Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.11.2012.
08:48
Večernje novosti A

Ovacije Bati Živojinoviću

Dugometražni dokumentarac "Valter" u režiji Andreja Aćina, o legendarnoj ulozi Velimira Bate Živojinovića u filmu "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Krvavca, snimljen u slavu našeg najpopularnijeg glumca, i četrdeset godina najgledanijeg ostvarenja jugoslovenske kinematografije, premijerno je prikazan sinoć u Sava centru.

Foto - arhiva: Bata Živojinović doživeo ovacije na premijeri dokumentarnog filma "Valter"
 

Publika je sinoć gromoglasnim aplauzom pozdravila početak filma, kao i njegov kraj, a ovacijama je pozdravila i Batu Živojinovića kome je glumačka ekipa poželela brz oporavak. U toku filma posetioci su aktivno učestvovali tako što su glasnim smehom i aplauzima pozdravljali duhovite izjave Emira Kusturice i Bate Živojinovića.

Priča koja počinje od istorijske legende i autentičnog heroja Drugog svetskog rata Vladimira Perića Valtera, do mita sa filmskog platna u liku Bate Živojinovića, kroz istoriju jednog naroda i zemlje koji više ne postoje, ispraćena je ovacijama gledalaca.

Poznati na premijeri

U mnogobrojnoj publici bili su i biznismen Miroslav Mišković, fudbaler Nikola Lazetić, predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, teatrolog i književnik Jovan Ćirilov, glumica Vjera Mujović, Vesna Da Vinča, glumica Lena Bogdanović, glumac Branislav Lečić, reditelj Gorčin Stojanović, poslanica Demokratske stranke Jelena Trivan. Emir Kusturica se nije pojavio na premijeri filma.

Posebnu emociju izazvala je Batina ispovest snimana na Kubi, u kojoj govori o ulozi Valtera koja ga je proslavila i učinila najomiljenijim glumcem i u Kini, ali i o sopstvenim životnim bitkama u trenucima teške bolesti. U poslednjoj rečenici kojom se završava film, Bata sa osmehom kaže: "Ja se neću povući".

I Lula Živojinović, supruga Bate Živojinovića, pozdravljena je sinoć ovacijama.

"Prvi put sam došla sama na premijeru nekog Batinog filma, i tužna sam, naravno, a tužan je i on što neće moći da se pokloni publici. Veoma sam srećna što je snimljen ovaj dokumentarac, mislim da je to jedno lepo svedočanstvo", izjavila je Lula Živojinović za Večernje novosti.

O fenomenu filma "Valter brani Sarajevo" koji je videlo nekoliko milijardi gledalaca širom sveta, o trajanju i fenomenu Bate Živojinovića, i reditelju Hajrudinu Krvavcu, u dokumentarcu "Valter" govore reditelj Emir Kusturica, filmski teoretičar i reditelj Božidar Zečević, supruga reditelja Hajrudina Krvavca Ešrefa Krvavac, istoričar Predrag Marković, producent Filip Dautović, istoričar filma Aleksandar Janković, vajar Dragan Radenović.

Bata kao Valter

"Vladimir Perić Valter je moj ujak i emotivno sam vezan za ovaj film", rekao je Vuk Ršumović, jedan od scenarista filma.

"Otkrio sam mnogo toga o njemu što nisam znao, a između ostalog i to da je i za života bio legenda i veliki čovek. Gledaoci će čuti i mnogo toga intimnog o Bati Živojinoviću, a naučiće mnogo toga i o njemu i o mom ujaku Valteru".


Zanimljivo je da se Emir Kusturica, pre 40 godina sarajevski gimnazijalac, pojavljuje u jednoj sceni filma "Valter brani Sarajevo".

Porodična podrška

Na premijeri u Sava centru "porodična podrška" filmu bili su ambasador Crne Gore u Srbiji Igor Jovović sa suprugom Vesnom, i Zdenka Aćin, majka reditelja Andreja Aćina, koja je za Večernje novosti izjavila da je ponosna i uzbuđena što će publika uživati u prvencu njenog sina.

Uzbudljiv deo o životu autentičnog heroja Vladimira Perića Valtera predstavlja svedočenje njegove sestre Ilinke Golubović, koja je živela u Beogradu.

U autorskoj ekipi filma su i Vuk Ršumović, koji sa rediteljem Andrejom Aćinom potpisuje scenario, direktor fotografije Vladimir Nešović, a producenti su Jakov Petrović I Andrija Sudarski.

Beogradska publika film će na redovnom repertoaru moći da pogleda od četvrtka, 8. novembra, u distribuciji "Megakom Filma".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.11.2012. 10:19
Bravo legendo da je barem ovih dana glumaca kao ti ne bi smo gledali ove turske serije sto nam serviraju rts i pink.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online