Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 02.10.2012.
21:34
Blic A

Marina Abramović: Lejdi Gaga nije originalna

Istaknuta umetnica perormansa Marina Abramović u ponedeljak je na Fakultetu za menadžment Alfa univerziteta u Beogradu skoro sat odgovarala na pitanja studenata, kao i drugih uvaženih zvanica.

Marina Abramović
 

Posetioci su s velikim interesovanjem slušali Marinu, koja je nesebično podelila svoja brojna iskustva koja je stekla baveći se performansom, a reči je bilo i o pop pevačici Lejdi Gagi.


- Lejdi Gaga je došla da vidi moj performans u muzeju MOMA pre dve godine. Nisam je upoznala, ali ona je to najavila na Tviteru i sva ta deca su došla zbog nje do muzeja. Ona je brzo otišla, ali deca su došla na šesti sprat da vide izložbu i postala su moja publika. Tako sada imam i potpuno mladu publiku koja je stvarno fenomen i drago mi je da moj rad ne prati samo moja generacija jer bih u tom slučaju mogla u penziju - ispričala je, između ostalog, Marina Abramović.


Kraljica performansa je rekla da je razočarana time što u ovoj vrsti umetnosti niko ne poštuje autorska prava.


- Kada sam napravila performans „Sedam lakih komada“, to je bilo iz užasnog besa što je performans oduvek bio ničija teritorija, što nikada nije postao mejnstrim umetnost i što svaki čas neko pozajmljuje tuđu ideju, malo je preokrene i nikada ne plati autorska prava. Mladi umetnici jednostavno kopiraju radove iz sedamdesetih godina, a mladi kritičari ih predstavljaju kao da su to najnoviji talenti i kao da to nikada ranije nije viđeno, što nije u redu. Recimo, ta ista Lejdi Gaga nosila je kostim od mesa i nigde nije rečeno odakle je došla ta ideja i da su sedamdesetih godina napravljene tri takve iste haljina od mesa - istakla je Abramovićeva.


Ona se dotakla i pojma o vremenu u njenom poslednjem performansu u kome je neprekidno sedela nasuprot nepoznatih posetilaca izložbe, te je istakla da se pre toga pripremala kao da ide na Mesec.


- Užasno je važno da ne mislite na vreme kada je reč o takvom performansu jer kada počnete da mislite na vreme onda to postaje tortura. Ali kada samo hoćete da uđete u stanje svesti, u taj momenat "ovde i sada" desi se nešto čudesno i tada vreme ne postoji. U sadašnjosti vreme ne postoji, ono postoji u prošlost koja se desila, u budućnosti koja se nije desila ali je planirate, ali u sadašnjosti vremena nema. To je ono najvažnije. I u tom vremenu koje se zaustavi, otvara se potpuno drugi stepen svesti. To je neverovatan fenomen koji može da se doživi, ali ne postoji neka tehnika kako se do toga dođe - navela je Marina, a na pitanje kada planira izložbu u Beogradu umetnica je istakla.


- Znate li još kada su meni obećali izložbu u Beogradu?...Tako da to sada više i ne očekujem. Ja ne živim u budućnosti, nego u sadašnjosti - kratko je prokomentarisala umetnica i zaključila da je performans uvek popularan kada je kriza, pošto ne košta mnogo.


Inače, Marina je je juče dobila nagradu „Braća Karić“ u oblasti umetnosti i povelju počasnog profesora, koju joj je uručila Danica Karić.

Utorak 02.10.2012. 21:58
"Genijalno! Abramovićkin izraz je neverovatna multimedijalna sublimacija oprečnih stilova gde u sudbinskoj "blic" reviziji juri kroz prolaznost života i hvata sve znamenite trenutke, ne prezajući da se suprotstavi uvreženom mišljenju i inteligentno preispitujući nesvesno opšteprihvaćene dogme i vrednosti modernog društva, kako kulturološki tako i duhovno . Fantastično, predivno i neponovljivo!" XD
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online