Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.06.2010.
06:07
Vestionline A

Završno poglavlje trilogije "Milenijum"

Treći deo švedske filmske trilogije "Milenijum“, "Kula od karata“, čija je prva dva dela publika imala priliku da vidi tokom prethodne dve nedelje, biće na repertoaru beogradskog multipleksa "Kolosej“ od 3. juna. Ova filmska trilogija je stilizovana, inteligentna, mračna i uzbudljiva misterija, triler-drama sa neočekivanim i zapanjujućim otkrićima. Brojni kritičari opisali su "Milenijum" kao veoma savremeno delo koje pomera granice žanra i uvodi nove standarde.

U trećem delu trilogije koja prati neobični par istraživača - hakerku Lizbet Salander i novinara Mikaela Blumkvista, povezuju se sve linije priče započete u prva dva dela.

Glavna junakinja, svojevrsna anti-heroina, Lizbet Salander, ceo život se borila protiv nepravde sama, svojim sredstvima.

Sada će se prvi put izboriti za pravdu uz pomoć institucija društva.

Kada se probudi iz anestezije, u bolnici, Lizbet otkriva da se u krevetu pored nje, udaljen svega desetak metara, nalazi njen najveći neprijatelj.

Raspliće se priča o Lizbetinom detinjstvu nasilju koje je pretrpela, a Mikael Blumkvist počinje da shvata kako su sve afere kojima se bavio povezane. Takođe otkriva zašto se švedske vlasti ponašaju tako brutalno prema Lizbet.


Filmska trilogija "Milenijum“, koju čine dela "Muškarci koji mrze žene“, "Devojčica koja se igrala vatrom“ i "Kula od karata“, zasnovana je na trilogiji romana švedskog autora Stiga Larsona.

Širom sveta prodato je oko 26 miliona primeraka ovih knjiga, čime je trilogija "Milenijum“ postala jedna od najprodavanijih krimi-priča u istoriji.

Romani se bave važnim temama koje svako može da prepozna u svojoj okolini: porodičnim tajnama, društvenim anomalijama, seks-trafikingom, kriminalom, korupcijom u svim sferama društva.


U Švedskoj, Danskoj i Norveškoj ovi romani su bez sumnje najčitanije knjige svih vremena, a "Muškarci koji mrze žene", prvi deo trilogije, bila je najprodavanija knjiga u Evropskoj uniji 2008. godine.

Nažalost, Stig Larson nije doživeo da vidi kako njegove knjige postaju fenomen. Preminuo je iznenada 2004. godine, kratko nakon što je knjige predao svom švedskom izdavaču.

Holivudski filmski studio "Sony“ otkupio je prava na snimanje filma po prvom delu trilogije. Kao reditelj američke verzije najavljen je Dejvid Finčer ("Sedam“, "Zodijak“, "Borilački klub“), a kao kandidatkinje za ulogu Lizbet Salander pominju se Keri Maligan ("Obrazovanje“), Kristen Sjuart ("Sumrak“, "Novi mesec“), a mnogi kažu da je jedini pravi izbor i za američku verziju švedska glumica Nomi Rapas, koja igra Lizbet Salander u švedskoj verziji trilogije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online