Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.07.2012.
16:48
D. Dušanić - Vesti A

Braco, vrati nam dostojanstvo

Bratislav - Braca Petković (64), reditelj, dramski pisac, kolekcionar starina, bibliofil, osnivač i vlasnik kolekcije Muzeja automobila, kao i kamerne scene Moderna garaža, kandidat je za ministra kulture. I dok političari još većaju, pevači, glumci, muzičari i ostali kulturni radnici imaju velika očekivanja od budućeg ministra. Jer, situacija u srpskoj kulturi je, slažu se svi - katastrofalna.

ČEKA GA MNOGO PROBLEMA: Bratislav Petković kandidat za ministra kulture
 

- Verujem da će Braca pomeriti našu kulturu sa dosadašnjeg nultog mesta u pozitivu, da će joj pomoći da prohoda. Verujem u njega i nadam se da će se uspešno nositi sa silnim problemima koji su neminovni na njegovoj novoj funkciji. Braca je pametan, vredan, uporan, pošten, a pre svega - dobar čovek! Predložila bih mu da se najzad uradi kvalitetna domaća istorijska drama, serija, jer smo dosta gledali Sulejmane i slične sadržaje. Imamo na pretek odličnih tema i junaka iz naše istorije - kaže glumica Milica Milša.

S druge strane Goca Lazarević

VERUJEM U BRACU: Milica Milša

priznaje da nema pojma ko je budući ministar.

- Ne bih da pametujem i filozofiram, znam šta me boli vezano za moju branšu. Nedavno sam dobila pismo u kome me obaveštavaju da sam na ime izvođačkih prava za 2011. godinu dobila - 1.253 dinara, odnosno oko 10 evra! Ponižavajuće i poražavajuće. Pa, da li je moguće da sam od emitovanja mojih numera u medijima zaradila jedva za nekoliko pozorišnih karata? Kako da platim račune i namirim obaveze kad prema meni država ne ispunjava ono što treba? Ako budući ministar reši ovu zavrzlamu oko autorskih i izvođačkih prava čestitaću mu - kaže Goca.

Glumac i voditelj Bogoljub Mitić Đoša lično poznaje budućeg ministra i veruje da će se on uspešno izboriti sa gomilom problema koji ga očekuju kada stupi na dužnost.
 

POZNAJEM ČOVEKA: Bogoljub Mitić Đoša

- On se već dugo bavi kulturom, onako za džabe. Ja bih mu predložio da prvo da pare za Vranjansko pozorište, zatim meni za snimanje filma, kao i da posveti pažnju zanimljivim iskopinama iz rimskog doba, kojih na sreću ima u Srbiji. Smatram da bi takvo ulaganje bilo veoma isplativo, a i važno za turistički razvoj. Čini mi se da je to bolja investicija nego obnavljanje muzeja. On je odrastao na beogradskoj kaldrmi, tako da mu ništa neće promaći, a neće moći ni drugi da ga muntaju - smatra Mitić.


- Poznajem gospodina Petkovića kao poštenog, čestitog i dobrog čoveka. Upoznali smo se preko zajedničke ljubavi - oldtajmera. Mislim da je on pravi čovek za ministra kulture - domaćin, vešt, iz dobre i imućne porodice, tako da bi budući posao trebalo da obavlja iz ljubavi i hobija, a ne zbog materijalnog ćara. Ako bih mogao Bracu da posavetujem čime prvo da se pozabavi, onda bi to svakako bilo pitanje SOKOJ-a. Sve njih treba smeniti, jer je u ovoj ustanovi najveća pljačka u poslednjih nekoliko decenija. Nisam ja u pitanju, nego na hiljade drugih umetnika, a među kojima ima starih, bolesnih, nesposobnih ljudi da dalje rade kao umetnici. Oni koji nemaju muče se, a nekada su mnogo značili za kulturu ove zemlje - kaže Miloš Bojanić.
 

Uzmi me za savetnika!


- Nadam se da će budući ministar napraviti bar mali napredak za nas narodnjake, da budemo cenjeniji nego ranije. Imao sam prilike da ga upoznam i mogu da kažem da je komunikativan, simpatičan, druželjubiv i omiljen u gradu. Pretpostavljam da će mu ministarsko mesto biti izazov, a ako bih bio u situaciji da mu nešto predložim, rekao bih mu - uzmi me za savetnika! Čovek sam iz naroda, fin, dobar, lep, mogao bih mu biti od velike pomoći. A koliko vidim, svi koji se smeste na savetnička i ministarska mesta imaju dobru prođu, pa je vreme i da se ja negde udenem - šeretski će Rade Jorović. 

 

Pravi čovek na pravom mestu


- Bracu poznajem lično i on je pravi čovek na pravom mestu! Sve što je do sada radio bilo je uspešno, zato od njega očekujem mnogo. Trebalo bi najpre da postavi stvari iz kulture na zasluženo mesto, da kulturne radnike učiniti ponosnim što su zaposleni u toj važnoj društvenoj delatnosti, da pomogne Srbiji da u svetu postane poznata i po umetnicima. Nadam se da će povesti računa o otvaranju Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, treba da preispita status svih umetnika, kao i da obrati više pažnje na nacionalne penzije i ko ih dobija - kaže kompozitor Saša Dragić. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online