Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.01.2014.
12:04
J. J. - Vesti A

Po čemu pamtimo 2013. (3): Građani spavali ispred Parlamenta

I region je iza sebe ostavio prilično burnu godinu, neki su slavili, drugi uglavnom protestovali. Tačno u ponoć, 1. jula 2013. godine, uz vatromet i prepune ulice, Hrvatska je proslavila to što je postala 28. članica Evropske unije. Svečano su podignute plave zastave sa zlatnim zvezdama na graničnim prelazima ka zemljama zapadnog Balkana, a posle slavlja, predsednik Ivo Josipović bio je domaćin radnog doručka za čelnike država regiona. Doručku je prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Tomislav Nikolić sa Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem
 


Vukovar je objavio rat ćirilici jer je srpska, vlast je oštro osudila narod, a dvojezične ploče na državnim institucijama su razbijene. Usledila je peticija 680.000 hrvatskih građana da zakon promeni i manjina dobije prava tek kad čini polovinu stanovništva, a ne kao dosad trećinu.

Zatim je Hrvatsku protresao referendum o ustavnoj definiciji braka, koji je duboko podelio hrvatsko društvo. Na jednoj strani našla se inicijativa "U ime obitelji" sa svojim pristalicama, među kojima su bili katolička crkva i HDZ, a na drugoj stranke vladajuće koalicije i nevladine organizacije za ljudska prava. Prvog dana decembra hrvatski birači su se, ipak, izjasnili da žele da u hrvatski Ustav definicija braka uđe kao zajednica žene i muškarca, sa 65,8 odsto glasova.

Protesti u Bosni
 


Za to vreme u Republici Srpskoj se probudio građanski aktivizam, pa su građani suočeni sa teškim životnim okolnostima, vrlo često izražavali svoje nezadovoljstvo izlaskom na ulice, uzvicima, zviždanjem i transparentima. Počelo je protestnim okupljanjem očajnih građana u Parku Mladen Stojanović u Banjaluci, gde su podizali šatore i tu boravili danima.

Zatim su počeli JMBG protesti, zbog Belmine Ibrišević, koja je morala hitno da ode u Nemačku na lečenje, ali zbog administrativnih problema nije mogla da dobije jedinstveni matični broj, pa samim tim ni pasoš. Digla se cela javnost, ljudi su ljuti i nezadovoljni. Građani su spavali ispred Parlamenta BiH, čak su ga i jednom potpuno blokirali.


Studenti su u Banjaluci organizovali masovne proteste u junu, a priključili su im se građani, penzioneri i radnici. Sredinom decembra opet ispred zgrade Parlamenta održani su protesti protiv eutanazije pasa, da bi se godina završila protestima više stotina radnika iz sindikata obrazovanja, uprave, radnika unutrašnjih poslova i pravosuđa, jer sa Vladom RS nisu postigli dogovor da od 1. januara bude vraćeno pet odsto umanjene plate.

Ministarski seks

Crnu Goru je u martu potresao funkcionerski seks skandal. Na Ju tjubu su objavljena dva snimka seksa Miroslava Ivaniševića, predsednika Senata Državne revizorske institucije, i bivšeg potpredsednika Vlade i ministra finansija sa nepoznatom ženskom osobom u košulji, boksericama i čarapama. Ivanišević je kazao da je snimak u njegovom kabinetu nastao "van radnog vremena" i da ga ženska osoba koja je sa njim ucenjuje.

Sledeći nastavak - Po čemu pamtimo 2013. (4): Zašto plače Karleuša

POVEZANE VESTI

Utorak 14.01.2014. 12:40
Ova trojica,tri musketara. Boli ih uvo njima dobro dok narod odlazi u bedu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online