Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.01.2019.
18:10
Z. Mirković - Vesti A

Iz otadžbine na bdenije

Srbi su širom Austrije proslavili najradosniji hrišćanski praznik Božić, tradicionalno odlaskom na praznične liturgije koje su služene u hramovima Srpske pravoslavne crkve kao i porodičnim okupljanjima.

Z. Mirković
U porti i red bio: Ponoćna liturgija u hramu Vaskrsenja Hristovog

Uoči velikog praznika i na Badnje veče u hramovima SPC u Austriji deljeni su osvećeni badnjaci, a veliki broj vernika prisustvovao je služenju Bdenija.

Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče kroz bečke hramove Svetog Save, Vaskrsenja Hristovog i Rođenja presvete Bogorodice.

Bečke crkve bile su prepune vernika, jer ove godine Božić pada na kraj zimskog raspusta, pa su se naši zemljaci vratili iz otadžbine zbog školskih i radnih obaveza.

Ulice u kojima su srpski hramovi u Beču bile su zatvarane za saobraćaj, jer je celog Badnjeg dana u njima bila velika gužva.

Hram Vaskrsenja Hristovog bio je na ponoćnoj liturgiji pretesan za sve koji su želeli da prisustvuju službi tako da se i ispred crkve formirao red vernika koji su čekali da uđu u hram.
Sveštenici su u svim bogomoljama pročitali vernicima božićnu poslanicu patrijarha Irineja.
Prethodno su zemljaci, po starom običaju, unošenjem badnjaka u svoje domove i u Austriji dočarali prazničnu atmosferu.

Srbi se ni ovde ne odriču običaja da sami odu u šumu i donesu badnjak u svoj dom. Tako je i Goran Zečević, kapiten prvog tima fudbalskog kluba SV Srbija Beč, u šumi Baumgartnervald, sa prijateljima sekao badnjak.

- Na Badnji dan uvek odem po badnjak u šumu, jer volim našu pravoslavnu tradiciju i običaje. Drago mi je i da van otadžbine možemo da to obavljamo zajedno i prenosimo naše običaje na mlađe generacije - kaže Zečević.

On je posle donošenja badnjaka, sa rođacima pekao pečenicu, koja je nezaobilazni sastavni deo božićne trpeze.

I vernici u Sankt Peltenu i Ensu su na Badnji dan, sa svojim sveštenicima išli po badnjake koje su potom doneli u hramove, gde su kasnije uveče proslavili najradosniji hrišćanski praznik.

Najsrećniji dan

I Rade Živković je, zajedno sa članovima Kulturno- sportskog društva Pinkum iz Beča, išao po badnjak u bečku šumu.

- Meni i mojoj porodici Božić je najsrećniji dan u životu. Tako sam naučio moju decu, da u ovom teškom vremenu, ma gde bili, ne smemo zaboraviti da smo Srbi i da slavimo pravoslavni Božić. Ovog puta smo za Božić u Beču, ali slavimo kao da smo u Srbiji - rekao je on.

Inače, članovi Pinkuma su Badnji dan proveli zajedno, najpre u šumi, a potom su ga proslavili zajedno.

Čestitka Štrahea i Gudenusa

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i Johan Gudenus, šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije čestitali su Srbima Božić.

- Želim svim pravoslavnim hrišćanima da provedu srećno Badnje veče i Božić u krugu svojih porodica - napisala su ova dva političara na svojim Fejsbuk nalozima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online