Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.03.2010.
12:00
S. Đurić - Vesti A

Skinuli smo odelo sa mrtvog Ciganina

Legendarni srpski glumac Velimir Bata Živojinović sa istim žarom i radošću iščekuje svaki novi dan, raduje se ulogama, mada će u junu napuniti 77 godina. "Imam dovoljno goriva, nije mi teško da radim, jer volim da snimam. Nema ovako matorih glumaca koji hoće još da rade", kaže Bata za "Vesti".

Uloge dođu spontano: Bata Živojinović

"Imam dobru penziju, i onu drugu, nacionalnu od 110.000 dinara (oko 1.100 evra). Svi misle da su najbolji i traže nacionalnu penziju, a ako je ne dobiju - bune se", dodaje Bata i objašnjava:

"Sećam se kada sam osnovao Udruženje filmskih glumaca Jugoslavije i Srbije. Na vratima kancelarije je pisalo: 'Ako misliš da nisi najbolji, nemoj da ulaziš.' I svi su ulazili jer su mislili da su najbolji."


Često ste radili sa mladim rediteljima?
- Jesam, skoro sve reditelje u bivšoj Jugoslaviji sam "prevalio" preko leđa. Nikad od nijednog nisam tražio posao, niti ću. Uloga dođe spontano. N

e bih nikoga izdvajao, ali sećam se da je Saša Petrović bio studiozni reditelj koji te uvuče u priču pre snimanja. Pred početak rada na filmu "Skupljači perja" vodio me je po nekim selima. Pitam ga šta radimo, a on kaže da traži kostim. Uđemo u cigansko selo, gde na samrti leži stari Ciganin. Ja u čudu pitam Sašu, je l' treba da sedim i čekam da ovaj umre. Na kraju smo uzeli to odelo, kad je čovek umro.

Konjak i vino Valter


Kinezi su imali nameru da prodaju flaširanu vodu iz Srbije sa vašim likom Valtera na etiketi. Šta se dogodilo sa ovim poslom?
- Ništa od toga, bila je to dobra ideja, ali komplikovana. U Srbiji nema uslova da se taj posao realizuje. Kinezima je dnevno potrebno 150 miliona litara vode, a u Srbiji nema ko to da odradi.

 

Nema načina da se dopremi voda. Treba naći tankere, a kako. Oni imaju specijalne kese za vodu, koje mi nemamo. Inače, u Kini se već prodaje konjak i vino sa imenom "Valter" - otkriva Bata.


Priča se da Hrvati žele da snime novu verziju čuvenog filma "Valter brani Sarajevo"?
- Da, "Jadran film" u saradnji sa jednom evropskom zemljom želi da uradi rimejk "Valtera" u kome Kinezi igraju partizane, a Japanci fašiste.

Zvali su me da pitaju šta mislim o tome, rekao sam da je to sjajno, da Valtera treba da šire po svetu. U šali sam ih pitao što im Japanci glume fašiste, kad imaju svoje ustaše. Nasmejali su se i rekli: "Nemoj tako". Ipak, moram priznati da je to neobična i zanimljiva ideja.


Da li biste danas glumili u nekom hrvatskom filmu?
- Što da ne, i glumio sam u dosta hrvatskih filmova. Imao sam ulogu u najboljem filmu svih vremena - "Breza". Ništa se ne događa, samo atmosfera koja karakteriše taj narod, šeširi, brkovi, govor koji je božanstven. Rađen je po literarnom delu Slavka Kolara.

Tada debitant Tomislav Pinter stavljao je kameru gde je slikar Generalić u Zagorju stavljao svoj štafelaj. Tražio sam da dođem mesec i po dana pre snimanja u jedno selo i da me smeste u seljačku kuću. Sedeo sam pored jedne bare i slušao kako govore. Rekli su mi da će uzeti hrvatskog glumca, koji će govoriti u filmu umesto mene. Nisam pristao i uloga je ispala sjajna.

Ne mogu bez duvana


Imali ste problema sa zdravljem, kako se sada osećate?
- Dobro je. Operisao sam krvne sudove, ali nisam operisan od toga da ne pušim. Jedva sam ostao živ. Čim me nešto boli, ja pod nož. Doktor koji me je operisao rekao mi je:

 

"Hteo sam da te probudim usred operacije da popušimo jednu cigaretu, ali nisam mogao, bio si pod jakom anestezijom. " Posle operacije pitao sam ga šta da radim sa cigaretama, a on mi kaže da odlučim sam. Često sam ostavljao duvan, ali bez uspeha.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online