Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 16.01.2010.
14:34
S. M. Tomić - Vesti A

Znaci zveri su među nama

"Otkrovenje" Jovana Bogoslova namenjeno je onima "koji imaju uho da čuju", a šta je čovečanstvu najavilo Sveto pismo pre dve hiljade godina pokušao je da razjasni u knjizi "Tajna zveri" Andrej Gorbunov, sveštenik moskovske patrijaršije.

Janja Todorović

Knjiga se u Rusiji pojavila 2004, a kod nas ju je prevela i priredila uz blagoslov ruskog jereja Janja Todorović, književnik, prevodilac i savetnik u Pravoslavnom savetodavnom duhovnom centru Beogradsko-karlovačke arhiepiskopije pod naslovom "Tumačenja proroštva apokalipse". Ovo tumačenje se razlikuje od prethodnih, jer ukazuje na znake vremena i apokaliptične događaje koji uveliko tresu čovečanstvo.
 

Kako je Gorbunov došao na ideju da tumači "Otkrovenje"?
- Poslednje decenije javnost se bombarduje medijima, filmovima, internet-sajtovima koji na sva zvona najavljuju apokalipsa, gde će svet propasti u ognju i vodi. Ova knjiga je odgovor Crkve svetovnim autorima koji se pozivaju na kalendar Maja, iako Maje nigde ne spominju kraj, nego novo doba. Zatim se tu nadovezuju Nostradamusova proročanstva, Tarabići, snimljeno je sedam filmova u poslednjih nekoliko godina koji su posvećeni smaku sveta. Čak i naučnici najavljuju kosmičko poravnanje, elektromagnetne oluje, klimatske promene... sve to uznemirava ljudske duše.
Da li nam se stvarno bliži kraj?
- Mi već živimo u apokalipsi. Priroda protestuje - cikloni, tajfuni, zemljotresi, poplave već haraju svetom, ali to ne znači da će planeta i ljudski rod nestati za jedan dan! Apokalipsa na grčkom znači "kriza, sud svetu", ona označava uništenje starog i početak novog!

Kad je napisano "Otkrovenje"?
- Pre skoro dve hiljade godina apostolu Jovanu Bogoslovu na ostrvu Patmos se javio Hristos u nedelju. On je postio i molio se 30 dana da bi mogao da primi božju viziju o Crkvi do poslednjih dana. Mnogi sveti oci tvrde da upravo mi živimo poslednje dane, da je novi svedski poredak - carstvo zveri.
 

Vizija je simbolična, kako je treba tumačiti?
- Uveliko živimo u apokalipsi i to može da vidi svaki duhovan čovek, ali ona je poziv na duhovni preobražaj ljudskog roda, da živi u skladu sa prirodnim i božjim zakonima, a ne da besomučno zloupotrebljava prirodu, igra se sa genetskim inženjeringom. Danas je nekolicina ljudi otela 90 odsto svih bogatstava planete i drma svetom, dok su ostalih 5-6 milijardi puki robovi! Ali ništa ne može da traje beskonačno!
 

Da li je svetska ekonomska kriza jedan od pokazatelja?
- Kreatorima novog svetskog poretka odgovara kriza kao dobar biznis, kao što je i priča o apokalipsi odličan poslovni poduhvat! Odlična prilika da se 21. decembra 2012. stvarno izazove razorni cunami (a mnogi tvrde da je onaj prethodni veštački izazvan) ili zemljotres. Nekim masonskim sektama "smak sveta" je odličan plan da stave svetsku ekonomiju potpuno pod svoju kontrolu, a malo razrede čovečanstvo. Apokalipsa je proces duhovnog preobražaja, a ne da planeta izgori u jednom danu!

(Opširnije u nedeljnom izdanju "Vesti" od 17.1.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online