Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.10.2013.
14:28
S. Đurić - Vesti A

"Šešir" osvojio i Australiju

Zdravko Šotra (80) ne krije da je ponosan na priznanje Kristalna koala koje je dobio za film "Šešir profesora Koste Vujića", a koje mu je nedavno uručeno u australijskoj ambasadi u Beogradu. Iako je oduvek želeo da poseti Australiju, čuveni reditelj priznaje da mu je sada teško da putuje zbog poodmaklih godina.


 


- Kristalna koala me veoma obradovala, tim pre što nisam ni znao da se film prikazuje u Australiji. Njena ekselencija ambasador Australije u Beogradu gospođa Helena Stadert upriličila je lepu svečanost uručenja nagrade u prisustvu novinara - kaže Zdravko Šotra.


Sa filmom "Šešir profesora Koste Vujića" ponovo ste oborili rekorde gledanosti u Srbiji, da li ste to očekivali?

- Ovu priču sam pokušao da snimim još krajem '90-ih godina, odmah posle "Lajanja na zvezde". Punih 15 godina uporno sam pokušavao da uradim ovaj film, jer sam verovao da će se dopasti ljudima. Ispostavilo se da su ga prepoznali i nagradili Zlatnim vitezom u Habarovsku, koji se nalazi na rusko - japanskoj granici, dobili smo nagrade u Srbiji, Australiji...


Dobili ste gomilu nagrada za svoja ostvarenja, smatrate li sebe uspešnim?


- Ja ne hodam, kao mnogi, i nudim svoje filmove na sve strane. Najčešće saznam iz novina da mi je film bio na nekom festivalu i da je pobedio. Naročito su po svetu nagrađivani moji dečji filmovi. Mislim da ljude na svim meridijanima podjednako dirne jednostavna istinita priča, oplemenjena emocijom, i sa nešto malo humora.

Koliko je u ovom vremenu krize filmski rad "nemoguća misija"?


- Kriza je u Srbiji redovno stanje i kada bi se mi po njoj ravnali naša filmska produkcija bi davno zamrla. Međutim, filmovi su se ovde snimali i za vreme mnogo većih kriza, kao što su bile sankcije. Rečju, naš film je pokazao veliku vitalnost, i za njegovu budućnost ne trba brinuti.


Mnoge filmove i serije snimili ste otkako ste u penziji, kako ste to uspeli?

- Odlazeći u penziju čovek nosi sa sobom nešto dragoceno - veliko iskustvo. Pa, ako je sačuvao još životne energije onda je on dobrodošao svakom producentu. Ja sam za ovih 20-ak penzionerskih godina snimio daleko više filmova i serija, nego za isto vreme u aktivnoj službi.

Na koje svoje delo ste najponosniji?

- Mislim da su mene, kao reditelja afirmisale serije "Više od igre" i "Obraz uz obraz".

Da li pripremate nešto novo?

- Bilo bi vreme da se "zatvori radnja", ali mame me neke nove ponude. Bilo je govora da se snima serija i film o kralju Aleksandru Karađorđeviću, u kojoj bi bila i cela priča o našem učešću u Prvom svetskom ratu. Najverovatnije da ću prvo početi komediju o dočeku 20. veka u Beogradu.
 

Dosta je bilo Mir-Jam


Zašto ste odustali i ne radite novu seriju po romanu Mir-Jam?


- Ja sam, da ubijem vreme, snimio njene romane "Ranjeni orao", "Greh njene majke" i "Nepobedivo srce", i ne bih se više bavio njom - iskren je Šotra.


Da li ste imali direkatan kontakt sa našim zemljacima koji vole da gledaju vaše filmove i serije?


- Vrlo slabo. Dolazili su samo od udruženja naše dijaspore iz Londona, da se vide sa mnom i glumcima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online