Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.04.2019.
10:00
B. Cvetojević - Vesti A

Ne odbacujmo mlade

Tokom proteklih nedelju dana manastir Sveti Sava - Novi Kalenić u Holu, nadomak Kanbere, bio je stecište duhovnog života srpske zajednice u Australiji. Sveštenstvo Episkopije australijsko-novozelandske okupilo se na manstirskom imanju, sa Njegovim Preosveštenstvom vladikom Siluanom na čelu, kako bi u toku Vaskršnjeg posta održalo tradicionalni bratski sastanak, kojem su prisustvovali sveštenici SPC iz cele Australije.

B.Cvetojević
Vladika Siluan

Sveštenstvu su se u manastiru u petak pridružili i predstavnici Srpske pravoslavne omladinske organizacije (SOYA). Oni su tokom vikenda održali svoj redovni Sabor omladine, u sklopu kog su imali niz aktivnosti, među kojima su bila duhovna predavanja i razgovori sa sveštenicima, istorijski presek postojanja SPC na teritoriji Australije i Novog Zelanda i obeležavanje krsne slave Udruženja srpske pravoslavne omladine, Svetog Nikolaja Žičkog. 

U nedelju je održan i radni sastanak Sabora omladine, kojem je prisustvovao i sam vladika Siluan. Na sastanku se mogla čuti rekapitulacija dosadašnjeg rada Srpske pravoslavne omladinske organizacije, kao i njeni ciljevi i zadaci za predstojeći period, a značajno vreme izdvojeno je za diskusiju o značaju omladine za život Crkve.

Crkva je naš dom

Radnom delu Sabora, u nedelju ujutro, prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u crkvi Manastira Sveti Sava, koju je služilo Njegovo Preosveštenstvo episkop Siluan, uz sasluženje arhijereja iz parohija u Kanberi, Sidneju, Brizbejnu i Melburnu.

Učešće u veličanstvenoj liturgiji uzeli su i čtečci i crkveni hor koji je svojom pesmom dao predivan ton svetoj službi.

U besedi posle liturgije, vladika Siluan je istakao upravo značaj omladine za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i izneo nameru i posvećenost Episkopije da pomogne u okupljanju i stvaranju što čvršćih veza među mladim Srbima širom Australije i Novog Zelanda.

- Okupili smo se ovde iz svih krajeva naše Mitropolije s namerom da pomognemo u održavanju omladinskog sabora koga posle duže godina želimo da obnovimo i da našoj omladini damo mesto koje zaslužuje, a to mesto je da oni u svojoj Crkvi budu u svome domu - kazao je vladika

Siluan, dodajući da je to "najveći dar koji možemo da damo našoj omladini".

Bez kritike

Njegovo Preosveštenstvo je zatim ukazalo na važnost što bolje komunikacije s mladim ljudima i njihovog ravnopravnog ukjučivanja u život zajednice. Vladika se naročito dotakao problema vezanog za maternji jezik, odnosno sve glasnijih kritika na račun mladih koji su rođeni ili su odrasli u Australiji, što slabo govore srpski, ili ga gotovo uopšte ne znaju.

- Važno je, braćo i sestre, da prihvatimo naše mlade. Nemojmo ih odbacivati! Nemojmo ih kritikovati ako ne znaju srpski jezik. Pa šta da radimo? Možda ih mi nismo dovoljno učili. A vreme čini svoje, mladi idu u školu, nisu sa roditeljima, roditelji imaju mnogobrojne obaveze i nemaju vremena da se posvete svojoj deci i da ih uče maternjem jeziku. Ali, važno je da su ta deca svetosavci, da su pravoslavni i Hristovi. Onda će znati da poštuju svoju kulturu svetosavsku, da je vole svojom verom - podučio je vladika Siluan.

U ljubavi i slozi

Vladika Siluan je podsetio na reči Svetog Justina, koje govore da pripadanje narodu pre svega podrazumeva poštovanje tradicije, vere i običaja.

- Kazao je lepo Sveti Justin da i vo živi u Srbiji, ali nije Srbin. Srbin je onaj koji ide putem Hristovim, Srbin je onaj koji ide putem Svetog Save, Srbin je onaj koji ide putem našh svetih. To je Srbin i to je srpska kultura, to je snaga i lepota našeg naroda i naš najveći doprinos australijskom društvu je kada mi jesmo ono što treba da budemo. Kada je narod naš u svojoj veri i kulturi srpskoj i pravoslavnoj, on tada projektuje širem australijskom društvu svu lepotu bića našeg, plemenitost i vrednosti koje naš narod nosi u sebi. Neka je blagosloven današnji dan i svi mi - poručio je vladika Siluan, uz želju da se srpska crkvaočuva širom sveta, u jedinstvu, ljubavi i slozi. 

Odupreti se iskušenjima

Vladika je zatim istakao značaj vere za ispravan razvoj mladih ljudi u modernom dobu, u kojem mnoge druge vrednosti poprimaju razmere bitnih i dominantnih.

- Hristos je recept života za sve nas. Ako omladina nema Hrista kao primer života, kako će onda ona moći da se odupre kada ode na univerzitet i kada čuje za šta sve tamo lobiraju, šta govore i šta sve nude kao smisao i vrednosti života. Kako će oni moći da se pravilno postave prema tome što slušaju. Ti tokovi vode opasnim pravcem ako mladi nemaju Hrista u sebi - istakao je episkop Siluan. 

Veliki doprinos Kola srpskih sestara

Poseban pečat Saboru sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve i Saboru omladine u Manastiru Sveti Sava nadomak Kanbere, dalo je Kolo srpskih sestara. Predstavnice Kola sestara iz Kanbere, Sidneja i Melburna, na čelu sa predsednicom Saveza kola srpskih sestara Milicom Kozlinom, doprinele su da ovaj veliki skup protekne u pravoj porodičnoj atmosferi. Hrana i piće bili su u skladu sa svetim vaskršnjim postom. 

- Sedam dana rada na pripremi velikog skupa u ovakvim uslovima zaista nije lako, ali kada čovek ima dobru volju i uz božiju pomoć i molitvu sve se uspešno završi i svi su otišli zadovoljni. I mi u Kolu srpskih sestara smo prezadovoljne kako je sve proteklo. Bilo nas je svega nekoliko, ali smo sve lepo završile u miru, ljubavi i slozi - istakla je Milica Kozlina.



POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online