Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 19.09.2011.
21:39
Beta A

Ovako su se udavale Srpkinje

Izložba venčanih haljina u Srbiji iz druge polovine 19. i s početka 20. veka održaće se u Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu od 22. septembra do 22. oktobra.

Kolekcija venčanih haljina Muzeja primenjene umetnosti odslikava jedan od segmenata odevanja srpske građanske klase koje se tokom 19. veka postepeno vizuelno menjalo od orijentalne nošnje ka evropskom modnom kostimu. Evropski uticaj u odevanju građanske klase u Srbiji postao je vidljiv od sredine, a počeo je da preovlađuje od osamdesetih godina 20. veka.

Deo postavke čini devet haljina koje su sačuvane u kolekciji ženskog kostima Odseka za tekstil i kostim MPU i koje su pripadnice srpskog građanskog društva nosile kao venčanicu, ali i u drugim prilikama vezanim za obred venčanja, kao što je, recimo, veridba.

Među sačuvanim haljinama, koje datiraju iz perioda od 1878. do 1914. godine, nalaze se bindali haljine, karakteristične za osmanski kostim, zatim haljine sašivene u Srbiji po uzoru na evropsku modu, kao i haljine sašivene po evropskim gradovima, poput Venecije, Beča ili Pariza.

Najstarija venčana haljina sačuvana u kolekciji potiče iz 1878. godine, a pripadala je Dragi Kandić na venčanju s istoričarem i političarem Ljubomirom Kovačevićem. Haljinu je Muzeju primenjene umetnosti darovala njihova kćerka Milica Rakić, supruga pesnika i diplomate Milana Rakića.

Veridbena haljina Elene Ristić, sašivena 1909. godine u pariskom ogranku ugledne britanske modne kuće "Redfern", prvi je predmet evropske visoke mode koji se našao u kolekciji MPU.

Jedan od eksponata je i elegantna bež venčanica od svile i čipke koju je nosila Danica Paligorić na venčanju s pešadijskim majorom Nikolom Jorgovanovićem, a koja je sašivena u uglednom beogradskom krojačkom salonu Berte Alkalaj.

Tradicionalni orijentalni način odevanja predstavavljen je bindali (turski - hiljadu grana) haljinama nošenim u srpskim porodicama na Kosovu i Metohiji i u Vranju, koje su se odlikovale raskošnim ukrasima u vidu cvetnih grana.

Izložbu u galeriji "Inkiostri" Muzeja primenjene umetnosti, u prostoru stalne postavke stilskog nameštaja "Trag u drvetu", 22. oktobra u 19.00 sati otvoriće profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu Čedomir Vasić.

Na otvaranju izložbe biće izveden performans "Uramljeni stilovi ženskih silueta" u kojem će učestvovati Amra Latifić i Jelena Stojanović.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.09.2011. 22:04
Ne znam kako su se udavale nekada, znam kako se sada razvode...
Ponedeljak 19.09.2011. 22:33
Haljine su svakako prelijepe i imaju neprocjenjivu vrijednost danas! Dali ce se i neke danasnje vjencanice moci bar 50 godina ocuvati??? Ja cisto sumnjam!!! Ranije su nase zene nosile predivne haljine, sesire, bile dame!!! Ali isto tako su i izradjivale predivne rucne radove, tkale predivne cilime, tkanice, vezle goblene i heklale... To je bila Srpska umjetnost!!! Bile su i domacice, ali i dame!!! A sta nase mlade Srpkinje rade danas od svega toga???
Ponedeljak 19.09.2011. 21:55
Имају ли Кинези овакве хаљине из 19 вијека- наравно немају!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online