Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.12.2018.
16:00
K. Marković - Vesti A

Od prve do poslednje!

Ukoliko postoji nagrada za vernost novinama, Milan Ninović i njegova supruga Mila sigurno su među prvim kandidatima. U njihovom, kako kazzu "vilajetu", adaptiranoj garaži pored porodične kuće u Sent Albansu, na mnogobrojnim policama nalazi se i bogata riznica etničke štampe na srpskom jeziku, koju sigurno ne poseduje ni Nacionalna biblioteka Australije, a da ne govorimo o Narodnoj biblioteci Srbije!

K. Marković
Ne mogu bez nas: Milan i Mila Ninović

Verovatno je da su oni jedina porodica u Australiji koja čuva i sve odštampane brojeve "Vesti" tokom 18 godina, koliko naše novine redovno izlaze na Petom kontinentu.

Svakog jutra Milan se uputi u obližnju novinarnicu odakle kući donese novi primerak "Vesti". Naravno, kao dugogodišnjeg doajena sportskog novinarstva u Australiji, prvo prelista sportske strane, a onda novine mora da preusti supruzi Mili.

- "Vesti" pročitam bukvalno od prve do poslednje strane. Zaista, to su novine u kojima mogu da pročitam sve. Volim ih je su tekstovi sažeti, informativni. Posebno volim tekstove Milana Jovanovića, on je moj najomiljeniji novinar u našim "Vestima" - kaže Mila Ninović, a Milan otkriva da njegova supruga obožava da glasno kometariše članke dok ih uz kafu natenane čita.

Bilo je dana kad je zbog otkazivanja avionskih letova ili drugih problema u distribuciji Ninović imao poteškoća da dođe do primerka "Vesti".

- Nisam želeo da propustim nijedan broj u mojoj kolekciji. Vaša redakcija bi mi tada izlazila u susret i slali su mi primerke koje nisam mogao da kupim. Danas ponosno mogu da kažem da posedujem zaista vrednu arhivu naših novina - veli Ninović.

U uredno poređanim i ukoričenim časopisima nalazi se sve što se na srpskom jeziku štampalo i prodavalo na tlu Australije od 1969. godine. Pored "Novosti", "Srpskog glasa", "Iskre", "Novog doba", "Naših novina", "Pogleda", "Lastavice", u Australiji je izlazio i veći broj novina koji se brže gasio nego što je bilo potrebno da se osnuju.

K. Marković
 

- Volim da čitam našu štampu, pa sam odmah po dolasku u Australiju počeo da kupujem sve što je izlazilo ili dolazilo u Australiju. Štampa je tada dolazila sa nedelju dana zakašnjenja. To je bio jedini način da se saznaju sportska dešavanja u otadžbini. "Vesti" su 2010. napravile pravi mali zemljotres na tržištu etničke štampe. Bile su među prvim etničkim novinama koje su izlazile svakog dana širom Australije. Osvojili ste čitaoce profesionalizmom, kratkim i informativnim člancima, što ste uvek bili na mestu važnih događaja u našoj zajednici. Sve ono što smo mogli da vidimo na TV već sledećeg dana bilo je u novinama - dodaje Ninović.

Uz čestike za 26-godišnji jubilej naših novina, Ninović nam želi da i dalje budemo najčitanije novine u dijaspori.

- Nastavite da pratite sve aktuelnosti u našoj zajednici, od dešavanja u klubovima, crkvenim opštinama do sportskih utakmica, jer to nigde ne možemo da pročitamo osim u "Vestima" - poručuju nam naši redovni čitaoci iz Sent Albansa.

Pravo blago

Milan se nada da će jednog dana neko biti zainteresovan da otkupi njegovu kolekciju etničke štampe, možda neka biblioteka, a da će arhiva biti pravo istorijsko blago za naredne generacije.

- Možda će nekom istoričaru pomoći da u budućnosti napiše neku knjigu o našem vremenu. Mene već sada zovu ljudi čak i iz inostranstva i traže mi da im kopiram neke davne članke i tekstove, kako bi se podsetili na događaje ili ljude sa kojima su živeli - rekao nam je Milan.

Nije sve u novcu

O parama koje je potrošio na srpske novine ne razmišlja, ali i ne žali.

- Ne pušim, ne pijem, a novinarstvo i sakupljanje novina su mi zaista velika ljubav. Nije sve u životu u novcu. Kad se nešto voli, onda novac i nije na prvom mestu - iskreno kaže.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online