Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.11.2018.
18:15
Z. Mirković - Vesti A

Dijasporu i maticu spaja i knjiga

U okviru Pesničkog fesivala bečkog udruženja Reč, boja, ton pesnik, svoja dela je u glavnom gradu Austrije predstavio Predrag Bjelošević, predsednik Udruženja književnika Republike Srpske. Udruženje Reč, boja, ton je Pesnički festival uspostavilo s ciljem da predstavi i razmeni iskustava sa poznatim umetnicima iz otadžbine.

Ž. Tomić
Gostu povelja o spajanju sa dijasporom: Marko Paovica, Jadranka Gros, Predrag Bjelošević, Dušan Savić

- Do pre nekoliko godina pojedinačno smo promovisali nove knjige (zbirke pesama i prozna dela) mnogih autora koji žive u Austriji, a imaju korene sa Balkana. Ti autori često nemaju priliku da predstave i izdaju svoja literarna dela u otadžbini, pa smo došli na ideju da svake godine pozovemo po jednog priznatog književnika sa Balkana kako bi naše umetnike iz Austrije na neki način približio literarnoj sceni u otadžbini. Ove godine pozvali smo proslavljenog umetnika iz Banjaluke, pisca Predraga Bjeloševića - objasnio je Dušan Savić, član uprave udruženja Reč, boja, ton.

Bjelošević je dobitnik najvećih literarnih priznanja i značajnih nagrada u zemlji i inostranstvu, njegova dela su prevođena na više stranih jezika.

- Njegova umetnička sposobnost i dobri kontakti biće od velikog značaja za naše umetnike iz Austrije. Naša ideja je da zbližimo književne stvaraoce dijaspore sa otadžbinom - istakao je Savić dodajući da se time pravi most između matice i dijaspore.

Bjelošević, doktor luktarstva, živi u Banjaluci kao profesionalni pisac. Godinama je bio direktor Dečjeg pozorišta, a sada je predsednik Udruženja književnika RS i glavni urednik njihove izdavačke delatnosti.

Objavio je knjige poezije "Gorka slad", "Lice sa zatiljka", "Rešetka i san", "Iz međuprostora", "Govor", "Tišina", izdao zbirke pesama na srpskom, italijanskom i francuskom jeziku, a pisao je i knjige za decu.

Za knjige savremene poezije, pesama za decu, kratke priče i razvoj lutkarstva Bjelošević je dobio brojna domaća i strana priznanja. Njegova poezija je predmet izučavanja na više univerziteta slavistike u Evropi. Njegove pesme za decu uvrštene su u čitanke za osnovnu školu u RS.

Bečkoj publici on je predstavio svoja dela, koja su naišla na odličan odjek i koja će sigurno bečkim piscima poslužiti kao uzor i novi motiv za dalje stvaranje.
Posle predstavljanja dela publika je u diskusiji imala priliku da sazna nešto više o umetničkom stvaralaštvu u RS.
Na kraju večeri gostu iz RS udruženje Reč, boja, ton uručilo je Povelju o spajanju sa dijasporom.

Muzička podrška

O delu autora iz Banjaluke govorio je književni kritičar Marko Paovica iz Beča, a muzičku podršku književnoj večeri pružili su mladi umetnici Dušan Sretović na klaviru i Josip Šuštić na gitari.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online