Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.07.2011.
03:37

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Čarde s tamburašima mogu da privuku milion turista

"Imao sam prilike da prijatelje iz inostranstva vodim da u vojvođanskim čardama čuju srpski tamburaški džez, nisu mogli da veruju da u Srbiji postoje takva mesta i takva muzika, a da svet za to ne zna", kaže za "Vesti" Bane Krstić, šef benda "Garavi sokak".

Bane Krstić
 
 

Sve češće snimate albume sa tamburaškim orkestrima iz Vojvodine. Da li to znači da je bend "Garavi sokak" prestao da muzicira?
- Radim na dva fronta. Kao vlasnik izdavačke kuće "Vojvodina mjuzik" trudim se da sačuvam od zaborava tamburašku muziku koja se može još jedino čuti u kafanicama i čardama pored Dunava i Save. Počeo sam da pripremam pesme za deseti album "Garavaca", a angažovani smo za svirke na nekoliko letnjih festivala pod otvorenim nebom. Nedavno smo svirali u Parizu, na svadbi Dragana Stojkovića Piksija, koji je naš veliki fan.

Koliko je tamburaška muzika danas popularna i slušana u Srbiji?
- Tamburaške pesme će se uvek slušati. Specifične su, jer su vezane za kafanu, a pravog derta nema bez tamburaša. Proputovao sam ceo svet i nigde nisam naišao na tu atmosferu, to pozitivno ludilo kakvo naprave tamburaši u nekoj našoj čardi pored reke. Ni bluz u crnačkom getu ne može da digne andrenalin ili izmame suze kao žice tambure i kontrabasa i od vina promukli glasovi muzičara.
 

Kafane se u gradovima širom Srbije, pa i Vojvodini zatvaraju, da li to znači da i tamburaši više neće imati gde da sviraju?
- Nažalost, u većim gradovima sve je manje kafana gde se mogu čuti tamburaši. Na sreću, u Vojvodini pored Dunava niču nove čarde. Tamburaška muzika traži neko svoje prirodno okruženje, reku, vrbe, mesečinu, šum kiše koja dobuje po crepu, lavež pasa lutalica... U čardama radno vreme ne postoji, zabrana pušenja ne postoji, alkohol se toči i pijanim gostima, jer se ne zna da li je gost pijan od vina ili muzike.
 

Znaju li stranci za čarde i lumpovanje uz tamburaše? Da li turističke agencije promovišu tu vrstu zabave?
- Ne! Imao sam prilike da prijatelje iz inostranstva vodim da u vojvođanskim čardama čuju srpski tamburaški džez, nisu mogli da veruju da u Srbiji postoje takva mesta i takva muzika, a da svet za to ne zna. Rekli su mi da su im uvek nudili zabavu na splavovima gde su ogluveli od pop, rok ili dens muzike koju mogu da slušaju u bilo kom gradu na bilo kom kontinentu. Kafanice i čarde pored Dunava i Save su atrakcija koja bi dovela barem milion turista u Srbiju.

Ponedeljak 04.07.2011. 09:08
Nije on budala,vidi on da u vremenu kad se većina kafana zida od stare Rauch cigle,biber crepa,stare građe i sveg ostalog pratećeg u etno fazonu,mora biti mesta i za arhaičan zvuk tambure i begeša koji su opet na ovom podneblju uvek sveži i dobrodošli. Svaka generacija se traži od "Prvog snega" do "Ko te ima taj te cima" i samo je pitanje ko će prvi promovisati strancima dert na reci ispod čarde.Pa,kad se svet primio na cigansku muziku zašto ne bi i na tamburaše koji su toliko bliski po sentimentu?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online