Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.08.2014.
09:50
D. Dušanić - Vesti A

Rade Jorović: Aplauz za Ukrajinku

Minulih nedelja Rade Jorović najviše peva na privatnim veseljima, kao i na prelima i poselima širom zemlje. Zapazio je talentovane muzičare, folkloraše, pevačke grupe, sprijateljio se sa domaćinima nekih svadbi.

Čuvar tradicije: Rade Jorović
 

- Tokom leta organizuju se brojne manifestacije koje neguju izvorno stvaralaštvo, na koje dođe i po desetak hiljada posetilaca. Nedavno sam učestvovao kao muzički gost, ali i član žirija, na Saboru starog pevanja u Novom Goraždu, gde se okupilo čak 83 grupe iz Republike Srpske, Hercegovine, Krajine, Šumadije, Crne Gore, Vojvodine. A članove jedne grupe sa Romanije sam sve pojedinačno izljubio.

Neskromne kolege

- Dešavalo se da pozovem kolege, koji nisu vredni da im imena pominjem, pitam ih da zapevaju na tradicionalnim manifestacijama ili svetkovinama, a oni traže astronomske honorare. Pevačica, kojoj je bilo važno da se kali, uči i da je publika upozna, otpevala je pre desetak godina na prelu dve pesme i kući se vratila sa 500 maraka u džepu. U međuvremenu je digla nos, i da dođe na Četereško prelo i otpeva desetak pesama tražila je - 4.000 evra! Druga osoba sa estrade, rođena baš u tom kraju, želela je honorar od 3.000 evra. To je sramota! - kaže Jorović.

U njihovom kraju majske poplave su nanele veliku štetu, a oni su uspeli da dođu na to takmičenje. Čak su sročili i nove stihove. Svaka im čast! - priča Jorović.


Naš sagovornik promoviše kulturno-muzičke manifestacije koje neguju izvorno stvaralaštvo i svesrdno pomaže u organizaciji.


- U Velikom Orašju bio sam na Oraškom prelu, gde je učestvovalo desetak folklornih amaterskih društava, a organizovano je i takmičenje u pripremanju sarme. Istovremeno sam u tom kraju, u dolini Peka, pevao na jednoj svadbi. Mladenci žive i rade u Švajcarskoj, ali su hteli da proslave venčanje u mladoženjinom rodnom kraju, u familiji Nikolić, po svim običajima. Posebno sam obratio pažnju na mladu, jer je Ukrajinka.


Da li je naučila naš jezik?

- Mlada, koja se zove Julija, ne samo da je naučila naš jezik, nego zna mnogo toga o našoj kulturi. Zaslužila je čistu desetku. U poslednje vreme moderne mlade imaju nove prohteve, bune se ako nije po njihovom. E, Ukrajinka im je svima očitala lekciju! Igrala je, veselila se, preplitala nogama u kolu kad je bilo vlaško, ali i šumadijsko. Muzičarima je naručivala izvorne pesme. Tražio sam za Juliju poseban aplauz svih prisutnih, osvojila me je i morao sam da joj dam punu podršku.


Poznajete dobro još jednu Ukrajinku, srpsku snaju.

- Galina Pavlenko Perić, profesorka solo pevanja, živi u Požarevcu i udata je za magistra harmonike Sašu Perića, koji je završio čuveni muzički konzervatorijum u Kijevu. Iako ove godine nisam bio na Četereškom prelu u opštini Žabare, jer sam bio na Zlatiboru na polufinalu Sabora trubača, pomagao sam im oko organizacije, a gospođa Perić je upravo pevala i oduševila sve prisutne.


Može li da se zaradi pevajući na prelima i poselima?
- Ove manifestacije treba odvojiti od estrade i šou-biznisa, jer one služe za očuvanje tradicije i kulturne baštine. Napisao sam pesmu, koju nisam još snimio, ali je zapevam ponekad na tim manifestacijama, a počinje: "Neko voli Dražu, neko voli Tita, koga volim ja , niko me ne pita, ja volim život, kafane i žene, a ko je u pravu, pokazaće vreme"!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online