Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.02.2014.
08:00
24sata.hr A

Kako izbeći početničke greške tokom kuvanja?

Tupi noževi, preterivanje sa začinima ili mali lonac za kuvanje špageta, samo su neki u nizu grešaka na koje nisu imuni ni iskusni kuvari. Nestrpljivost je najveći neprijatelj u kuhinji, upozorava Džejmi Oliver, koji je na greškama naučio kako slabo zagrejan tiganj upropasti i najbolji komad mesa.

Foto: Ilustracija

"Pripremao sam večeru ali mi se u zadnji tren 'upalila lampica' kako vreme curi. Nisam pričekao da se tiganje dobro zagreje. Ubacio sam odreske i napravio 'gužvu' zbog čega su bili sličniji đonu nego junetini", otkriva britanski kuvar Džejmi Oliver.

Po njegovim rečima, ako dovoljno ne ugrejete tiganj ili rernu, sastojci će se zalepiti za dno, a meso se neće dobro ispeći.

"Pre prženja luka znaćete da je li tiganje dobro ugrejan ako iznad pažljivo stavite ruku i na visini od desetak centimetara osetite toplinu. Tek tad dodajte ulje i luk", rekao je Oliver.

Kako luk za prženje ne biste “uništili” rezanjem, poslušajte savet kuvara Gordona Remzija.

"Najprije ogulite luk, ali nemojte odrezati koren. Ako ga odrežete, luk će početi da ispušta sokove, a vi ćete početi da plačete. Prepolovite ga i pustite da težina noža odradi svoj posao. Okrenite luk ravnom polovinom prema dole, pritisnite ga tako da srednji prst bude ‘vodič’, a kažiprst i domali stoje lagano iza njega te nožem režite što bliže korenu. Dva puta ga prerežite po dužini i ponovno narežite. Tako ćete dobiti sitne kockice", savetuje Remzi.

Mali trikovi majstora:

1. Guljenje belog luka je mnogima gnjavaža i zbog toga koriste onaj u prahu. Ali aromu svežeg belog luka ništa ne može da zameni. Kako biste ga lakše ogulili, stavite luk u limenu posudu, poklopite je jednakom posudom i snažno protresite.

2. Tupi noževi su opasniji od oštrih i ne mogu sitno da narežu namirnice poput luka. Oštrenjem noža potrošićete tek nekoliko trenutaka.

3. Ako nema dovoljno vruće vode, testenina će postati gumena. Kuvajte je u velikom loncu i stavite tek kada voda proključa.

4. Većina kuvara sve namirnice ostavlja u frižideru. Ali paradajze, luk i krompire držite na sobnoj temperaturi kako bi duže ostali sveži.

5. Kako bi noževi ostali oštri što duže, nikako ih nemojte prati u mašini za pranje suđa.

6. U masnoći mesa krije se ukus koji jelo čine slasnim. Nemojte je svu odstraniti.

7. Posudu u kojoj ćete mutiti belanca nije dovoljno ovlaš isprati pod vodom. Mora biti potpuno čista kako bi sneg bio čvrst, ali i prozračan.

8. Beli luk na ugrejanom ulju nemojte pržiti duže od 30 sekundi jer će imati lošu aromu.

9. Kada kupujete meso, imajte na umu da će se tokom pečenja smanjiti. Kupite dovoljno kako niko za stolom ne bi ostao gladan.

10. Umesto kocki za supu pripremite domaći osnov i zamrznite ga. Koristite ga za pripremu soseva, variva i supa.

11. Ne zaboravite da obložite posudu za pečenje masnim papirom kako se ništa ne bi zalepilo za dno.

12. Kako vam smesa za pohovanje ne bi pala s mesa ili povrća, uvek namirnicu prvo uvaljajte u malo brašna pa u umućena jaja pa u pezlu. Pržite nekoliko minuta bez okretanja.

13. Testenina se neće zalepiti tokom kuvanja ako je ubacite u lonac s puno vode, lagano ga protresite. Kad je testenina “al dente”, umešajte je u sos u tiganju. Promešajte i kuvajte još nekoliko minuta. Tako će upiti više arome.

14. Da bi omlet bio sočan, otopite u tiganju puter i dodajte jaja. Umesto da ih pržite na jakoj vatri, neka ona bude umerena.

15. Ako pripremate jednostavan biskvitni kolač s voćem, na primer borovnicama, najpre ih uvaljajte u brašno. Tako neće “potonuti” na dno.

16. Oni koji su pokušali da kuvaju s nemasnim mlekom, znaju da ukus nije isti kao kad koristite punomasno. Masnije mleko daje bogatiji ukus sosevima, kolačima i kremama.

17. Ne zanemarujte važnost kuvanja na laganoj vatri. Ako pripremate, na primer, gulaš, ostavite ga da se lagano krčka. Na taj način meso neće biti žilavo.

18. Mnogi zaboravljaju da namirnice nastavljaju da se kuvaju u loncu i nakon sklanjanja s vatre. Povrće “šokirajte” u hladnoj vodi nakon kuvanja, a pirinač i testeninu skuvajte “al dente” i poklopite.

19. Moć svežega začinskog bilja ne treba podceniti. Možete ga i zamrznuti u posudicama za led te samo ubaciti u jelo pred kraj kuvanja.

20. Maslinovo ulje, osim što je zdravo, daje finu aromu. Ali nemojte kupovati bilo kakvo maslinovo ulje. Po pravilu pokušajte da izbegnete ono koje je starije od godinu dana.

21. Jelo valja probati u svim fazama kuvanja. Mnogi kuvari ga probaju tek kada je gotovo, ali iskusni šefovi ističu važnost isprobavanja kako biste na vreme znali šta nedostaje.

22. Čekanje da voda prokuva ili da se meso ispeče iskoristite za pranje prljavog posuđa ili stavljanja u mašinu za suđe. Tako ćete se lakše snalaziti u kuhinji i olakšati sebi posao nakon jela.

23. Tokom kuvanja sosa strpljenje se nagrađuje. Dodavanje gustina ne može zameniti kuvanje na laganoj vatri dok se sos ili gulaš ne redukuje.

24. Ako je rerna zagrejana na previsokoj temperaturi, meso će spolja izgoreti, a iznutra ostati sirovo. Ako vam se to ipak dogodi, odrežite zagoreli deo, narežite meso i stavite da se peče.

25. I na kraju, nemojte zaboraviti da se zabavite u kuhinji. Uz dobru muziku čete biti kreativniji, a jela će biti ukusnija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online