Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.10.2011.
13:07
M. Filipović - Vesti A

"Sinema komunisto" nagrađen u Čikagu

Ovogodišnji dobitnik nagrade Gold Hugo za dokumentarni film na 47. Međunarodnom Filmskom Festivalu u Čikagu srpski dokumentarni film "Sinema Komunisto".

Li Ferdinand, selektor dokumentarnih filmova i naša režiserka Mila Turlajić
 

Rediteljka filma, Mila Turajlić, imala je čast da se sa svojim debitantskim filmom nadje u konkurenciji od 15 dokumentarnih ostvarenja, među kojima su i najnovija dela čuvenih autora poput Vima Vendersa i Vernera Hercoga. Iz obrazloženja žirija:

"Nagradu Gold Hugo dodeljujemo filmu Sinema Komunisto (Srbija), za fantastično prožimanje forme i sadržaja, pri čemu se kinematografija koristi i kao metafora i kao sredstvo pričanja ove jedinstvene nacionalne i kulturne ali i lične istorije. Arhivski i savremeni materijal je vešto isprepletan stvarajući istovremeno intimno ali i univerzalno filmsko ostvarenje."


"Sinema Komunisto" našao se ove godine u veoma prestižnoj selekciji, zajedno sa velikim imenima svetskog filma, Vimom Vendersom, Klodom Lelouhom, Frederikom Vaismanom i Vernerom Hercogom. Pa ipak, prestižne čikaške novine poput "Čikago Ridera" i časopisa "Tajm aut" izdvojile su "Sinema Komunisto kao preporuku publici, i projekcije našeg dokumentarca, inače jedinog filma iz Srbije na ovogodišnjem čikaškom festivalu, bile su rasprodate. Film će biti ponovo prikazan u Čikagu 19. oktobra, na završnoj večeri festivala u okviru projekcija nagrađenih filmova.

"Chicago International Film Festival“ (CIFF) prikazuje "ostvarenja najznačajnijih filmskih autora i mladih filmadžija istog kalibra, filmove koji dosežu globalne standarde izuzetnosti i koji se takmiče za glavnu nagradu festivala - Gold Hugo". Selekcija ovogodišnjeg izdanja festivala, sa preko 180 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova, okarakterisano je kao najkvalitetnija u protekloj dekadi. Po rečima selektora, međunarodni takmičarski program dokumentarnih filmova "zadire duboko u istinite priče koje nas iznenađuju, zabavljaju i podstiču na razmišljanje."

"Chicago International Film Festival“ je najstariji takmičarski filmski festival u Severnoj Americi. Osnovan je 1964. od strane Majkla Kuce, kao alternativa komercijalnoj holivudskoj produkciji koja je preoladavala u čikaškim bioskopima. Domaćoj publici biće zanimljiv podatak da je gospodin Kuca, osnivač i umetnički direktor festivala, bio član žirija na Jugoslovenskom festivalu igranog filma u Puli davne 1971. godine, kada se u Pulskoj Areni sreo sa gostima festivala Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor, kao i sa predsednikom Titom.

Cinema Komunisto nastavlja svetsku festivalsku turneju već ove nedelje, sa projekcijama širom sveta. Prva na redu je portugalska premijera na festivalu u Lisabonu, a kao kuriozitet 23. oktobra film će biti prikazan na tri strane sveta u isto vreme, i to na festivalima u Bergenu, Norveškoj, Stanfordu u Kaliforniji i u Monpeljeu u Francuskoj. U novembru film će biti prikazan na festivalima u
Australiji, Španiji, Nemačkoj, Holandiji, i Slovačkoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online