Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.03.2010.
07:10 >> 12:50h
Vestionline A

Oskar: ''The hurt locker'' najbolji film

Američka filmska akademija noćas je u holivudskom Kodak teatru u Los Anđelesu 82. put dodelila filmske nagrade Oskar u preko 20 kategorija, a prestižna nagrada za najbolji film pripala je ostvarenju Ketrin Bigelou ’’The hurt locker’’.

Bigelovoj je to bio drugi Oskar večeri, pošto je nagrađena i u konkurenciji za najbolju režiju, upravo za film ’’The hurt locker’’.

Zanimljivo je da je ona prva žena koja je dobila Oskara u konkurenciji režisera, kao i da je u direktnom duelu pobedila svog bivšeg muža Džejmsa Kamerona, koji je u istoj kategoriji bio nominovan za režiju blokbastera "Avatar".

Za najbolju režiju su takođe bili nominovani Kventin Tarantino (Inglourious bastards), Li Denijels (Precious) i Džejson Ritman (Up in the air).


Prvi put ove godine bilo je ukupno deset pretendenata na priznanje u ovoj kategoriji, među kojima blokbaster "Avatar" Džejmsa Kamerona i "Prokletnici" Kventina Tarantina.

Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je Sandra Bulok za ostvarenje u drami "The blind Side". Zanimljivo je da je Sandri Bulok pripala i ovogodišnja Zlatna malina za najgoru žensku ulogu u protekloj godini za rolu u komediji "Sve o Stivu" (All about Steve).

Pored Bulokove, za najbolju žensku ulogu konkurisale su oskarovke Helen Miren (The last Station) i Meril Strip (Julie and Julia) kao i nova lica Keri Muligan (An Education) i Gaburi Sidibe (Precious).

 
Oskar za najbolju glavnu mušku ulogu pripao je Džefu Bridžisu za ulogu ostarelog kantri pevača u filmu "Crazy Heart". Ostali pretendenti bili su Džordž Kluni (Up in the air), Kolin Firt (A single man), Morgan Frimen (Invictus) i Džeremi Rener (The Hurt Locker).


Oskara za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Mo'Nik za ostvarenje u filmu "Precious", a u trci su bile i Penelope Kruz (Nine), Vera Farmiga (Up in the air), Megi Gilenhal (Crazy heart) i Ana Kendrik (Up in the air).

Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu pripao je Kristofu Valcu za ulogu u filmu ''Inglourious bastards". Za ovu nagradu nadmetali su se i Met Dejmon (Invictus), Vudi Harelson (The messenger), Kristofer Plamer (The last station) i Stenli Tuči (Lovely bones).

Nagradu za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, dobio je argentinski film "El secreto de sus ojos", a u konkurenciji su bili izraelski "Ajami", francuski "Prorok", peruanski "Mleko tuge" i prošlogodišnji kanski pobednik i dobitnik nagrade Evropske filmske akademije za najbolji film "Bela traka" Mihaela Hanekea.

Među ostalim priznanjima, za najbolji animirani film proglašen je "Up" (Do Neba) Pita Doktera i Boba Petersona, koji je bio nominovan i za najbolji film, a za priznanje u toj kategoriji nadmetali su se i "Koralina i tajanstveni svet", "Fantastični gospodin Foks", "Princeza i žabac" i "The Secret of Kells".


Ove godine izuzetno, gala svečanost je zakazana u martu kako bi bilo izbegnuto preklapanje termina sa Zimskim olimpijskim igrama u Vankuveru u Kanadi, koje su tokom prošlog meseca bile centralni TV događaj u Severnoj Americi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online