Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.04.2015.
18:53
24. sata A

Bred Pit predosetio raspad Jugoslavije

Kada je 1988. godine prvi put izvadio pasoš i bukirao let za Jugoslaviju, Bred Pit je imao 24 godine i nekoliko sitnih uloga u “Dalasu” i propalim humorističnim serijama.

Reuters/A.K.
Bio oduševljen jadranskom obalom: Bred Pit

Bred je tada zarađivao za život reklamirajući lanac meksičkih restorana u odelu maskote, ogromne kokoške. Zato mu se glavna uloga u američko-jugoslovenskoj koprodukciji “Tamna strana sunca” učinila kao životni bingo.

Plata od 1.523 dolara nedeljno, sedam nedelja boravka na jadranskoj obali i prilika da na snimanju vozi motor su ga doveli u Dubrovnik i Boku Kotorsku, gde je reditelj Božidar Nikolić snimao film.

- Otišao sam u Los Anđeles na audiciju na kojoj se pojavilo 400 momaka. U užem izboru ostala su dvojica. Agenti su me nagovarali da izaberem drugog momka, ali ja sam se odlučio za Breda Pita. Kada je saznao da je dobio ulogu, skakao je od sreće - rekao je svojevremeno Božidar Nikolić za "Jutarnji list".

Pit se brzo spakovao i doleteo na Jadran. U filmu je tumačio mladića koji ima retku alergiju na sunce, pa dobar deo filma glumi u kostimu s fetišističkom kožnom maskom na glavi.

Bred je kasnije za američke magazine ispričao da je već tada osetio napetost između naroda u tadašnjoj Jugoslaviji.

- I na setu sam osetio da nešto nije u redu. Stalno su se glasno raspravljali i svađali se. Mogao sam da napipam mržnju - govorio je Pit , koji je tog leta zadovoljan otišao s Jadrana.

Kako kaže Nikolić, glumac je bio oduševljen jadranskom obalom i maštao je da se jednog dana tu skrasi i kupi vilu. Oduševilo ga je što je mogao bezbrižno da pliva s delfinima. Te scene su na kraju i završile u filmu.

- To je bilo sasvim slučajno. Čekali smo da delfini napuste zaliv Boke Kotorske, a u međuvremenu Pit je hteo malo da se okupa. Doplivao je do delfina, koji ga je snažno perajima udario po telu. Zaustavili smo snimanje i pitali ga da li je sve u redu, ali on je insistirao da nastavimo da snimamo. Nastavio je da pliva s delfinima i to su na kraju bili najlepši kadrovi u filmu- rekao je Endi Horton, scenarista filma.

Ipak, nije sve prošlo bez incidenata. Pit je dva puta zamalo dobio batine. Prvi put zbog potreba filma, kada ga u jednom kadru napadne nekoliko Crnogoraca i premlate ga zato što je štitio devojku. Drugi put su stvari zaista krenule nezgodno.

- Pit i jedan američki kolega su imali nekoliko slobodnih dana i otišli su u Dubrovnik. Posle jedne noći panično me je nazvao iz Dubrovnika da dođem po njega. On i prijatelj zakačili su se u nekom baru s lokalnim mladićima i pukom srećom izbegli batine i noćenje u policiji. Bio sam van sebe od besa, ali to je još više učvrstilo naše prijateljstvo - rekao je režiser.

Nekoliko godina kasnije, holivudski zavodnik je ponovno posetio režisera Nikolića u Beogradu.

- Bio je 1991. godine u Budimpešti gde je pokušavao da se pomiri s tadašnjom devojkom, ali nije mu uspelo. Pozvao me je i pitao može li doći na nekoliko dana do mene u Beograd i ja sam ga ugostio. Vodio sam ga da gleda utakmicu tadašnjeg Kupa prvaka između Crvene zvezde i Bajerna - opisao je Nikolić kako je Pit uživo gledao majstorije Roberta Prosinečkog koji je tada igrao za Zvezdu.

Film “Tamna strana sunca”, u kojem je Pitu partnerka bila Milena Dravić, se nikada nije prikazivao u biskopima u bivšoj državi. Iako su producenti tvrdili da film nije završen zbog ratnih okolnosti, verovatno je pravi razlog taj što je bio prilično dosadan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online