Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 22.08.2013.
20:02
Merakonline.com A

"Karađorđevu šniclu sam izmislio zbog Titove snaje"

Da li ste se ikada zapitali kako i kada je nastala Karađorđeva šnicla, ko je napravio i zašto ju je tako nazvao? Ako mislite da je nastala u vreme Karađorđa, opasno se varate, ali da, po njemu je definitivno dobila ime! Glavni i odgovorni za ovo predivno jelo je Titov kuvar i šampion u ovim veštinama profesor Milovan Mića Stojanović.

Specijalitet u kojem ne možete da ne uživate: Karađorđeva šnicla
 

Profesor kulinarstva Milovan Mića Stojanović u bogatoj kulinarskoj karijeri ostavio je recepte za stotinak jela koje je izmislio.

Najpoznatiji specijalitet je, svakako, Karađorđeva šnicla. Skoro sva Mićina jela uvrštena su u stručne, kulinarske udžbenike i nalaze se ne samo u jelovnicima restorana u Srbiji nego i u regionu. Pored Karađorđeve šnicle, Stojanović je smislio i njeguški stek, smederevsko đule, vojvođanski kare, medaljone mumalo, mišarski stek, oplenačke palačinke, kaluđerske sarme, smuđ Kladovo itd.

Brozova snajka "otkinula"

Josip Broz Tito

"Pa Karađorđeva šnicla je nastala kao incident", osmehnuo se on.

"Kada sam držao nastavu restoranu Golf, ne sećam se tačno da li je bila 1956. ili 1957, jedna gospođa je naručila Kijevski kotlet. U tom momentu pomislih: 'Gde me nađe?! Kijevski kotlet se pravi od piletine i butera, a ja nisam imao ni jedno ni drugo. Upitam ja ovog konobara: 'Ko, bre, to traži to jelo?', a on mi kaže: 'Voditeljka sa Radio Beograda koja sa ruskog čita o vodostaju.' Mislim se ja: 'Ma napraviću sad ja njoj jelo da će se pušiti, pa će i zaboraviti taj njen Kijevski kotlet.' Da ne bih obrukao restoran, uzeo sam šniclu i kajmak i napravio jelo. Njoj se jelo toliko dopalo da je zatražila recept odmah. Sutradan sam saznao ko je ta žena bila. Ona je bila Tamara Broz, supruga Žarka Broza, Titovog sina."

Zašto Karađorđe? Pa svetsko, a naše!

"Nešto kasnije u Domu omladine u restoranu Sunce održavala se izložba ugostiteljstva na kojoj sam učestvovao. Kad sam video u leksikonu ugostiteljstva da naših jela ima samo pet, setio sam se neočekivanog uspeha lažnog Kijevskog kotleta i odlučio da mu dam ime po našoj čuvenoj dinastiji Karađorđević (koja je i u svetu bila poznata) i njenom osnivaču dinastije, jer mi je želja bila da to jelo uđe u leksikone kao svetski poznato."

Činjenica je da dobar kuvar mora mnogo da uči i da bude spreman da uči čak i kad postane najbolji na svetu. Ipak, za svakog od njih jedna stvar je najvažnija, a to je, kako kaže Mića Stojanović, da mu gost bude zadovoljan.

Posle Karađorđeve šnicle smo svakako zadovoljni. Hvala Vam, profesore!

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.08.2013. 23:06
e svaka mu čast!!!
Četvrtak 22.08.2013. 23:46
bas si ti copo,sa svojom izjavom,
Četvrtak 22.08.2013. 23:41
sreca Mickova da ga copa nije poslao na goli otok,ne zbog snicle vec zbog KARAdjordja!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online