Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.10.2013.
14:47
V. Tasić, S. Đurić - Vesti A

Teško sirotinji koja plaća ceh

Nove mere Vlade Srbije i stezanje kaiša koje bi trebalo da pomognu da država izađe iz krize najviše će pogoditi običan narod, koji već ne može da sastavi kraj s krajem. Podizanje PDV uticaće na poskupljenje svega, a to će pogoditi i džepove javnih ličnosti, pa ne čudi što se i oni bune i pitaju - dokle?

KAD JE TEŠKO - DIJASPORA: Aca Ilić
 








- Po čijim će leđima, nego po leđima naroda. Ogorčena sam, razočarana, uverena da će najavljene mere pogoditi one koji to najmanje zaslužuju, koji jedva krpe kraj sa krajem. Ne znam kuda ide sve ovo osim u još veće siromaštvo. One koji imaju mnogo para teško da išta može da pogodi, jer su se davno obezbedili. Teško sirotinji, jer će opet oni da plate ceh - smatra Nela Bijanić. Aca Ilić uzda se u dijasporu koja je uvek pomagala kada je bilo najteže.

Mina Kostić

- Jasno je da svi moramo rigorozno da stežemo kaiševe i da ne možemo više da trošimo ono što nemamo. Mada, estrada je već toliko "pritegnuta" da nema dalje. Trpimo već 25 godina, pa moramo da se stegnemo još. Ako ne dočekamo bolja vremena, dočekaće ih valjda naša deca. Možemo da se uzdamo samo u dijasporu koja je uvek pomagala kad je najteže. Dijaspora šalje pet i po milijardi evra godišnje, a mi nemamo ministarstvo za dijasporu! Našim zemljacima se mora odati priznanje, mada ni ljudima u inostranstvu nije lako - kaže Ilić.


- Sigurno će nas sve pogoditi nove mere Vlade, ali nije red da mi pevači kukamo. Ipak mi živimo bolje od mnogih ljudi. Šta da kaže čovek koji živi sa prosečnom platom ako se mi žalimo? Ja se samo molim da nam svima bude dobro. Jer, ako narodu nije dobro, kako mi da opstanemo? Biće nam teško, ali bar nismo u tuđini, već na svome. Kako je, tako je naše je - kaže Mina Kostić.

Za razliku od pevača koji još koliko - toliko mogu da zarade i žive normalno, glumci su u mnogo gorem položaju od njih.
- Zaprepašćena sam kako se ovo radi i čije dugove to ja vraćam. Ove mere neće nikog pogoditi osim običan svet. Vraćam pare koje nisam ja potrošila. Strašno! Građani nisu napravili te dugove, a moraju da ih vraćaju. I zbog toga će nam biti teško do 2014. ili 2015. godine, kada najavljuju oporavak. Pa nemam ja šest života. Šta da kažem osim što sam razočarana. Samim poskupljenjem osnovnih životnih namirnica nama će smanjiti penzije - razočarana je Zlata Numanagić.


- Nemam ništa protiv da stegnemo kaiš, da se štedi, samo ako će to donese rezultate i da se vidi neko svetlo na kraju tunela. Do sada smo imali loše iskutsvo, tako da ćemo da vidimo šta će sada da bude. Biće teško i to je neminovno. Ali, nemamo drugog izbora nego da izdržimo - smatra etno pevačica Biljana Krstć.

Evro za spas

- Mene neće pogoditi mere štednje i smatram da je krajnje vreme da promenimo način razmišljanja. Moramo da volimo svoju zemlju i da damo nešto za nju. Kao da svako samo gleda kako da prevari državu, a varamo sami sebe jer država smo mi. Kada bi se građani Srbije samo malo upoznali sa poreskim sistemom u evropskim zemljama i Americi, drugačije bi mislili i pričali. Umesto da jadikujemo, hajde da svi damo po jedan evro da pomognemo državi. Za čas bi se sakupilo šest miliona evra. Tako sto dana i izlazimo iz krize! - stručno objašnjava Miloš Bojanić, inače član vladajuće Srpske napredne stranke.


Politička zaleđina

- Nove mere će sigurno uticati i na moju profesiju, jer sve promene bilo ekonomske, bilo političke utiču na moj posao. Neki pojedinci, odnosno malo jače zvezde nisu osetile, jer imaju političku zaleđinu. Javno ili tajno, ali je imaju. Za veće zvezde nikad nije bilo krize, a mi ostali obični smrtnici, mislim tu i na narod smo i te kako osetili. Nadam se da ćemo svi preživeti. Kuda većina tuda i ja. Volim da sam siromašniji, ali da se osećam bolje - kaže Rade Jorović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.10.2013. 08:07
Prvi se javljaju oni koji imaju više od proseka, a porez na zaradu ne plačaju...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online