Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.05.2012.
21:05
Politika A

"Starke" sa šarom pirotskog ćilima

Na naslovnoj strani publikacije "Narodna kultura u kulturnoj politici Srbije" (Balkankult) objavljena je popularna "ol star" patika sa motivom šare pirotskog ćilima. Ista šara našla je mesto i na servisu za ručavanje, kompjuteru, nameštaju, telefonu, nakitu... Reč je o radovima Danila Mančića, mladog industrijskog dizajnera iz Pirota.

Patika sa motivom šare pirotskog ćilima, koja je našla mesto i na servisu za ručavanje, kompjuteru, nameštaju, telefonu, nakitu... radovima Danila Mančića
 

- Šta bi ozbiljan država mogla da uradi sa idejama ovakvog čoveka može se samo zamisliti. U publikaciji smo napravili dobar model koji može lako da se primeni u reformisanju kulturne politike, kaže Miša Đurković (Institut za Evropske studije), koji je sa Dimitrijem Vujadinovićem (Balkankult fondacija) i prof. dr Aleksandrom Petrovićem autor ove knjige.

"Narodna kultura u kulturnoj politici Srbije" govori o tome koliko će narodna kultura moći da se očuva, ali i razvija sa čitavom paletom alternativnih kulturnih vrednosti, a da opet industrija zabave ne uzme od nje samo ono što donosi profit, u čemu bitnu ulogu ima kulturna politika.

– Uspeli smo da na stotinak strana pokažemo postojanje ogromnog potencijala koji narodna kultura može da da društvu. Ostaje pitanje ko može i ko želi da sprovede kulturnu politiku. Uprkos tome šta je vladajući, kulturni model, postoje mogućnosti za izgradnju alternativnih, ozbiljnih, dorečenih i razvijenih modela kulturne politike – kaže Miša Đurković.

 

Uticaj kulturne politike i narodne kulture nije samo naša priča već aktuelan evropski trend.

Dimitrije Vujadinović ističe da u Evropi postoji svest o agresivnosti industrije zabave:

Nemci su narodnu kulturu definisali tako što su tu ubrojili i ekologiju, a istakli su tradicionalni način obrade zemlje. Škotlanđani tu ubrajaju jezik, odnosno imaju niz projekata, kao npr. da savremeni pisci pišu na njihovom nacionalnom jeziku i u skladu sa narodnim usmenim predanjima. Ne postoji jedinstvena definicija ovog pojma. Prioriteti kulturne politike u vezi sa narodnom kulturom zavise od toga šta su pojedina društva ocenila kao najbolji izvor svog kreativnog potencijala. Evropa sve više insistira

Po stanovniku za kulturu 15 evra

Srbija iz bruto nacionalnog prihoda izdvaja 15 evra po glavi stanovnika za finansiranje kulture, Bugarska oko 35, Mađarska oko sto, Slovenija 120 evra. Mi smo zajedno sa Albanijom među poslednjima po količini sredstava koje izdvajamo za kulturu. Narodna kultura neće moći da se razvije bez značajnije pomoći države, to ne mora biti samo budžetsko finansiranje, već kroz zakonodavstvo, subvencije, poreske olakšice. Kad je reč o starim zanatima rešenje je da se tim ljudima otvori tržište i omogući da oni od toga mogu da žive, ističe Dimitrije Vujadinović.

na kreativnosti. Industrija zabave ulazi u narodnu kulturu (npr. Irska i "Riverdens") i uzima od nje zabavljački deo. Narodna kultura nosi sistem vrednosti, a mi istraživači tražimo da se on ponovo aktuelizuje, jer je stvaran vekovima. Nije uvek u svim državama kulturna politika prema narodnoj kulturi pozitivna. U nedostatku ideja, nove estetike, mnogi se okreću ka njoj, ali ne da bi je ponovo promovisali već da bi je iskoristili za profit.

Ovom prilikom autori su naglasili da se pokazalo da mnoge institucije koje treba da se bave ovom temom postaju suvuše zatvorene, bez kontakta sa stvarnim životom.

– Naše institucije su pomalo prevaziđene, kao u 19 veku. Nema kulture i kulturnog identiteta bez narodne kulture. A ona služi, između ostalog, da bi se države što bolje pozicionirale u globalnim odnosima. Kroz kulturnu diplomatiju. Mi to, nažalost, ne koristimo, a Hrvati to mnogo bolje rade od nas. Knjigu smo radili po narudžbini Ministarstva kulture, a mene je zabrinulo to da nema nikakve povratne sprege, ni razgovora između nas nakon završenog posla, oni su dali novac, a nije se dogodilo da kažu šta nam valja ili ne valja u publikaciji – kaže Dimitrije Vujadinović.

Saradnici u nastanku publikacije bili su i mr Branko Krasojević, mr Vesna Bogunović, Vesna Jokanović, prof. dr Vesna Marjanović, dr Gordana Đerić, Dragan Pantelić, mr Dragana Stojanović, Dragomir Milenković. Mr Ivan Zlatković, dr Jelena Jovanović, mr Kristina Planjanin Simić, mr Nebojša Milikić, mr Olivera Đorđević, mr Saša Pančić i Slobodan Balać. Knjiga je nastala po porudžbini Ministarstva kulture, zahvaljujući finansijama i Instituta za evropske studije i Balkankulta.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online