Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.08.2012.
13:12 >> 13:31h
Beta A

Ovo je naš kandidat za Oskara

Film Gorana Paskaljevića "Kad svane dan" biće srpski kandidat za američku nagradu Oskar u kategoriji najbolji strani film, objavila je danas Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN).

Paskaljevićev film "Kad svane dan" "pobedio" "Paradu" i "Ustaničku ulicu": Ne sanja Oskara
 

Stručni odbor AFUNA je glasanjem odlučio da Paskaljevićev film bude kandidat za Oskara, a u konkurenciji su bili i "Parada" Srđana Dragojevića i "Ustanička ulica" Miroslava Terzića.

"Ne sanjam Oskara, ostaje nada"

"Veoma sam srećan i zadovoljan. Ne sanjam o Oskaru, mislim da je to šansa srpske kinematografije da preko mog filma dobije malo više pažnje u svetu. Svi pitaju da li ima šanse, uvek ima šanse kada je u trci, pogotovo što imam Soni pikčers klasiks, veliku američku distribuciju, koja je preuzela film za američko tržište. Ostaje nam nada", rekao je reditelj Goran Paskaljević.

"Tužiću Dragojevića"

- Ne vidim nikakav spor, osim što je Dragojević krajnje agresivno krenuo da vređa i omalovažava ne samo mene i ovaj film, nego i sve što sam do sada uradio, a ja nisam hteo dozvolim sebi da to preraste u sukob, kao što su neki mediji najavljivali. Bunim se protiv takve agresije i ono što imam da kažem reći ću na sudu, jer sam prvi put u životu odlučio da nekoga tužim za uvredu i duševni bol", rekao je Paskaljević.

Paskaljević je naveo da uskoro putuje u Toronto, gde će film "Kad svane dan" na tamošnjem festivalu biti prikazan u master selekciji, koju čine najbolji reditelji sveta i biće među 12 filmova, među kojima je i novi film Bernarda Bertolučija.

"U tom sam društvu, i to je velika šansa. Nikad se ne zna, ali podsetiću da 40 godina film srpske produkcije nije bio u konkurenciji od pet filmova za Oskara. Poslednji film koji je ušao među pet za Oskara je bio 'Tri' Aleksandra Saše Petrovića, a trebalo bi pomenuti i kratki film 'Atorzija' Stefana Arsenijevića, koji je takođe ušao među pet za Oskara", rekao je Paskaljević.

Američka filmska akademija, koja dodeljuje nagradu Oskar, između 70 i 80 filmova bira pet filmova koji će biti nominovani za tu nagradu, i zatim svih 5.000 članova Akademije gleda  nominovane filmove i tajnim glasanjem odlučuje koji će film dobiti nagradu, podsetio je Paskaljević.

Članovi stručnog odbora: glumci Ružica Sokić, Zoran Cvijanović i Irfan Mensur, reditelji Darko Bajić, Petar Lalović i Ljubomir Radičević, scenarista Jovan Marković, kompozitor Kornelije Kovač, direktor fotografije Radoslav Vladić, kao i Stanislava Zarić, Maja Volk, montažer Jelena Đokić, kostimografkibha Ljiljana Dragović, dizajner tona Branko Đordević i producent Dejan Vražalić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.08.2012. 13:59
Uvlacenje jevrejima u bulju da bi dobio neku sansu, kad vec oni drze sve konce...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online