Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 10.04.2013.
14:28
Jutarnji, Vestionline A

Depeše: Samo da Tito bude zdrav i da se boji Rusa

Vikiliks je objavio još hiljadu diplomatskih depeša iz ambasada SAD širom sveta među kojima su i one koje se tiču svih aspekata života u nekadašnjoj SFRJ, nepomirljivim razlikama između Tita i Brežnjeva, kao i stanju zdravlja doživotnog predsednika nekadašnje Jugoslavije.

Vikiliks je objavio još 1.000 depeša iz ambasada SAD među kojima su i one koje se tiču nepomirljivih razlika između Tita i Brežnjeva, kao i stanju Titovog zdravlja
 

Najveći interes izazvali su stavovi o lošim odnosima Jugoslavije i Sovjetskog Saveza. Neimenovani komunistički političar opisao je susret između Tita i Brežnjeva, kao jako težak i nezgodan.

"Jugoslavija nikada nije bila član Istočnog bloka"

Najvažniji detalj odnosio se na Brežnjevljev zahtev da Jugoslavija svoje jadranske luke ustupi na korištenje floti SSSR-a, međutim, Tito ga je odbio.

“Između Jugoslavije i SSSR-a pstoje jako duboke razlike koje su gotovo nepomirljive”, zaključio je anonimni član CK SKH.

A u izveštaju iz maja 1974. navode se reči Stane Dolanca kako Jugoslavija nikad nije bila član Istočnog bloka i to nikad neće biti.

Titov karton

Američki diplomati bavili su se Titovim zdravstvenim stanjem povodom njegova 83. rođendana. U izveštaju se navodi kako je zbog Titovih zdravstvenih problema te 1975. tradicionalni slet na Stadionu JNA trajao dvostruko kraće nego prethodnih  godina, a zatim sledi opis tadašnjeg predsednika države.

Naglašava se kako je Titova kosa sveže obojena, dok njegovo lice izgleda podbulije

Hapsili su iz preventive, da bi Tito mirno slavio

Samo četiri meseca nakon eksplozije bombe, Tito dolazi u Zagreb na proslavu Nove godine. Sama proslava trajala je do 6 ujutro, a mediji su naglašavali Titovo dobro raspoloženje. U depeši se navodi da je obezbeđenje bilo mnogobrojno i uključivalo je i vojnike i policajce. Za vreme Titove posete veći broj ljudi je bio privremeno uhapšen da bi se sprečila bilo kakva iznenađenja kad je reč o Titovoj sigurnosti.

nego u prošlosti, što može biti posledica bolesti ili uzimanja lekova. U neslužbenim komentarima nekih njegovih prijatelja, čulo se kako Tito ne izgleda dobro kao i da je za vreme ručka bio izrazito nostalgičan (u pitanju je ručak na koji su Tito i Jovanka pozvali maršalove najbliže saradnike, članove Predsedništva SKJ). Tito je upozorio da treba odbiti bilo kakav pokušaj da se naruše uspesi Jugoslavije u vreme rata kao i posleratni uspesi.

Zatim je podsetio da su on i Kardelj u mladosti bili zajedno u Moskvi i uvek u mislima imali jugoslavensku partiju, a ne kako ugoditi nekome u inostranstvu.


Paraliza i išijas

Na temelju razgovora s neimenovanim jugoslavenskim novinarom, krajem januara 1976. u Vašington je poslata kratka poruka u kojoj se upozorava na pogoršanje zdravstvenog stanja Josipa Broza Tita. Navodi se kako je “predsednik Tito delimično paralizovan i nalazi se u lošem raspoloženju, zbog čega je odložio putovanje u Meksiko i Kubu”. Novinar koji je razgovarao s američkim službenikom preneo je da mu je rečeno kako je Titu potrebno otprilike sedam nedelja da se oporavi.


"Nervozan zbog lekova"

Izveštaj od 30. decembra 1976. posvećen je situaciji u partijskom vodstvu. Počinje s osvrtom na Titovo zdravlje, gde se apostrofira izvesni profesor iz Titovog okruženja, koji je ispričao “da Tito postaje vrlo nervozan, verovatno zbog različitih lekova propisanih tokom godina”. Prema ovom izvoru nervozni Tito baca olovke po sobi, u trenucima ljutnje zna da napadne Jovanku, a jednom prilikom u javnosti je izgrdio Stanu Dolanca. Zbog nervoze, Tito je počeo da uzima sredstva za smirenje, stoji u izveštaju.

"Vašington, imamo problem! Titov sin Aco stiže u Njujork"

U novembru 1975. godine u Njujork dolazi Aleksandar Broz, sin jugoslavenskog predsednika, što je za Amerikance u Beogradu bila izuzetno važna stvar. Zato 18 dana pre njegova dolaska, obaveštavaju Stejt Department da će Aleksandar Broz doputovati iz Meksika i da ima diplomatski status.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 14:34
Како би Србија данас изгледала да није било тита и да нема америке? Убеђен сам да би делили кредите арапима, швабама итд.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online