Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.02.2012.
14:47
RTS A

Počinje trka za Oskara

Devet ostvarenja "nada se" ove godine Oskaru u kategoriji "Najbolji film". Najviše šansi imaju "Igo" Martina Skorsezea i "Umetnik" Mišela Azanavičijusa, dok se, prema mišljenju kritičara, zlatnoj statueti najmanje može nadati Spilbergov "Ratni konj".

Foto: Ilustracija
 

Najvažniji događaj u šou-biznisu jeste, svakako, ceremonija dodele Oskara, koja će ove godine 84. put okupiti ono najbolje što Holivud i kinematografska industrija imaju da ponude.

Pripreme za ovo glamurozno veče, koje će se tradicionalno održati u "Kodak teatru", u nedelju, 26. februara, u Los Anđelesu, polako se privode kraju.

Ono što je već sada poznato jeste da će svečanost voditi američki komičar Bili Kristal, a da će među zvezdama koje će pobednicima predavati zlatne statuete biti Tom Kruz, Hali Beri, Tom Henks, Anđelina Džoli, Kris Rok, Penelope Kruz, Bredli Kuper, Kameron Diaz, Dženifer Lopez i Ema Stoun.

Za glavnu nagradu – Oskara za najbolji film, ove godine umesto 10 takmičiće se devet ostvarenja, od kojih najviše nominacija imaju Igo Martina Skorsezea (11) i Umetnik Mišela Azanavičijusa (10).

Dečiji avanturistički film Igo, inspirisan romanom Brajana Selznika "Izum Igoa Kabrea" (The Invention of Hugo Cabret), priča je o dečaku koji tridesetih godina prošlog veka živi na železničkoj stanici u Parizu i misterioznom vlasniku prodavnice igračaka.

To je prvi Skorsezeov film snimljen u tri-de tehnici, za koji je slavni reditelj dobio svoj treći Zlatni globus za režiju, kao i nagradu za najbolje ostvarenje godine po izboru američkog Nacionalnog odbora kritičara.

Ako je suditi po priznanjima koje je dosad osvojio – Zlatni globus, nagradu američkih kritičara, nagradu Udruženja američkih producenata i nagradu Britanske filmske akademije (Bafta), možda najozbiljniji kandidat za Oskara jeste francuski film Umetnik (The Artist).

Ovo crno-belo ostvarenje, koje nas vraća u zlatno doba "nemog" Holivuda, romantična je priča o glumcu čija se karijera naglo prekida sa dolaskom zvučnog filma.

Jedan od favorita je i porodična drama Potomci Aleksandera Pejna, u kome Džordž Kluni glumi čoveka koji se trudi da održi porodicu na okupu, dok mu žena leži u komi, u bolnici.

Da film ima dobru startnu poziciju, svedoči činjenica da je osvojio Zlatni globus za najbolje ostvarenje u kategoriji drame.

Još jedno ostvarenje kojem se daju velike šanse za osvajanje zlatne statuete je drama Služavke, u režiji Tejt Tejlor. Reč je o filmu čija se radnja odvija u Misisipiju šezdesetih godina prošlog veka i koji govori o diskriminaciji i izrabljivanju crnaca u bogataškim kućama američkog Juga.

Ekstremno glasno i neverovatno blizu Stivena Daldrija, priča o dečaku koji je izgubio oca u terorističkom napadu, 11. septembra 2001. godine u Njujorku, takođe, važi za jednog od ozbiljnih kandidata, posebno zbog tematike na koju su Amerikanci izuzetno osetljivi.

Film okuplja i značajnu glumačku ekipu u kojoj su Tom Henks, Sandra Bulok, Maks fon Sidou, Džejms Gandolfini i Vajola Dejvis.

Tu su još i Ponoć u Parizu Vudija Alena, romantična komedija o scenaristi koji mašta da napusti Holivud i postane ozbiljan pisac, u kojoj malu ulogu ima i prva dama Francuske Karla Bruni Sarkozi, kao i sportska drama Formula uspeha Beneta Milera, u kojoj Bred Pit igra menadžera bejzbol tima sastavljenog od igrača autsajdera.

U trci za Oskara je još jedno ostvarenje u kojem Bred Pit ima glavnu ulogu - Drvo života Terensa Malika, svojevrsna oda životu, koja će 24. februara u Beogradu otvoriti i jubilarni 40. Fest.

Priča o prijateljstvu dečaka i konja, Ratni konj, velikog holivudskog majstora Stivena Spilberga je poslednji među devet nominovanih ostvarenja. Ovoj epskoj avanturi, čija se radnja odvija u ruralnoj Engleskoj i Evropi za vreme Prvog svetskog rata, kritičari uglavnom daju najmanje šanse za osvajanje Oskara.

Dilema o tome koji je najbolji film u protekloj godini biće razrešena za manje od sedam dana, a i ako bude iznenađenja, to svakako neće nikog iznenaditi, jer je i to jedna od tradicija dodele Oskara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online