Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 14.03.2012.
13:12
J. Antonijević - Vesti A

Ljiljana Blagojević: Profit jači od umetnosti

Ljiljana Blagojević (56) kojoj je u nedelju uručena nagrada "Žanka Stokić" još sumira utiske sa ove svečanosti. Kada je prijatelji upitaju koliko joj znače priznanja koje je dobila tokom četiri decenije uspešne karijere, ona parafraziora Čerčila koji je jednom rekao - priznanja treba prezirati kada ih dobijete. Ipak, ona ne krije da joj svaka nagrada mnogo znači, ali su joj važniji ljudi s kojima je srađivala.

Ponosna na svoje uloge: Ljiljana Blagojević
 

- Moj najveći uspeh je što trajem ovoliko koliko trajem, što dobijam aplauze. Da se razumemo, nagrade obavezuju da guram dalje i budem još bolja, ali ništa ne može da me obaveže ako ja to sama ne osećam. Stalno govorim da se karijera gradi ne na odigranim, već na odbijenim ulogama, i jedino tako možete da trajete.
 

Koliko ste vi uloga odbili da odigrate?
- Mnogo više sam uloga odbila, nego što sam ih odigrala. Obično mi se ne dopadne scenario ili reditelj, a ponekad i ekipa koja glumi. Honorar mi nikada nije bio prioritet, jer nema para za koje bi odigrala nešto što mi se ne sviđa. A, hvala bogu i nisam imala potrebe za tim, da igram nešto samo zbog novca. Imam teoriju da svaka uloga nađe svog glumca i da će se ono što ti pripada sigurno i desti.
 

Kusta evocirao uspomene

Na svečanosti u Narodnom pozorištu, na kojoj je Blagojevićeva dobila nagradu, bio je i reditelj Emir Kusturica koji je evocirao uspomene iz vremena kada je upoznao Ljiljanu.
- Bilo je to 1980. godine kada smo snimali film "Sećaš li se Doli Bel". Bio je strašan problem da skine delove odeće, jer je bilo takvo vreme. Na premijeru nije hteo da dođe njen suprug Siniša Kovačević, jer nije želeo da gleda nagu ženu koja je samo njegova, a koju sad gleda 12. 000 ljudi. E, to je bila prva iskra kada je njihova veza bila učvršćena do dana današnjeg - kaže Kusturica i ističe da lepo žensko telo treba da bude deo estetike, a nikako vulgarnosti koja danas vlada.

Odakle crpite snagu?
- Teško je vreme za umetnost, jer ovo je vreme nekih drugih ljudi, drugih profesija, ovo je vreme profita. Teško je baviti se nečim što je lek za dušu, jer ovde se emocija smatra manom, a ne vrlinom. A, moja glumačka obaveza je da negujem dušu i emocije, jer ono što nas uče na prvoj godini akademije jeste da umetničko delo mora da bude uzbudljivo i da vas uzbudi. To je jedino merilo da li se nalazite pred umetnošću ili ne.
 

Šta vas čini srećnom?
- To što radim posao koji volim, živim sa osobom koju volim. Bog mi je dao da imam i genetski produžetak, moju unuku Mionu. Šta mi više treba.
 

Kakvo je, po vašem mišljenju, danas stanje u srpskoj kinematografiji?
- Teško, jer kultura uvek deli sudbinu društva u kome nastaje. Hvala bogu i u ovim kriznim vremenima imam dosta posla, ali zato je mladima dosta teško, to znam i zbog moje ćerke.
 

Da li danas može da se živi samo od glume?
- Ako radite možete da živite samo od glume. Mnoge moje kolege snimaju reklame, ali ja neću. Snimila sam u životu dve reklame i to za moje prijatelje kojima sam želela da pomognem, a ne za pare. Ipak, reklama nije gluma i nije to za mene. U moje vreme se to nije radilo, već je postalo popularno poslednjih godina. Ali, svako bira svoj put, a demokratija kaže da svako ima pravo da bira svoj put i niko nema pravo da mu se u toj slobodi suprotstavlja.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.03.2012. 14:20
Ljiljana je prava dama i vrhunska glumica. Svaka čast!
Ponedeljak 19.03.2012. 21:12
Свака част.Глумица.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online