Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.08.2018.
20:15
Ž. MARKOVIĆ - Vesti A

Bajker sadi ruže i lubenice

Dušan Đokić je iz okoline Kruševca u Švajcarsku došao 1986. godine. Prvo je u Birglenu živeo 15 godina, a potom se preselio u Vajnfelden gde živi i radi skoro 17 godina. Na periferiji Vajnfeldena Dušan ima svoju baštu, koju obrađuje od kada je došao u ovaj gradić.

Ž. Marković
Rodna godina: Dušan Đokić sa povrćem iz bašte

- Baštu ima oko 50 kvadrata, dobio sam je od opštine i za njeno iznajmljivanje dajem oko 200 franaka godišnje. Tu imam i vodu da mogu da zalivam baštu. Sa prijateljima sam sagradio baraku sa solarnim kolektorima, tako da kada ostanemo malo duže imam struju i osvetljenje do kasno u noć. Baštu obrađujem ručno. Sve radim ašovom, motikom i grabuljama, jedino što ne radim ručno je košenje trave. Imam kosačicu i kosim to malo parka što imam ispred barake -rekao je.

Biljke osećaju ljubav

- Biljke osećaju kad ih posetim svaki dan i zalivam. Vikendom ili kada je lep dan i preko nedelje, uveče se sastane društvo, napravim malo salate, malo ljute rakije iuz roštilj uživamo u čistom i svežem vazduhu pored reke Tur. Kad je neki rođendan onda izvadim veliki sto, pečem prase na ražnju, dođe cela familija oko dvadeset nas, ostanemo celu noć, tu smo pored reke i nikome ne smetamo.

U proleće kad počinje sadnja, krastavce kupuje u malim plastičnim čašama u prodavnici Landi, a sveže sadnice paprike i paradajza dobije iz Srbije.

- Strukovi upakovani u kutiju stižu do mene autobusom, koji redovno vozi na relaciji Srbija-Švajcarska. Ove godine sam posadio 17 strukova paradajza, to je dovoljno za jednu familiju i 180 strukova paprike. Ove godine je paradajz dobro rodio. Ima komada koji su teži od 800 grama, a pre nekoliko godina sam imao i komade od kilogram i po. Posadio sam i tri struka krastavca, ali rodilo je nenormalno. Kupio sam seme i posejao i lubenice, čisto da probam, ali eto rodilo je. Ostale su mi sad samo tri lubenice od oko 4-5 kilograma i sredinom septembra će biti zrele i probaću prvi put lubenice iz moje bašte - kaže ponosno Dušan.

U bašti je posadio i jednu veoma mirisnu ružu.
- Nju je moja žena kupila u maloj saksiji za stan, ali što je više rasla i došao sam na ideju da je presadim u baštu, bilo mi je žao da je bacim. I evo ona me svake godine podari lepim i mirišljavim ružama od polovine juna pa maltene do zime.

On ističe da u bašti radi iz hobija, a ima ih još dva - ribolov i motore. Ima tri motora i to velika i član je MK Vukovi iz Frauenfelda. U bašti svako veče provede oko tri sata, osim ako nije na pecanju ili na vožnji motora negde po švajcarskim planinama.

Direktna veza iz bašte

- Više puta se uključim preko skajpa i majci dole u Kruševcu pokažem moju baštu, a ona meni šta je sve posejala u Kruševcu. Malo se pohvalim kako je moja bašta bolja i lepša, šaljem joj miris moje ruže preko skajpa, normalno u šali i tako komuniciram direktno iz bašte i sa roditeljima u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online