Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.08.2018.
08:35
S. Đurić - Vesti A

Srpski filmovi osvajaju publiku

Evropska filmska akademija (EFA) je objavila da je film "Dovlatov", reditelja Alekseja Germana mlađeg u produkciji kuće Art&Popcorn i Miroslava Mogorovića, u užem izboru za nominacije u kategoriji evropskog dugometražnog igranog filma za 31. po redu nagrade Akademije. Ovo je šesta po redu nominacija za filmove u čijem snimanju je učestvovala producentska kuća Art&Popcorn i Miroslav Mogorović.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ove godine je u užem izboru Evropske filmske akademije 49 filmova iz 35 zemalja među kojima i "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića, takođe sniman u srpskoj manjinskoj koprodukciji. Nagrade će biti dodeljene u Sevilji 15. decembra.

"Dovlatov" sa našim Milanom Marićem u glavnoj ulozi je premijerno prikazan u glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala, kada je naišao na pozitivne ocene filmske kritike.

- Bilo je veoma izazovno. Ovo mi je bila istovremeno prva glavna uloga i prvi internacionalni film, sa fantastičnim rediteljem, na ruskom jeziku koji nisam govorio. Dolazim iz druge zemlje, iz Srbije, i morao sam da se udubim u rusku dušu, glumeći pisca za koga nikad nisam čuo - rekao je Marić, koji je za ovu ulogu nagrađen i na 40. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Film je za prva četiri dana u bioskopima Rusije pogledalo više od 300.000 gledalaca. Radnja je smeštena u Lenjingrad, novembra 1971. godine.

Zvanični mediji redovno odbijaju ironične tekstove pisca Sergeja Dovlatova, kojeg igra Marić, jer njegov pogled na stvari i ljude nije poželjan. I njegove kolege imaju slične probleme, među njima i Josif Brodski, koji beži iz zemlje. Film je podržao između ostalih i Filmski centar Srbije.

Film "Patuljci sa naslovnih strana", scenariste i reditelja Milorada Milinkovića, sa Gordanom Kičićem u glavnoj ulozi, uvršten je u zvanični, takmičarski program 26. Raindance festivala u Londonu, koji se održava od 26. septembra do 7. oktobra a pomenuti film biće na programu 4. oktobra.

Film Ognjena Glavonića "Teret", koji je premijerno prikazan u Kanu ove godine imaće, kako je saopštio Filmski centar Srbije distribuciju u inostranstvu. "Teret" prati priču Vlade, vozača kamiona, u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Važno je učestvovati

Nakon što je serija postigla regionalni uspeh, iz Kanade stiže vest da je film "Meso" ušao u glavnu takmičarsku selekciju i takmičiće se sa drugim svetskim filmovima na ovogodišnjem izdanju The Montreal Njorld Film Festivala, koji se održava do 3. septembra.
- Ovo je već sada najveći uspeh jednog lokalnog banjalučkog projekta, i to je nešto na šta možemo biti ponosni. Vodimo se onom "važno je učestvovati", ali smo svesni kvaliteta koji nosi "Meso" i bezvremenske poruke koja je razumljiva na svim jezicima. Radujemo se odlasku u Montreal i prilici da upoznamo prestižna imena iz sveta filma. Za "Meso" će ovo biti i svetska premijera - rekla je Brana Janković, producentkinja filma i serije "Meso".
Scenario potpisuje Nikola Pejaković Kolja, a režiju Saša Hajduković, dok izvršnu produkciju potpisuje Bosonoga produkcija. Glavne uloge tumače Igor Đorđević, Nikola Pejaković, Branko Janković, Vuk Kostić, Marija Pikić...

"Zlogonja" pobedio u Torontu

Nakon što je svoju svetsku premijeru doživeo na prestižnom festivalu TIFF Kids u Torontu, na kom je i nagrađen za najbolji film u izboru žirija mladih, film "Zlogonje" nastavio je svoj uspešni festivalski život. U razmaku od nedelju dana, debitantski film reditelja Raška Miljkovića prikazan je na festivalima u Češkoj Republici, u Rumuniji i Ukrajini.
- Veoma sam ponosan na ekipu i naše mlade glumce. Divan je osećaj, zaista nismo ni sanjali da ćemo sa debitantskim filmom završiti na tako velikom festivalu, a kamoli i dobiti nagradu - izjavio je tada reditelj filma Raško Miljković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online