Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.07.2010.
21:14
A

Sve je spremno za Guču

Jubilarni 50. Dragačevski sabor trubača u Guči počinje 13. avgusta i u specijalnom programu tokom 10 saborskih dana do 22. avgusta okupiće 2.000 učesnika, od kojih oko 400 iz drugih zemalja Evrope, Amerike, Australije, Afrike i Azije, najavili su danas organizatori.

''Ovogodišnji program Sabora počinje 13. avgusta u 10 sati svečanim otvaranjem u centru Guče na trgu ispred Spomenika trubaču, uz prisustvo javnih ličnosti i državnih funkcionera'', rekao je na konferenciji za novinare direktor Centra za kulturu, sport i turizam Guča Adam Tadić.


Centralni događaji na Saboru održavaće se svake večeri od ponedeljka 16. avgusta od 20 sati na pozornici stadiona FK Dragačevo.


"Potrudili smo se da zadovoljimo ukuse i mladih i starijih i srednjeg doba, svi koncerti su koncipirani da privuku što više posetilaca iz zemlje i inistranstva", rekao je Tadić.

U četvrtak uveče u Guči će se održati Prvo međunarodno takmičenje trubača, na

Infrastruktura sabora

 

''Za parkinge je u blizini Guče uređeno 12 hektara površina.
Ugostiteljskim šatrama pokriveno je 5.000 kvadratnih metara, a obezbeđeno i više od 100 metara roštiljske linije, a naši gosti će moći da uživaju u dragačevskim specijalitetima svadbarskom kupusu iz zemljanog lonca, jagnjećem i prasećem pečenju'', dodao je Radojičić.

kojem će nastupiti 15 trubačkih orkestara, dva iz Srbije i 13 iz inostranstva.
U subotu i nedelju 14. i 15. avgusta koncerte će održati majstora trube Dejan Lazarević i Dejan Petrović sa svojim orkestrima.


Na glavnoj pozornici na Saboru će nastupiti grupa Balkanika i Sanja Ilić, Dragan Kojić Keba sa trubačima, orkestar Bobana i Marka Markovića, koji će nastupiti sa nemačkom grupom Šantel, a u sredu 18. avgusta je koncert Gorana Bregovića.

Tradicionalni i najpopularnji saborski događaj - Ponoćni koncert odražava se u petak, a finalno takmičenje 50. Sabora je u subotu 21. avgusta, kada će biti proglašeni pobednici.


Kao specijalni gost finalne večeri koncert će održati Miroslav Ilić u pratnji orkestara Miše Mijatovića i Dejana Petrovića.


"Ja sam jedan od najstarijih i najvernijih saboraša. Volim Guču, volim trubu i sve što se tamo dešava i miriše na tradiciju", rekao je Ilić.


Novina u odnosu na ranije godine, poslednjeg dana Sabora, u nedelju u 15 sati predviđen je revijalni koncert pobednika Sabora, kada će najbolji trubači i orkestri u svim kategorijama svirati poznate kompozicije.

Desetodnevni program će obuhvattiti i svečanu akademiju povodom 50 godina Sabora, pratećih manifestacija likovnih i vajarskih izložbi, promocija publikacija o Saboru i monografije o Guči, saopštili su organizatori na konferenciji.


Predsednik Saveta Mesne zajednice Guča Miroslav Radojičić je rekao je da je varošica spremna da dočeka stotine hiljada posetilaca i pruži im udoban boravak na jubilarnom Saboru.


''Doneli smo poseban režim saobraćaja, ulaz na Sabor je besplatan, a za ulazak automobilom u Guču plaća se samo parking karta od 1.000 dinara i važi svih 10 dana sa neograničenim brojem ulazaka'', rekao je Radojičić.


Prema njegovim rečima, za one koji žele da u dane Sabora kampuju, predviđena su dva kamp naselja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online