Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.04.2017.
08:11
M. Đorđević - Vesti A

Seks skandali u Titovoj Jugoslaviji (3): Uzeo mu Davorjanku, a dao karijeru

U vreme kada je Milovan Đilas objavljivao svoju skandaloznu "Anatomiju jednog morala", u kojoj je, između ostalog, priskakao u pomoć Mileni, mladoj i lepoj glumici, okrećući se protiv supruga najboljih komunista, ni njenom mužu, generalu Peku Dapčeviću nisu cvetale ruže. Njegov voljeni mlađi brat, pukovnik Vlado Dapčević, načelnik Uprave za agitaciju i propagandu JNA, 1948. izjasnio se za Staljina, a dve godine kasnije pokušao je da pobegne iz zemlje. Uhapšen je i osuđen na 20 godine robije. U Titovom obračunu s Đilasom general Dapčević je ćutao - nije mogao protiv njega, ali ni protiv onog što je Tito odlučio.

youtube.com/Audiopedia
Josip Broz Tito

Najveća Titova ljubav

Posle skandala zbog Đilasa i "Anatomije jednog morala" Tito je Dapčevića smenio s mesta načelnika Generalštaba JNA i poslao za ambasadora u Grčkoj.

Nekoliko meseci kasnije, na partijskom skupu, Đilas je optužen za liberalizam koji zbunjuje i uznemirava javnost. Isključen je iz Centralnog komiteta Partije. Časopis "Nova misao", u kojem je objavio svoju "Anatomiju", nikada više nije izašao, a njen glavni urednik, revolucionar i pesnik Skender Kulenović, degradiran je u korektora "Borbe".

Do razračunavanja Partije s Đilasom došlo je na plenumu CK 16. i 17. januara, napisao je u jednom tekstu Ivan Ivanji, dugogodišnji Titov prevodilac s nemačkog: "Iako su uzrok svakako pre svega bili Đilasovi teorijski članci u 'Borbi', slutim, a naravno ne mogu da dokažem da mnogi konci vode i u spavaće sobe, na primer, samog Tita, Kardelja, Rankovića i drugih." Peko Dapčević je umro 1999. godine. Supruga Milena je ostala uz njega do kraja.

I Goli otok, odnosno zloglasni logor za "informbiroovce" na njemu, tesno je vezan za ljubavne afere u Partiji.

Zapovednik tog logora bio je general Jovan Kapičić, deda poznatog glumca Stefana, otac još poznatijeg košarkaša Dragana, i - što je najmanje poznato - prvi momak Davorjanke Paunović, verovatno najveće ljubavi Josipa Broza Tita.

Tito je Kapičiću uzeo Davorjanku, a zauzvrat dao - karijeru, pričalo se među istaknutim komunistima.

- Kao da se ni tada ni kasnije nije ništa desilo, taj Jovo Kapičić je stalno napredovao bez obzira na to što je radio - govorio je kasnije Vlado Dapčević, koji je na Golom otoku ostavio najbolje godine svog života.

- Meni se čini da je tajna u sledećem. Njegova devojka pre rata u Beogradu bila je Davorjanka Paunović Zdenka. Znaš ko je Zdenka? Titova ratna sekretarica i nevenčana žena. Da, da, žena. To je bila javna tajna. Opasnije je bilo zameriti se toj Davorjanki, nego lično Titu. Početkom 41. godine beogradska organizacija je od Centralnog komiteta Partije dobila naređenje da pošalje dve studentkinje, članice Partije. Izbor je pao na nju i na Vjeru Planojević.
Vjera je bila kasnije ljubavnica Sretena Žujovića (generala i takođe pristalice Kominterne, prim. prir). Tada se Davorjanka zbližila s Titom. Valjda su se i Tito i Davorjanka zbog toga osećali nešto dužni Jovu Kapičiću - ona ga ostavila zbog Tita - i tako mu se svašta opraštalo, i još je napredovao - govorio je Vlado Dapčević.

Zamena iz Like

Kada je Davorjanka umrla od tuberkuloze, Ivan Stevo Krajačić, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, dobio je zadatak da na Dvor dovede zgodnu partizanku za maršala. Dovedena je Jovanka Budisavljević, koja je bila od Tita mlađa 32 godine. Navodno ju je Titu podmetnuo sam Krajačić, poznat i kao šef svih ruskih špijuna u Jugoslaviji, da bi maršala držao na oku.

Znao sam da više nije moja

Jovo Kapičić je u jednom intervjuu, na pitanje da li je tačno da je Davorjanka Paunović pre Tita bila njegova devojka, bez okolišanja odgovorio:
- Jeste, istina je. Pred sam početak rata bio sam student medicine, a ona je studirala jezike na Filozofskom. Bili smo zajedno nešto više od godinu dana. Bila je komunistkinja ilegalka kao i ja. Centralni komitet Srbije poslao ju je Titu da mu bude s ruke. Te 1942. bio sam sa svojom jedinicom stacioniran u okolici Foče. Bio sam zapovednik, politički komesar i morao sam da se brinem o suborcima. Moji drugovi, njih četvorica, i ja pošli smo u Foču da nabavimo nešto hrane. Išli smo uskom fočanskom ulicom kad smo odjednom začuli topot konjskih kopita po kaldrmi, skočili smo ustranu da konji prođu. Posle 20 ili 30 metara zaustavili su se. Vidim jedan konj se vraća prema nama, a drugi ostaje i čeka. Kad je prišao, vidim da je taj koji se vraća Tito. Prilazi i pita me: 'Jovo, kad si došao u grad?'
Kažem mu: 'Druže Tito, pre nekoliko sati.' 'Pa što nisi došao kod mene da ručaš?', pita me. 'Sramota me da ja ručam kod vas, a da mi drugovi budu gladni. Nešto smo nabavili za jelo i jurimo natrag', kažem mu, a sve vreme gledam onog drugog konjanika i vidim da je to Davorjanka. Ona ide u šetnju s Titom i nije se vratila da me pozdravi. U tom trenutku znao sam da mi ta žena više ne pripada, jer da je još moja, vratila bi se s njim i pozdravila me. Bilo je teško, bolelo je, ali drugovima nisam ništa rekao." Tito i on sreli su se još mnogo puta u životu. A na pitanje da li su njih dvojica ikad razgovarali o Davorjanki, rekao je:
- Ne, nikad to nismo spomenuli, iako znam da me voleo i verovao mi. Ali mogu da razumem da se zaljubio u nju jer Davorjanka je bila prava lepotica. Bilo je u Vrhovnom štabu i drugih žena, ali nijedna kao ona - govorio je Jovo Kapičić.

Voleo samo najbolje

Josip Broz Tito je, sudeći prema brojnim izvorima, ipak bio najveći ljubavnik u komunističkoj vlasti, a afere i tračeve o njemu mnogi su dobro poznavali. Ipak, svi njegovi saborci tvrde i to da on nije nije posezao za ženama svojih drugova, već je, naprosto, voleo samo istaknute komunistkinje. Njegova romansa sa Davorjankom Paunović je dobro poznata, ali se do danas nije saznalo da li je istina ili trač ljubomornih drugarica priča da je nju Tito ulostavljao. Navodno, ona se mnogima žalila rečima: "Vi ne znate šta on meni radi."

K  R  A  J

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online