Subota 25. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 16.09.2012.
08:00
Vestionline A

Šta ako vas dete zatekne u seksu?

Čak i ako pazite, uvek postoji mogućnost da vas dete zatekne u seksu. Kako ćete reagovati i šta ćete uraditi veoma je važno za detetovo shvatanje vas, partnera i njegove vlastite polnosti.

Uobičajena dečja reakcija je "šta ti (joj) to radi(š)"

Ako dete zatekne seks svojih bioloških roditelja problem je uglavnom mnog lakši i rešiv uz ozbiljan razgovor. Sve ostale kombinacije su problematičnije. Bitno je i to da li se radi o dečaku ili devojčici, koliko je staro dete, kakva je njegova psihologija, da li je zatekao tatu ili mamu, u kakvoj pozi i kakva je bila reakcija roditelja. Pošto je kombinacija previše teško, dajemo vam samo nekoliko opštih teorija o tome šta dete doživljava i koja je najbolja reakcija.


Dečak - Dečak na različitim nivoima razvoja različito doživljava svoju polnost i ulogu roditelja. Dečak se uvek jako veže za majku i s njom se identifikuje. S druge strane ubrzo na oca počne da gleda kao na suparnika, nekoga ko odvlači majčinu pažnju od njega i na taj način mu predstavlja konkurenciju. Tako kaže Frojd.

Posebno će autoritativni otac, koji zastupa muški princip, detetu postati trn u oku. Dete želi potpunu pažnju majke jer mu ona osigurava izvor hrane, udobnosti i sigurnosti. Osim toga dečak je svestan svojih sličnosti s ocem i svoje nemoći da mu ponekad bude konkurencija. 

Kada se dete suoči s polnim odnosom, teško će ga shvatiti drugačije nego nasilje nad majkom. Otežano disanje, uzdasi, zavisno od položaja - muška nadmoć, dete nagonski oseća da prodiranje u nečije telo često boli. Zato će se, razumljivo, prestrašiti od prizora, iako ga on na nekom drugom nivou vrlo privlači. Zna da će zameniti oca u toj ulozi, pa se identifikuje s muškim pristupom i okrutnost prizora ga na određen način privlači. To je teorija.

U normalnom procesu odrastanja takvo mišljenje se razvija u uobičajenu poziciju odraslog muškarca. Kod neke dece je prizor seksa oca i majke tako traumatičan da dete zastane u toj fazi i to utiče na njegov celokupan razvoj. Zato je savet da s detetom porazgovara prvo majka, a zatim i otac. Dečaku treba predstaviti i svojstva i značenje polnosti i nikako ga ne treba lagati.

Majka treba da ga uveri da to što je video nikako ne utiče na njen odnos prema njemu i da ga voli, da je seks ne ne boli već da u tome uživa i da je to nešto svakodnevno i normalno. Otac, s druge strane, dečaku mora reći da voli mamu i da je zbog toga voli još i više, a da je dete upravo plod te ljubavi. Neće biti na odmet ako mu još tehnički objasni proces "pravljenja beba". To je svakako nešto što deci treba objasniti pre ili kasnije.


Devojčica - Devojčice drugačije doživljavaju odnose u porodici. Frojd je smatrao da devojčica oseća manjak penisa zbog čega sebe doživljava kao kastriranu. To uzrokuje da se identifikuje sa majkom i veliča oca. Zna da će tokom života nositi žensku ulogu i oseća da će je dopuniti samo muškarac.

Devojčice prizor seksa može vrlo šokirati, pa je važno da polni odnos ne dožive kao nasilnu radnju, već kao nešto što rade odrasli, a što je posledica ljubavi. Ako dete zaista samog sebe izjednačava s jednim od roditelja, percepcija uloge tog roditelja može ga vrlo zbuniti i prouzrokovati utučenost. S normalnim razvojem deteta ta utučenost će se razrešiti sama od sebe buđenjem vlastite polnosti i užitka koji je s time povezan.


Posmatrajte dete i reagujte brzo - Dve stvari su vrlo važne. Ako dete veoma snažno reaguje, što ćete primetiti po promeni njegovog ponašanja, događaj ga je jako šokirao. Ne trebate ga siliti na objašnjavanje, ali ni čekati da se sve samo od sebe sredi. Ovo možda zvuči zbunjujuće, ali ako dete ne želli da sluša ne smete ga siliti. Jedno je dati detetu dovoljno vremena da prizor obradi i nađe u njemu smisao, a drugo je ne posvetiti se detetu.

Ono mora da događaj nekako osmisli i postaviti ga u sigurne okvire svog sveta. Ako to ne može sam, pri tome mu možemo pomoći, a na kraju potražiti stručnu pomoć.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.09.2012. 18:47
Тата паркира фићу... а комшија мерцедес...
Utorak 18.09.2012. 09:31
Izvršiti harakiri.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online