Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2016.
12:36
Srna A

"NATO - Gubitnik koji vrši očajnički pritisak na Srbiju i Srpsku"

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocenio je da evroatlantska elita koja kontroliše NATO nastoji da do instaliranja nove američke administracije završi neke poslove koje je želela, a nije uspela da uradi na Balkanu, i da stoga NATO sada vrši očajnički pritisak na Srbiju i Republiku Srpsku kako bi izvukao neke dodatne ustupke.

www.mc.rs
Tekst potpisa

Komentarišući za Srnu poverljivi dokument NATO o bezbednosti na Balkanu koji bi mu omogućio da operativno deluje na tom području, a koji je parcijalno objavljen u medijima, Anđelković kaže da je reč o "glasu očajnika koji gubi značaj" i koji će dolaskom Donalda Trampa na mesto predsednika SAD biti stavljen u službu "racionalne američke politike, a ne oruđa u rukama evroatlantske elite, kako je to bilo do sada".

- Zato NATO sada vrši očajnički pritisak na Srbiju i Srpsku, kako bi izvukao neke dodatne ustupke. Zato je priča o intervenciji besmislica. To je pokušaj zastrašivanja kako bi probali da izdejstvuju NATO integracije BiH, odnosno da bi izvukli neke ustupke od Republike Srpske. Kada je reč o Srbiji, verovatno pokušavaju da pomognu svojim hrvatskim i albanskim partnerima - smatra Anđelković.

Prema njegovim rečima, kako god da bilo, na pretnje NATO-a se ne treba obazirati već treba biti odmeren i racionalan i sačekati instaliranje nove američke administracije i novi razvoj rusko-američkih odnosa.

- U takvoj konstelaciji odnosa mislim da nikom iz NATO-a neće padati na pamet da nam prijeti - rekao je Anđelković.

Govoreći o sve češćim vežbama NATO-a na teritoriji zemalja u neposrednom okruženju Rusije, Anđelković je ocenio da su te vežbe pre svega usmerene prema javnosti NATO zemalja da bi se ona ohrabrila.

- Rusija je dovoljno jaka da se tome odupre. U eri nuklearnog oružja, te akcije helikopterima su besmislene. To su akcije propagande da NATO ima neki značaj i snagu - ocenio je Anđelković.

Kada je reč o održivosti NATO-a, Anđelković smatra da NATO kakav je danas, koji služi sam sebi i koji je sredstvo mundijalističke elite koja vodi neku vrstu ideološkog nametanja svojih stavova - nije održiv.

Prema njegovim rečima, neminovno je da će doći do velikih promena u konceptu NATO-a koji će ostati vojni savez, ali bez jakih ideoloških uticaja i kao takav Srbima više i neće biti problem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online