Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 22.02.2011.
08:00
Net.hr A

Saznajte ko je vaša srodna duša

Konačno je otkriveno o čega zavisi odabir partnera i o čega zavisi hoće li veza između muškarca i žene biti uspešna. Ugledan američki antropolog Helen Fišer došla je do odgovora nakon 30 godina istraživanja, u kojem je učestvovalo gotovo 30.000 ljudi.

Svi sanjaju da pronađu ljubav svog života
 

Ko zna zašto je glumac Bred Pit odabrao Anđelinu Džoli posle Dženifer Aniston ili zašto Helen Bonam-Karter preferira odvojeni život u odvojenoj kući, a ne s dugogodišnjim partnerom Timom Bartonom?

Doktorka Helen Fišer, ugledan američki antropolog, tvrdi da je otkrila tajnu zbog koje su neke veze uspešne, a druge ne.

Nakon 30 godina istraživanja, doktorka Helen je uverena da je privlačnost između muškarca i žene usko povezana s hemijom, odnosno hormonima, i kako se dva pojedinačna tipa međusobno slažu i biraju jedno drugo.

Po njenom mišljenju, postoje četiri različite vrste osobenosti – istraživači, građevinari, upravljači i pregovarači, a podelu je bazirala na temelju načina na koji pojedini mozak luči dopamin i serotonin, i hormone testosteron i estrogen.

Ako dopamin dominira vašom osobnošću, vaše su tendencije potraga za novim iskustvima i vi spadate u skupinu istraživača.

Kada je dominantniji serotonin, u pitanju je tip osobe koja je smirena, odana, sledbenik je pravila i činjenica i pravi je osnivač "društvenih mreža". Zato je takav tip doktorka nazvala graditelji.

Oni tipovi s visokim nivoom testosterona dobri su stratezi, pravi mislioci i zato su nazvani upravitelji.

I konačno četvrti tip, osobe kod kojih je dominantan estrogen, odlikuje odlična sposobnost za pregovore, saosećajni su i maštoviti i spadaju u pregovarače.

Doktorka Fišer tvrdi da smo svi mi kombinacija dva tipa, ali jedan je uvek dominantniji, a odnosi se na naše ponašanje i odabir partnera.

● Istraživači


Vole nepredvidljive situacije, kreativni su, dosađuju se na obiteljskim okupljanjima, imaju puno različitih interesa, vječno su u potrazi za novim iskustvima, puni su entuzijazma i optimistični. Spremni su na rizik.

Savet


Ako želite povezanost s pregovaračem, iskoristite svoju kreativnost. S graditeljem je potrebno strpljenje, a sa upraviteljem ignorišite njegove takmičarske komentare. S istraživačem će vam biti zabavno.

● Graditelji


Vole rutinu, poštuju autoritet, pre nego naprave plan razmotre svaku mogućnost, poštuju pravila, ljudi koji ih poznaju opisuju ih kao poštovaoce tradicionalnih vrednosti. Oprezni su.

Savet


S istraživačem možete da uživate u otkrivanju novoga, s upraviteljem izbegavajte njegove namere da donosi nagle odluke, s pregovaračem možete da pričate o sebi, a graditelj će vas ceniti zbog onoga što jeste.

● Upravitelji


Pravi su analitičari, logika im je jača strana, probleme rešavaju bez uplitanja emocija, uživaju u debatama, nemaju problema prilikom donošenja odluka.

Savet


Uživajte u novim iskustvima s istraživačem. Pregovaraču dopustite da sagleda sve strane rasprave. Odgovarajte na pitanja graditelja, a ako ste s drugim upraviteljem, nemojte zanemariti ljubav.

● Pregovarači


Cene emocionalnu intimnost, slušaju srce prilikom donošenja odluka, sanjari su, lako menjaju mišljenje, empatični su, često su izgubljeni u svojim mislima, sve proživljavaju intenzivno.

Savet


Ako ste u kombinaciji s istraživačem, ne padajte na njegov šarm dok niste sigurni što iskreno želi. Zapamtite da vam graditelj ne postavlja pitanja s namerom da vas kritikuje. Ako ste s upraviteljem, pređite na stvar. A ako ste s drugim pregovaračem, izbegavajte beskrajne analize svoje veze.

Istraživači će u većini slučajeva odabrati istraživače, a upravitelje verojatno neće. Graditelji će odabrati graditelje, a manje verojatno pregovarače. Upravitelji će odabrati pregovarače, a teško će se odlučiti za graditelje. Pregovarači će se odlučiti za upravitelje, a teško da će pasti na istraživače.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online