Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.02.2012.
18:36
B92 A

Vibratori su izumljeni zbog muškaraca?

Većina se nikada nije zapitala kada je i zašto izmišljen prvi vibrator. Česta je zabluda da je on stvoren radi uživanja žena. Naprotiv, sudeći po kreatoru vibratora, on je bio namenjen muškarcima koji nisu bili u stanju da se opuste.

Foto: Ilustracija
 

Na samom kraju 19. veka, britanski lekar patentirao je prvi vibrator na svetu, međutim, priliku da ga koriste prvi su dobili muškarci, tačnije njegove kolege doktori.

Novi izum nazvan je Čekič“, a ingeniozni doktor bio je slab i uplašen mogućeg uspeha koji bi vibrator mogao da ostvari.

Džozef Mortimer Grenvil priznao je u svojoj knjizi koja je za temu imala "vibraciju nerava“, napisanoj 1883. da novu spravu nikada neće testirati na ženama. Prvobitna upotreba vibratora bila je opuštanje napetih mišića kod muškaraca.

Mortimer Grenvil tako je stvorio prvi električni vibrator – bušilicu sa malom kuglom na kraju koju je napajala baterija veličine kofera.

"Čekić Grenvila", ime koje je sprava ubrzo ponela, izbacio je iz upotrebe metod koji su do tada koristili doktori vekovima, masažu klitorisa ženskih pacijenata koji čija je dijagnoza bila "histerija".

Ovo je bio problem koji je, u to vreme, bio pripisivan isključivo ženama. Masaža je bila jedino rešenje i praktikovana je jednom nedeljno, a pacijenti su uglavnom bile imućne osobe. Lek je zapravo bio orgazam, ali sve do 20. veka smatralo se da žena orgazam može doživeti isključivo tokom seksa sa muškarcem.

Ovakve masaže bile su izuzetno naporne za lekare koji su vrlo često patili od ukočenih mišića ruke.

Britanski istraživač Term Malvern je 1851. napisao da ovakve terapije čine žene srećnim kao da su upravo popile šampanjac.

Grenvil je na oduševljenje brojnih lekara, koje je ručna masaža pacijentkinja izuzetno umarala, izumeo vibrator, spravu koja se pojavila skoro dve decenije pre izuma usisivača.

Vibrator se ubrzo našao u prodaji a cene su dosezale sve do 200 dolara tokom 1900.

Reklame su novu spravu promovisale kao medicinsku spravu za masažu, a pojedini doktori kupovali su sve raspoložive modele kako bi bili u stanju da „pomognu“ što većem broju svojih pacijentkinja.

Pojedine reklame išle su toliko daleko da su ih reklamirale kao idealan poklon za Novu godinu koji će ženama "vratiti sjaj u očima i rumenilo na obrazima".

Verovalo se da vibrator može izlečiti i artritis, impotenciju, gubitak kose, zatvor pa i da čak može ukloniti višak sala.

Međutim, nakon brojnih studija koje su se postepeno pojavljive sa temom ženskog orgazma, i istraživanja Sigmunda Frojda, oglasi za vibrator polako su počeli da išćezavaju iz magazina, međutim, počeli su da se pojavljuju u erotskim filmovima kao pokretači ženskog zadovoljstva.

Feministički pokret tokom 70-ih godina prošlog veka trijumfalno je najavio povratak vibratora natrag u ruke domaćica širom Amerike, a u okviru kampanje za borbu protiv AIDS-a, vojni doktor, general Everet Kop u maju 1988. godine objavio je brošuru na 8 strana u kojoj se pored kondoma toplo preporučuje i korišćenje vibratora. "Čekić Grenvila vratio se na velika vrata, samo ovaj put, ta vrata otvorile su žene".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online