Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.06.2011.
22:40
Vestionline A

Priština deli nagradu Bekim Fehmiu za "kosovsku kinematografiju"

Ministar kulture, omladine i sporta samoproglašene države Kosova Memlji Krasnići najavio je danas da je ministarstvo na čijem je čelu ustanovilo ove godine nagradu Bekim Fehmiu u znak sećanja na tog velikog glumca. Krasnići je odlku obrazložio rečima da je Fehmiu predstavljao "vrednosti kosovske filmske umetnosti".

Komemoracija Bekiju Fehmiju u Prištini

Krasnići je povodom godišnjice Fehmiuove smrti stavio cveće pred njegovu sliku izloženu ispred Nacionalnog pozorišta u Prištini i upisao se u knjigu sećanja, koja je otvorena u holu pozorišta.

"Na prvu godišnjicu gubitka velikog glumca Bekima Fehmiua svi se podsećamo njegovog dela, jedne izuzetno uspešne karijere koja je svakog od nas činila i čini ponosnim. On je predstavljao vrednosti kosovske filmske umetnosti ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i širom sveta", kazao je Krasnići.

Fehmiu je na današnji dan prošle godine izvršio samoubistvo u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara, u kome je stanovao sa suprugom, takođe glumicom, Brankom Petrić, sa kojom ima dva sina - Hedona i Uliksa.

Proslavljeni glumac rođen je 1936. godine u Sarajevu, studirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića, a vrhunac karijere je dostigao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je glumio u filmovima širom Evrope i SAD.

Jedno od najupečatljivijih glumačkih ostvarenja imao je u filmu Aleksandra Petrovića "Skupljači perja", koji je 1967. godine nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Kanu, a godinu posle toga nominovan i za nagradu Američke filmske akademije.

Fehmiu je, pored Jugoslavije, najviše glumio u Italiji. Imao je dugogodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom, a sarađivao je i sa Džonom Hjustonom, Avom Gardner, Dirkom Bogartom i Šarlom Aznavurom.

Proslavljeni glumac 1987. godine demonstrativno napušta predstavu "Madam Kolontajn" u Beogradu i javno se oprašta sa umetničkom delatnošću u bivšoj Jugoslaviji, navodeći da je taj potez izazvan "antialbanskom propagandom i širenjem mržnje prema albanskom narodu".


Poslednji film koji je snimio bio je Džingis Kan u režiji Kena Anekina 1992. godine. U aprilu 2001. godine je u izdanju Samizdata B92 objavio knjigu uspomena "Blistavo i strašno". 

Četvrtak 16.06.2011. 00:35
Nemam zaista komentar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online