijelnost i humanost na ponos čovečanstva opstaju kroz vekove kao putokazi, kao
luč", rekao je Nikolić u Narodnom pozorištu u Nišu.

 

Na svečanom otvaranju proslave jubileja 17 vekova Milanskog edikta Nikolić je rekao da je taj dokument aktuelan i danas jer se u njemu
prepoznaju osnove ljudskih prava i sloboda, poput prava na slobodu veroispovesti.

 

On je dodao da svaki hrišćanin, bez obzira kojoj zajednici pripada, mora da se upita da li je svojim životom dostojan naslednik hrišćanske manjine koja je tokom prva tri veka hrišćanstva mučena
i progonjena.

 

Nikolić je podsetio na istorijske činjenice o usvajanju Milanskog
edikta i života cara Konstantina.

Svečanosti prisustvuju predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora i predstavnici verskih zajednica u Srbiji.

Pre početka svečanog koncerta, glumac Tanasije Uzunović sa balkona Narodnog pozorišta pročitao je Milanski edikt.

Domaćin svečanog koncerta u Narodnom pozorištu u Nišu je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, a prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej.


Novinarka Vesti, Bojana Rajić, za naš portal javlja da će hor Sretenjskog Manstira u Moskvi, koji je međunarodno priznati hor sa tradicijom dugom šest vekova, svojim koncertom u Narodnom pozorištu u Nišu, započeti proslavu velikog jubileja 17 vekova Milanskog edikta.

Na konferenciji za novinare, gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da je velika i izuzetna čast za grad Niš što je domaćin ove svečanosti. On je istakao da će Niš biti "duhovna prestonica" cele 2013. godine i rekao da će nastup ruskog hora biti prvi od šest velikih koncerata u godini jubileja.

Episkop Niški Jovan je izjavio da će ove godine Sveti arhijerejski sabor zasedati od 6. maja do 3. juna kada je i gradska slava Niša i da će ova godina "biti u duhu cara Konstantina".

Rođen u Nišu, tadašnjem Naisusu, imperator Konstantin Prvi koji je vladao zapadnim delom Rimskog carstva, i imperator Licinije koji je vladao Balkanom, 313. godine su se sastali u Milanu i odlučili da se obustavi progon hrišćana, da se omogući sloboda veroispovesti, te i hrišćanske, i naložili da se hrišćanima vrati oduzeta imovina.

Pravoslavci su 21. maj po sarom, julijanskom, odnosno 3. jun po novom, gregorijanskom kalendaru, posvetili caru Konstantinu i njegovoj majci Jeleni, a tog dana u svim crkvama služe se svečane praznične liturgije.

Petković: Proslava jubileja edikta šansa za Srbiju

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković izjavio je da je Milanski edikt prvi akt tolerancije u istoriji civilizacije i da će proslava jubileja tog akta biti velika šansa za Srbiju.

"Cela godina biće u znaku Milanskog edikta, a to je velika šansa za Srbiju da unapredi svoj turizam i kulturnu ponudu. Sve snage upotrebićemo u tom cilju", rekao je Petković posle svečanog otvaranja proslave jubileja carskog ukaza kojim je hrišćanima omogućena sloboda veroispovesti.

Petković je podsetio da je u Srbiji organizovana prva proslava povodom 1.600 godina od donošenja Milanskog edikta, a sačuvan je i snimak ceremonije koja je održana 29. decembra 1913. godine.

"Posle Balkanskog rata i jedne velike epidemije kolere i pegavog tifusa, Srbija je smogla snage da proslavi 1.600 godina Milanskog edikta, a 23 minuta te svečanosti imamo i na filmskoj traci", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, prvobitno je proslava trebalo da bude održana u septembru, ali je zbog velike epidemije odložena za kraj decembra, kada se prvi put povodom proslave 16 vekova Milanskog edikta u Srbiji tadašnja elita sastala u Nišu.

"Mi smo dužni i da se odužimo našim precima koji su u mnogo težoj situaciji nego što je danas, našli snage da proslave 1.600 godina prvog akta međunarodne toleracije", kazao je Petković.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 17.01.2013. 22:52
Надајмо се да ће једног дана престоница хришћанства-православља поново бити Константинопољ и у границама Грчке.Ислам га већ дуго држи,али све има своје време трајања. Истанбул-ЦАРИГРАД-КОНСТАНТИНОПОЉ!
Četvrtak 17.01.2013. 20:21
http://www.youtube.com/watch?v=og1aZBd3GUU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online