Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 13.12.2011.
08:00
Vestionline A

Zašto neke žene nikada ne mogu da dožive orgazam?

Psihogena anorgazmija je izraz za nesposobnost žene da doživi orgazam u bilo kakvom obliku s muškarcem. Ako je to slučaj, ona razloge za to treba da traži duboko u svojoj psihi.

Kada ne pomaže ni stimulacija klitorisa

Sve mi je nešto... ništa...

Kadar je reč o najekstremnijem obliku psihogene anorgazmije, pri postizanju orgazma ne pomaže ni stimuliranje klitorisa. Dakle, ni položaj kod koga žena bez problema dosegne svoj klitoris i može bez teškoća da ga stimuliše tokom penetracije.


Da ne bi bilo zabune, ovde nije reč o ženi kojoj je neprijatno i ne usuđuje se to da učini, nego o ženi koja to čini, a ipak ne uspe doživi vrhunac. Kod takve žene je reč o tome da ne zna da se dovoljno opusti, da ima psihičke kočnice i da u seksu s muškarcem ne uživa onako kako bi trebalo. Razlozi svakako nisu nešto površno, niti je to nešto što bi nastalo preko noći. To su ozbiljne teškoće, za šta uzroke treba tražiti u prošlosti takve žene.


Za nepostizanje orgazma često je kriv muškarac

Bez pažnje i nežnosti nema ni vriske ni radosti

Za nepostizanje ženskog orgazma često je kriv pre svega partner, koji svojoj dami ne pruža dovoljno pažnje, nežnosti i svega onoga što je neophodno za dobar seks. Loše iskustvo s jednim partnerom može se, naravno, podsvesno preneti u vezu s drugim, što znači da je postizanje orgazma već u startu osuđeno na neuspeh.


Jedan od snažnih razloga su i svađe i nezadovoljstvo izvan kreveta, koje se gomilaju i uzrokuju stres i loše raspoloženje, a to vodi do lošeg seksualnog života. Orgazmi su najprije ređi, a s vremenom u takvoj vezi potpuno izostanu.


Traume iz detinjstva

Čovjek nosi u sebi mnoge stvari iz svoje prošlosti. Ako je prošlost pojedinca na ovaj ili onaj način bila problematična i ostavila neke trajnije posledice, sadašnjost je svakako opterećena prošlošću, što je posebno vidljivo na našem seksualnom životu.

Na primer, mnoge žene su vrlo nesigurne u sebe i pate od kompleksa manje vrednosti. Ovde svakako može biti reč o lošim iskustvima s nekim bivšim ljubavnikom, koji je recimo na blesav način kritikovao njen spoljašnji izgled ili je segbi priuštio mlađu (atraktivniju) ljubavnicu i svojoj partnerki uzrokovao trajne psihičke posledice.


Može, takođe, da se radi i o takozvanom osećaju krivice prema majci, odnosno o podređenosti majci, što opet onemogućava normalan seksualni život zrele žene.


Podređenost majci

Žena koja pati zbog podređenosti majci ima velike teškoće u svom životu s partnerom. Izbegava ljubavne veze, opterećena je strahom od muškaraca i nepoverenjem u ljubav i seks. Prilikom odlučivanja na brak obično se u potpunosti podredi volji majke, u braku zanemaruje muža, dozvoljava majci da ga napada i ocrnjuje, a prilikom svakog spora sa suprugom beži nazad kući u mamin zagrljaj.

Slušaj mala, ako ti ja kažem da on nije za tebe, onda on nije za tebe!

Odatle i izraz “mamina ćerkica“, dakle žena koja bez savetovanja s majkom ne donosi nikakvu odluku, a bez razloga prema svom suprugu postaje hladna i prkosna. Zbog svega toga, naravno, dođe do anorgazmije, kada žena ne zna da uživa u seksu i više ne doživljava orgazme.

Majka takve žene ima, jasno, i sama loša iskustva sa suprotnim polom, pa svojoj ćerki u glavu usađuje samo najlošije stvari o muškarcima. A ako ćerka ipak počne da uživa i možda se prepusti ljubavi, muči je snažan osećaj krivice što se usuđuje da se usprotivi svojoj majci, a to je opet baca na početak.


Premala požuda za partnerom

Jedan od uzroka za psihogenu anorgazmiju je svakako i premala seksualna požuda za partnerom. Možda i zbog nepoverenja u njega ili naprosto zato jer se s godinama promenio, zanemario, počeo da pije i poklanja premalo pažnje i ponaša se egoistički, pre svega među čaršavima.
 

A nekad je krivac druga žena...

Možda se posle mnogih godina veza i uspavala jer je partneri nisu negovali, a možda je reč i o pritajenom lezbejstvu koje žena ceo život skriva u sebi i ne usuđuje se da prizna svoje stvarne želje.

A rešenje? Neophodno je što pre posetiti seksologa, odnosno stručnog savetnika za psihoterapiju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.12.2011. 04:33
Teško, dok god većina ljudi živi u fazonu: Neka intimne stvari ostanu intimne... A za sve postoji rešenje. Samo ako se ima volje.
Petak 13.01.2012. 10:10
samo iskrenost i otvoren razgovor...neznost..paznja..ljubav...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online