Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.05.2011.
13:25
Vestionline A

Znate li kako se nekad živelo na dvoru Karađorđevića?

"Dvor kneza Aleksandra Karađovića 1842–1858" autora Nebojše Jovanovića predstavlja jedinstvenu istorijsku studiju o prvom srpskom dvoru u stilu evropskih dvorova iz sredine XIX veka. Na dvoru kneza Aleksandra Karađorđevića, kuće Stojana Simića koju je država ustupila knezu "na korišćenje“, po prvi put je u Kneževini Srbiji uveden dvorski protokol i zavladao ambijent jedne emancipovane vladarske kuće, sa prijemima, poselima, koncertima i običajima karakterističnim za evropske dvorove.

Ovu knjigu možete poručiti putem interneta.


Autor na uverljiv način oživljava karakter dvorskog života, opisuje modu, običaje, ishranu i enterijer u novoj prestonici Beogradu koji u to vreme broji jedva 15.000 stanovnika, te dočarava društveni život umetničke i političke, strane i domaće elite u domu Aleksandra Karađorđevića, kao i unutrašnji i spoljašnji izgled prvog srpskog dvora. Likove vladajuće i suparničke dinastije, zatim porodice Nenadović, viđenih srpskih umetnika, političara i crkvenih velikodostojnika, kao i stranih diplomata ili emisara u Srbiji onoga vremena, opisane u ovoj knjizi bez ulepšavanja, prati i probran likovni materijal – ulja na platnu, litografije i skice aktera ove istorijske pozornice pod kičicom poznatih domaćih i stranih slikara.


Nebojša Jovanović (Loznica, 1963), istoričar i književnik. U rodnom gradu završio osnovnu školu i srednje usmereno obrazovanje, a u Beogradu, na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta, diplomirao, magistrirao i doktorirao.

Radio u Jevrejskom istorijskom muzeju, u Beogradu, Zadužbini kralja Petra Prvog u Topoli (Oplenac), Petoj beogradskoj gimnaziji a danas je urednik u Zavodu za udžbenike, u Beogradu. Godinu 2003. proveo na usavršavanju u Institutu "Georg Ekert“ u Braunšvajgu (Nemačka) i istraživanju u arhivima u Beču i Temišvaru. Bavi se i književnim radom i slikarstvom. Objavio više stručnih članaka i prikaza (oko trideset) u vezi sa istorijom beogradskih i sremskih Jevreja, nacionalnom istorijom 19. i 20 veka, istorijom jugoslovenskih ratova 90-ih godina 20. veka i metodikom nastave istorije.

Jedan je od autora Srpskog biografskog rečnika, Matice srpske u Novom Sadu, Školskog sveznanja (Beograd, 2007) i Enciklopedije srpskog naroda (Beograd, 2008). Koautor je udžbenika za 8. razred osnovne škole (Zavod za udžbenike, Beograd, 2005-2009).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online