Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.10.2014.
11:20
Ž. Marković, J. Oluić A

Prosidba u punom Boriku

Proglašenje pobednika 19. Evropske smotre srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu, ove godine se završilo najlepšom porukom ljubavi - Vladimir Mijucić iz Beča je zaprosio devojku Tamaru Zlatković, što je raznežilo ostale članove svih kulturno-umetničkih društava, ali i publiku u banjalučkoj hali Borik, gde je ove godine održana Smotra.

Dugo spremano iznenađenje: Vladimir prosi Tamaru
 

Narodne pesme, igre i želja za očuvanjem srpskih korena je ovo dvoje mladih pre nekoliko godina spojila i dovela u KUD "Stevan Mokranjac". Tamara, koja je poreklom Nišlijka i Vladimir, čiji su roditelji iz Negotina su se ludo zaljubili.

Specijalni gost: Saša Matić

Veselje uz Sašu Matića

- U revijalnom delu, dok su takmičari s nestrpljenjem
iščekivali odluku sudije, ispred dvorane Borik se pojavio i specijalni gost, popularni pevač Saša Matić, koga su mladi iz rasejanja odmah okružili, tražeći da se slikaju s njim. Kada je koncert Saše Matića počeo, takmičarska napetost je napustila mlade Srbe iz rasejanja, pa su jedva dozvolili popularnom pevaču da siđe sa bine, kako bi medalje bile podeljene učesnicima.

U "Mokranjcu" je njihova ljubav bila i ostala pokretač, a po ugledu na njih dvoje i drugi su pustili emocijama na volju, tako da se može reći da je ove godine KUD "Stevan Mokranjac" igrao srcem, što su i pokazali, ne samo zbog najvećeg broja nagrada koje su "pokupili" na ovoj Smotri, već i zato što zaljubljeni uvek daju više i bolje.


- Zabavljamo se nekoliko godina, Tamara je moja druga polovina i to sam shvatio čim sam je prvi put video. Planirao sam da je zaprosim u Republici Srpskoj na Smotri pa sam još u Beču brižljivo, prethodnih nekoliko meseci birao prsten koji bi pristajao Tamari, ali i koji bi verno odslikao svu moju ljubav -kaže ovaj momak.


On je usred proglašenja pobednika, odnosno njihovog KUD-a, "Stevan Mokranjac", zamalo, klekao ispred Tamare, ali je čuo da i hala Borik, ove godine slavi 40. rođendan i da tim povodom i oni nagrađuju "Mokranjac". Sačekao je i dok je ta nagrada uručena, na opšte iznenađenje svih na pozornici i publike Vladimir je klekao ispred Tamare, otvorio kutijicu iz koje je zablistao prsten od belog zlata sa nekoliko dragih kamenčića i u dahu izgovorio: "Ljubavi, usreći me i udaj se za mene".


Halom se razlegao aplauz podrške, a zatim su usledile čestitke.
- Nisam bio siguran da ću sve izvesti po planu, ali mi je dragošto sam uspeo - otkrio je za "Vesti" Vladimir, a Tamara nam je priznala da je u prvi mah, kada je izabranik njenog srca krenuo da klekne, pomislila da mu je možda pozlilo, ili da mu je koleno popustilo od napora.


- Tek kada sam videla prsten shvatila sam da me prosi i od ljubavi i iznenađenja se rasplakala - priznaje Tamara, dok joj celo telo drhti, a suze teku niz lice.


- Kako je počela, uz mnogo ljubavi, tako se i završila ova Smotra - kaže ovogodišnji organizator Folklorijade Mićo Ćetković, koji dodaje da je, inače i ranije Banjaluka važila za grad ljubavi, a ove godine je to i pokazala na najlepši način.


- Žao mi je što smo zbog majskih poplava Smotru morali da pomerimo za oktobar i to baš ovog vikenda, kada je sve bilo u senci politike, odnosno, opštih izbora u BiH, ali srećom, to nije omelo Banjalučane da pokažu gostoljubivost - kaže Ćetković i dodaje da svim srcem žali što mnogi klubovi iz Švajcarske, Nemačke i ostalih evropskih država nisu mogli da dođu.
 

Najviše nagrada za Mokranjac

Oduševljeni Banjalučani

Drugog dana Smotre u dvoranu Borik došlo je mnogo više Banjalučana nego prvog dana. Jedna od onih koji su došli da vide kako se igra i peva u dijaspori bila je i Nikolina Malbašić koja je ostala oduševljena nastupom članova ansambla "Stevan Mokranjac".


- Kada sam videla njihov nastup, koreografiju, igru i pesmu, znala sam da će pobediti. Iako se lično ne bavim folklorom, mnogo mojih prijatelja je uključeno u rad društava u Banjaluci pa sam uz njih dosta naučila. Ovo što su uradili momci i devojke iz "Mokranjca" je fantastično. Svaka im čast - rekla nam je Nikolina.

Sreda 15.10.2014. 17:33
Samo napred i svako dobro! Pozdrav od Zorice Bamberger autorke vise knjiga o uspehu i.o. Ne diraj zvezdu dok spava.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online