Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.03.2019.
14:00
K. Marković A

Sveti Sava može uvek da se slavi

Akademijom i svečanim ručkom đaci i nastavnici škole srpskog jezika "Vuk Stefanović Karadžić" iz Kizboroa u Melburnu obeležili su u nedelju školsku slavu Svetog Savu. Ove godine iz objektivnih razloga školska slava obležila se sa višenedeljnim zakašnjenjem, ali to nije umanjilo važnost praznika.

K. Marković
TRADICIJA: Lomljenje slavskog kolača

Jer, kako je parohijanima rekao protojerej-stvarofor Milorad Lončar, Sveti Sava može da se slavi i obleži bilo koji dan u godini. Nakon liturgije, koju je kao starešina hrama vodio Lončar, uz sasluženje oca Dejana Miloševića i protođakona Miodraga Tomića, u hramu je obavljen čin osvećenja slavskog kolača. 

K. Marković
DOMAĆINI SLAVE: Stefan i Filip Tasić sa direktorkom škole Nadom Miljanić

Po tradiciji, domaćini ovogodišnje slave, đaci Stevan i Luka Tasić, uručili su deo slavskog kolača Stefanu i Filipu Kuljaninu, koji su se prihvatili lepe dužnosti da sa roditeljima organizuju školsku slavu naredne godine.

Odmah pošto su se prisutnima obratili direktorka škole Nada Miljanić, učenici svih razreda subotnje škole srpskog jezika izveli su program u kome su podsetili na život. Deca su ponosno pokazala deo onoga što su tokom školske godine naučili u nastavi srpskog jezika.

K. Marković
Svečanost u crkvenoj Sali

 - Sveti Sava je utemeljivač srpske crkrve, države i škole. Zašitnik je srpskih škola i učitelja. Ponosno ističemo da naša škola neguje vrednosti koje je utemeljio Sveti Sava, a to su ljubav, vera i nada. Kako se može živeti, opstati i napredovati bez ljubavi, bez vere, nade, tolerancije i pravednosti? Ako je Sveti Sava u našim srcima, porodicama, srcima, školama, ako nas prati u našem učenju i radu, onda su njega dela živa i večna - poručila je, između ostalog, gospođa Nada Miljanić.

Posle školskog programa, u nastavku nedeljnog popodneva, članice Kola srpskih sestara Žene Mironosice su sve prisutne počastile progodnim ručkom.

Predstavio se "Istočnik"

K. Marković
RECITACIJE O SVETOM SAVI: Anastasija Cabo

Školski program počeo je himnom Bože pravde, a nastavio se recitacijama učenika svih razreda.
Usledile su prve recitacije koje su mališani pripremili sa njihovom veroučiteljkom Mirjanom Kuljanin. U programu je pored dece učestvovala i novosnovana dramska sekcija "Istočnik", sa članovima Rankom Vraneševićem, Lazarom Kitanovićem i Svetlanom Stajić, koji su takođe pripremili prigodan program o životu i delu Svetog Save. 

"Šumadija" oduševila

Na kraju programa folklorna grupa "Šumadija" ponovo je oduševila prisutne spletovima srpskih narodnih igara, koje su pripremili sa svojim koreografom Nikolom Jovićem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online